Με κομμένη την ανάσα: Το μήνυμα του Πούτιν στη Δύση λίγο πριν το Ιράν εκδικηθεί

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη στην καρδιά της πρωτεύουσας του Ιράν.

Παρά τις ύστατες προσπάθειες από διάφορες πλευρές για έναν κατευνασμό μέσω της διπλωματικής οδού, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως το Ιράν και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, μαζί με τους συμμάχους τους στην περιοχή θα εξαπολύσουν επίθεση στο Ισραήλ ως αντίποινα για το διπλό χτύπημα του Τελ Αβίβ, τη δολοφονία του Χανίγια αλλά και του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ.

Επίσκεψη μήνυμα

Σημειώνεται πως στην Τεχεράνη έφτασε τη Δευτέρα και ο γενικός γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού για συνομιλίες με μέλη της ιρανικής ηγεσίας συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις στο επίκεντρο της συζήτησης Σοϊγκού και Πεζεσκιάν θα βρεθούν θέματα περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας, καθώς και διμερή θέματα. Η επίσκεψη, που πραγματοποιείται εν μέσω της πολεμικής κλιμάκωσης με το Ισραήλ, έχει ως στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ρωσία και το Ιράν και προφανώς στέλνεται ένα μήνυμα και προς το Τελ Αβίβ αλλά και τη Δύση.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή, θα τιμωρήσουμε το Ισραήλ»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε πως η Τεχεράνη δεν έχει άλλη επιλογή από το να τιμωρήσει το Ισραήλ, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εμποδίσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οργή στο Ιράν
Οργή στο Ιράν

«Το Ιράν επιδιώκει να εγκαθιδρύσει σταθερότητα στην περιοχή, όμως αυτή θα έρθει μόνο με την τιμωρία του επιτιθέμενου και τη δημιουργία αποτροπής κατά του τυχοδιωκτισμού του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ)», δήλωσε ο Νάσερ Καναανί, προσθέτοντας πως η ανάληψη δράσης εκ μέρους της Τεχεράνης είναι αναπόφευκτη.

Ο Καναανί κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να πάψουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ, λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα απέτυχε στο καθήκον της να διαφυλάξει τη σταθερότητα στην περιοχή και θα πρέπει να υποστηρίξει την «τιμωρία του επιτιθέμενου».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η επίθεση σε βάρος του Ισραήλ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ενός 24ωρου ή 48ωρου. Το σενάριο αυτό ενισχύθηκε μετά την απόφαση του Ιράν να εκδώσει NOTAM (ειδοποίηση πτητικών λειτουργιών) για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους.

Η είδηση μεταδόθηκε ως έκτακτη στα ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης, καθώς θα μπορούσε να σημαίνει πως όλα είναι έτοιμα για μια επίθεση κατά του εβραϊκού κράτους.

Έτοιμο το Ισραήλ – «Μπορεί να χτυπήσει πρώτο»

Παράλληλα οι Times of Israel αναφέρουν πως ενδεχομένως το Ισραήλ να είναι αυτό που θα χτυπήσει πρώτο. Αυτό φαίνεται να προκύπτει μετά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τους επικεφαλής ασφαλείας του Ισραήλ το βράδυ της Κυριακής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Τελ αβίβ φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εξαπολύσει ένα προληπτικό χτύπημα για να αποτρέψει το Ιράν, εάν είχε αδιάσειστα στοιχεία ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται για την επίθεσή της.

Στο κενό οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση

Το Ιράν, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, έχει απορρίψει τις εκκλήσεις των ΗΠΑ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση ως αντίποινα για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν σε Άραβες διπλωμάτες ότι δεν θα αποκλιμακώσουν, όπως ζήτησαν οι ΗΠΑ, αλλά θα χτυπήσουν το Ισραήλ ακόμη και αν αυτό σήμαινε πόλεμο.

Τις προθέσεις του Ιράν επιβεβαίωσε και ο Άντονι Μπλίνκεν. Σύμφωνα με τρεις πηγές που μίλησαν στο Axios, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ φέρεται να ενημέρωσε τους συμμάχους στην G7 ότι μια επίθεση του Ιράν και της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από τη Δευτέρα.

Επείγουσα δράση για την αποφυγή της κλιμάκωσης ζητά ο ΟΗΕ

Εν τω μεταξύ, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε σήμερα «επείγουσα δράση» για να αποφευχθεί μια «ευρύτερη» σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, εν μέσω φόβων για στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και των συμμάχων του από τη πλευρά και του Ισραήλ από την άλλη.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος από τον αυξανόμενο κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και κάνω έκκληση σε όλες τις πλευρές, όπως και στα κράτη με επιρροή, να δράσουν επειγόντως προς μια αποκλιμάκωση», δήλωσε σε ανακοίνωση ο Φόλκερ Τουρκ. «Πρέπει να γίνουν τα πάντα, και εννοώ τα πάντα, για να αποφευχθεί μια περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και η διολίσθησή της σε μια άβυσσο με ακόμα πιο τρομερές συνέπειες για τους αμάχους», πρόσθεσε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ