Μητσοτάκης: Η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι τελικά και προς όφελος του Κυπριακού
Η Ελλάδα συνεχίζει την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία, με βάση τους κανόνες καλής γειτονίας και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.
«Η πρόοδρος προς το πεδίο αυτό θα είναι τελικά και προς όφελος του Κυπριακού», εκτίμησε, αναφέροντας ότι ο κ. Χριστοδουλίδης έχει την ίδια άποψη.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα συνεδρίασε για πρώτη φορά η Ολομέλεια της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πανηγυρική Διακυβερνητική Σύνοδο που ισχυροποιεί τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, συντονίζει τον βηματισμό των δύο κυβερνήσεων σε πολλά πεδία και ενισχύει τον ρόλο των δύο χωρών ως πυλώνες ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Παντελώς απαράδεκτη η θέση περί δύο κρατών»
«Αυτή η συμπόρευση Αθήνας και Λευκωσίας αποτυπώνεται με απόλυτη σαφήνεια στο κοινό ανακοινωθέν για το Κυπριακό, η επίλυση του οποίου αποτελεί σταθερή εθνική προτεραιότητα», είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι πάντα να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και «όσο διαρκεί η παρούσα κατάσταση, τόσο θα αυξάνεται η ένταση».
«Είναι σαφές ότι η θέση περί δύο κρατών είναι μια θέση παντελώς απαράδεκτη για εμάς», τόνισε, σημειώνοντας ότι προσβλέπουμε στον άμεσο διορισμό νέου απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
«Κοινή μας επιδίωξη είναι και θα είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο να ισχύσει σε ολόκληρη την Κυπριακή επικράτεια», πρόσθεσε.
«Οι σχέσεις μας εμπλουτίζονται»
Αναφερόμενος στις εργασίες της Ολομέλειας της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «σχεδόν πενήντα χρόνια από τότε που άνοιξε η πληγή της Κύπρυ και η Ελλάδα ελευθερώθηκε από την δικτατορία, τα κράτη μας ανοίγουν πρώτη φορά τόσο οργανωμένα νέους ορίζοντες, πέραν του εθνικού μας θέματος. Έτσι με αυτή την Διακυβερνητική, οι σχέσεις μας εμπλουτίζονται και ο συντονισμός μας επεκτείνεται».
«Πρόκειται για μια κατάκτηση που θα έχει σημαντικό, ευνοϊκό αποτύπωμα στην εσωτερική ζωή των δύο κρατών μας», πρόσθεσε. «Προχωράμε στην ανάπτυξη με μεταρρυθμιστική βούληση», είπε επίσης, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν να ανταλλάξουν εμπειρίες και τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς, κάτι που έκαναν στην σημερινή σύνοδο στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πολιτική προστασία και τη ναυτιλία.