Μαρινάκης σε συνέντευξη ποταμό: «Απογοητευμένος. Επένδυσα 30 εκατ. επιπλέον – Και δεν το εκτίμησε κανείς»

Ο κορυφαίος Έλληνας εφοπλιστής Ευάγγελος Μαρινάκης παραχώρησε συνέντευξη στο TradeWinds Shipowners Forum κατά τη διάρκεια της έκθεσης Nor-Shipping, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η αγορά δεν αναγνωρίζει οικονομικά τις επενδύσεις σε πλοία με προηγμένες λύσεις καυσίμων.


Οι επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες και το ανύπαρκτο premium

Ο Ευάγγελος Μαρινάκης σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα βιβλία παραγγελιών νεότευκτων πλοίων, επιλέγοντας την καινοτομία στον τομέα των εναλλακτικών καυσίμων.

«Μέχρι στιγμής, για να είμαι ειλικρινής, έχουμε απογοητευτεί βαθύτατα, διότι δεν βλέπουμε κανέναν να πληρώνει αυτό το premium», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, προχώρησε σε αυτές τις κινήσεις σε μια περίοδο γενικής αισιοδοξίας από πετρελαϊκές, νηογνώμονες και θεσμικούς παράγοντες, επανεπενδύοντας κέρδη προηγούμενων ετών.

«Όταν κατασκευάζεις ένα πλοίο για τα επόμενα 15 ή 20 χρόνια, υπολογίζεις ότι σε δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια θα υπάρξει ανταμοιβή.
Από την άλλη, αν έχεις την πολυτέλεια να περιμένεις, έχεις ταμειακά διαθέσιμα να αντέξεις σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά — και έχεις πληρώσει ήδη premium που δεν σου το πληρώνει κανείς — τότε είναι θέμα χρόνου».


Αισιοδοξία με επιφύλαξη – Ο παράγοντας Trump

Παρά τη δυσκολία στην απόδοση, ο Ευάγγελος Μαρινάκης παραμένει στρατηγικά αισιόδοξος:

«Παραμένω αισιόδοξος, αν και στην αρχή ήμουν σαφώς πιο αισιόδοξος.
Πιστεύω πως είναι θέμα χρόνου και, φυσικά, με την κυβέρνηση Trump, μπορεί αυτό να πάρει περισσότερο χρόνο.
Όμως εμείς είμαστε εδώ για το μακροπρόθεσμο, όχι για τα επόμενα τρία χρόνια μόνο».


Παραγγελίες και συμβατικά πλοία – Στόχος η ισορροπία στόλου

Παράλληλα με τις παραγγελίες πράσινων πλοίων, ο Ευάγγελος Μαρινάκης δήλωσε ότι έχει κινηθεί και προς feeders και VLCCs, παραγγέλλοντας συμβατικά πλοία για να εξισορροπήσει τον στόλο του.


IMO, LNG και 2030 – Ένα στοίχημα που θέλει χρόνο

Ο εφοπλιστής άσκησε κριτική στις νέες προτάσεις του IMO, λέγοντας ότι υποβαθμίζουν τη χρησιμότητα των LNG-fuelled πλοίων εν όψει 2030:

«Για εμάς, το LNG είναι ένα στοίχημα. Αλλά είναι ένα στοίχημα που απαιτεί υπομονή.
Δεν το περιμέναμε αυτό, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα σημαντικό premium που θα λάβουμε — και δεν μπορείς να τα έχεις όλα, οπότε είμαστε ήρεμοι».


Νέες παραγγελίες στην Κίνα; – Τι απαντά για τις πιέσεις των ΗΠΑ

Ερωτηθείς για το εάν θα προχωρούσε σήμερα σε παραγγελίες σε κινεζικά ναυπηγεία, υπό το φως της σκληρής στάσης των ΗΠΑ, δήλωσε:

«Θα το σκεφτόμασταν δύο φορές πριν προχωρούσα σε νέες παραγγελίες γενικά.
Αλλά δεν θα το σκεφτόμουν δύο φορές ανάμεσα σε Κίνα και Κορέα. Έχουμε πολυετείς σχέσεις και με τις δύο χώρες και τα ναυπηγεία τους».

«Η προσωπική μου άποψη για τους δασμούς είναι ότι είναι θέμα χρόνου και όλα θα σταθεροποιηθούν εντός του έτους.
Φυσικά, θα υπάρξουν εντάσεις, σκληρές διαπραγματεύσεις, επιπλέον μέτρα, ανακοινώσεις.
Αλλά στο τέλος της ημέρας, αυτό δημιουργεί ευκαιρίες. Αν βρίσκεσαι μπροστά από τον ανταγωνισμό, μπορείς να επωφεληθείς και αυτό κάνει τη δουλειά μας ακόμη πιο συναρπαστική».


Διαφοροποίηση, εμπειρία και πλεονέκτημα κλίμακας

Ο Ευάγγελος Μαρινάκης εξήγησε γιατί επιλέγει να δραστηριοποιείται σε διαφορετικούς τύπους πλοίων:

«Όταν έχεις εμπειρία σε πολλούς τομείς της αγοράς, αυτό βοηθάει πολύ.
Είναι εξαιρετικά σπάνιο να μην πηγαίνει καλά καμία αγορά ή να πηγαίνουν καλά όλες ταυτόχρονα».

«Όταν είσαι μεγάλη εταιρεία, μπορείς να προσφέρεις έναν αριθμό πλοίων σε έναν ναυλωτή, να διαπραγματευτείς με ναυπηγεία, και αυτό σου δίνει πλεονέκτημα να πετύχεις καλύτερη τιμή ή καλύτερη ναύλωση».


300 χρόνια ναυλώσεων το 2025 – «Υπάρχει δουλειά και την απολαμβάνουμε»

«Από την αρχή του έτους, όλοι είναι αγχωμένοι για δασμούς και εντάσεις, αλλά έχουμε ναυλώσει πλοία για πάνω από 300 έτη συνολικά.
Είναι καλό να είσαι προσεκτικός, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχει δουλειά — και μπορώ να πω ότι την απολαμβάνουμε».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ