Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Σχεδόν μια ώρα η συνάντηση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ – Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες (pics)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Η συνάντηση πραγματοποιείται 16 μήνες μετά την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών στην Κωνσταντινούπολη. Στην αρχή της συνάντησης, οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν είχαν θερμή χειραψία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την έναρξη της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επεσήμανε την ύπαρξη νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στις δύο χώρες με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «αντιλαμβάνομαι πως οι υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη μιλήσει και έχουν μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην αρχή της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν παρών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του. Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Καλίν για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε χθες την ελπίδα να πραγματοποιηθεί ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επιμένοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι καταδικασμένες να ζουν σε περιβάλλον έντασης. Εμφανιστηκε επίσης αισιόδοξος ότι Αθήνα και Άγκυρα μπορούν να συμφωνήσουν στη χάραξη ενός οδικού χάρτη ώστε να επιλυθεί το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η διάρκεια της συνάντησης που ξεκίνησε στις 12:07 το μεσημέρι της Τετάρτης αποτυπώνει το «βάρος» της συνάντησης αυτής (διήρκησε σχεδόν μία ώρα) καθώς ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για συζήτηση μισής ώρας ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο.

Διμερής συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ενδεικτικός του κλίματος ο διάλογος που είχαν οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας μπροστά στις κάμερες:

Ερντογάν: Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, πρωθυπουργέ, άρα έχουμε εδώ μια νέα ομάδα.
Μητσοτάκης: Όπως και εμείς. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και ξεκίνησαν μια καλή επαφή.

Παρών στην αρχή της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν ήταν και ο νέος επικεφαλής της ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος συνεχάρη για την επανεκλογή του τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος ανταπέδωσε με τα δικά του συγχαρητήρια προς τον στενό συνεργάτη του Τούρκου προέδρου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ