Της Κύρας Αδάμ
Το ραντεβού Μητσοτάκη Ερντογάν στη Νέα Υόρκη είχε συζητηθεί και είχε κατ’ αρχήν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επαφής – με πρωτοβουλία του Κ Μητσοτάκη- που είχε γίνει τον περασμένο Αύγουστο, με θέμα την πιθανή προσφυγική κρίση στο Αφγανιστάν.
Η οριστικοποίηση του ραντεβού της Νέας Υόρκης αντιμετωπίστηκε το επόμενο διάστημα «χαλαρά» από τις δύο πλευρές, οι οποίες επικεντρώθηκαν στο πρόγραμμα των επαφών τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Νέα Υόρκη. Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση , όπως και αυτές της Μαδαγασκάρης, της Αιτής των νήσων Φερόε, ήταν από τις ελάχιστες εθνικές αντιπροσωπείες που έχουν καθυστερήσει την επίσημη κατάθεση ημερομηνιών και επαφών τους στη Νέα Υόρκη
Με τον Ερντογάν να μην κάνει ό ίδιος «την πρόσκληση» συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ Μητσοτάκης έσπευσε να αναγγείλει από τη ΔΕΘ ότι δεν συμπίπτουν οι ημερομηνίες παραμονής των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη, στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι δεν θα συναντηθεί με τον Τ. Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως, έστειλε πίσω το « ραβασάκι» ανακοινώνοντας τη συνάντηση του με τον Κ Μητσοτάκη την Τετάρτη , κατά πάσα πιθανότητα, ημέρα που αναχωρεί ο Ερντογάν από τη Νέα Υόρκη και την ημέρα που προσγειώνεται ο Έλληνας πρωθυπουργός στην έδρα του ΟΗΕ. Μένει να ανακοινωθεί η συνάντηση ψευτο-θρίλλερ των δύο ηγετών.
Το μεγάλο ζητούμενο πάντως και των δύο ηγετών είναι μα συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ Μπάιντεν. Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες διπλωματικές πηγές , ο Τούρκος Πρόεδρος έχει προειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο ότι αν υπάρξει μόνον συνάντηση με τον Κ Μητσοτάκη, τότε η Ουάσιγκτων θα αντιμετωπίσει την οργή της Τουρκίας , μέχρι σημείου να απαιτήσει η Άγκυρα την απόσυρση από τη βάση του Ιντσιρλικ των αμερικανικών πυρηνικών από αυτήν.
Πάντως, οι αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν πρόκειται να παρατείνει την παραμονή του στη Νέα Υόρκη. Θα επιστρέψει αμέσως στην Άγκυρα για σοβαρές διαβουλεύσεις με τους επιτελείς του , καθώς στις 27 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί συνάντηση με ρωσική αντιπροσωπεία . Το θέμα τα συνάντησης αυτής είναι οι πιθανότητες συμπαραγωγής και αγοράς από την Τουρκία της νέας γενιάς των ρωσικών πυραύλων S-500, οι οποίοι , όπως ανακοίνωσε η Μόσχα, έχουν ήδη προστεθεί στη «φαρέτρα» των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.