Μεντβέντεφ: Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του Κιέβου σε περίπτωση που επιτεθεί στη Μόσχα στις 9 Μαΐου

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε το Σάββατο ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο θα επιβιώσει μέχρι τις 10 Μαΐου εάν η Ουκρανία επιτεθεί στη Μόσχα κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις 9 Μαΐου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε τη Δευτέρα τριήμερη εκεχειρία τον Μάιο στον πόλεμο με την Ουκρανία για να σηματοδοτήσει την 80ή επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης και των συμμάχων της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η 72ωρη εκεχειρία θα τεθεί σε ισχύ στις 8 Μαΐου, στις 9 Μαΐου – όταν ο Πούτιν θα φιλοξενήσει διεθνείς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, για εορτασμούς για τον εορτασμό της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας – και στις 10 Μαΐου.

Μακροπρόθεση κατάπαυση πυρός θέλει ο Ζελένσκι

Απαντώντας στην προσφορά της Μόσχας για τριήμερη κατάπαυση του πυρός, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ήταν έτοιμος εφόσον η κατάπαυση του πυρός διαρκούσε 30 ημέρες, κάτι που ο Πούτιν είχε ήδη αποκλείσει βραχυπρόθεσμα, λέγοντας ότι επιθυμεί μια μακροπρόθεσμη διευθέτηση και όχι μια σύντομη παύση.

Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των ξένων αξιωματούχων
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία, δεδομένου του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία, δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια κανενός ξένου αξιωματούχου που ήρθαν στη Μόσχα για την παραδοσιακή παρέλαση νίκης στις 9 Μαΐου.

«Δεν μπορούμε να είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι συμβαίνει στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για την ασφάλειά σας και ως εκ τούτου δεν θα σας δώσουμε καμία εγγύηση», είπε.

Αυστηρή προειδοποίηση Μεντβέντεφ προς το Κίεβο

Ο Μεντβέντεφ, πρώην Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος έχει αναδειχθεί ως ένα από τα πιο ένθερμα αντιδυτικά γεράκια της Μόσχας από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, χαρακτήρισε τη δήλωση του Ζελένσκι «λεκτική πρόκληση» και είπε ότι κανείς δεν ζήτησε τις εγγυήσεις ασφαλείας του Κιέβου για τα γεγονότα της 9ης Μαΐου.

«(Ο Ζελένσκι) κατανοεί ότι σε περίπτωση πραγματικής πρόκλησης την Ημέρα της Νίκης, κανείς δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι το Κίεβο θα ζήσει μέχρι να δει την 10η Μαΐου», δήλωσε ο Μεντβέντεφ στο επίσημο κανάλι του στο Telegram.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ