Οι Ρώσοι διπλωμάτες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του Ρώσου πολίτη Αλεξάντερ Βίνικ που εκδίδεται στις ΗΠΑ, ανέφερε σε σχόλιο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα που διανεμήθηκε την Παρασκευή.
«Η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει τον πολίτη της που βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι Ρώσοι διπλωμάτες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά του», αναφέρει το σχόλιο.
Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι εξοργισμένη από τις μη φιλικές ενέργειες της Ελλάδας, αναφέρεται στο σχόλιο. «Είμαστε εξοργισμένοι από τις εχθρικές ενέργειες των ελληνικών αρχών, οι οποίες υπό την πίεση των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εξαπολύσει ένα πραγματικό κυνήγι Ρώσων πολιτών σε τρίτες χώρες με απίθανες προφάσεις, παρέδωσαν τον συμπατριώτη μας Αλεξάντερ Βίνικ στα αντίποινα της αμερικανικής τιμωρητικής δικαιοσύνης», τόνισε ο διπλωμάτης.
«Η σθεναρή εμπλοκή της Αθήνας σε μια ακόμη παράνομη πράξη αμερικανικής νομικής αυθαιρεσίας σε βάρος ενός Ρώσου που συνελήφθη πριν από πέντε και πλέον χρόνια στην Ελλάδα, στη συνέχεια παραδόθηκε στη Γαλλία, από όπου επέστρεψε στην Αθήνα μόνο και μόνο για την ταχεία απομάκρυνσή του, και στην πραγματικότητα για απαγωγή, είναι μια ακόμη απόδειξη της συγκρουσιακής πορείας που ακολουθεί η ελληνική ηγεσία εναντίον της χώρας μας», τόνισε η Ζαχάροβα.
Η Ζαχάροβα σημείωσε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές, κατά παράβαση του άρθρου 36 της Σύμβασης της Βιέννης για τις προξενικές σχέσεις του 1963 και σε αντίθεση με το επίσημο αίτημα της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, δεν επέτρεψαν στο προξενικό προσωπικό της διπλωματικής αποστολής, στον δικηγόρο και στον διερμηνέα του να δουν τον Ρώσο. «Τα επανειλημμένα (από το 2017) αιτήματα των αρμόδιων ρωσικών αρχών για την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ στη Ρωσία ως χώρα υπηκοότητας έχουν αγνοηθεί πλήρως, όπως και τα αιτήματα της ρωσικής πλευράς για την εφαρμογή της Σύμβασης του 1983 για τη μεταφορά καταδικασθέντων προσώπων, ενόψει της σοβαρής ανθρωπιστικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο πολίτης μας», δήλωσε η διπλωμάτης.
Ο Ρώσος Αλεξάντερ Βίνικ εκδόθηκε την Πέμπτη από τη Γαλλία μέσω Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Βίνικ συνελήφθη ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Ελλάδα στις 25 Ιουλίου 2017, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για ξέπλυμα 4 έως 9 δισ. δολαρίων μέσω του πλέον αδρανούς διαδικτυακού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων VTS-e. Στις 19 Δεκεμβρίου 2019, ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας αποφάσισε να εκδώσει τον Ρώσο πρώτα στη Γαλλία και στη συνέχεια διαδοχικά στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Η υπεράσπιση άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής, αλλά το δικαστήριο την επικύρωσε.
Τον Δεκέμβριο του 2020, το ποινικό δικαστήριο του Παρισιού καταδίκασε τον Βίνικ σε πέντε χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Καταδικάστηκε επίσης να καταβάλει πρόστιμο άνω των 100.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης των ζημιωθέντων. Ταυτόχρονα, το δικαστήριο απέρριψε μέρος των κατηγοριών για εκβιασμό και ξέπλυμα χρήματος και τον αθώωσε πλήρως για τις καταγγελίες ορισμένων οργανώσεων και ιδιωτών για διατάραξη των αυτοματοποιημένων συστημάτων. Επίσης, απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού Loki για την πραγματοποίηση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.
Στη Ρωσία ο Βίνικ κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση άνω των 600 χιλιάδων ρουβλίων και «απάτη με πληροφορίες υπολογιστή» ύψους 750 εκατομμυρίων ρουβλίων. Ο ίδιος ο Ρώσος υπήκοος δήλωσε κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του στην Ελλάδα ότι συμφώνησε να επιστρέψει στην πατρίδα του και να αντιμετωπίσει ρωσικό δικαστήριο.