Μαξίμου προς Τραμπ: «Καταλαβαίνουμε ότι τίποτα δεν είναι δωρεάν»

Ο Πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα προσέγγισης στον Ντόναλντ Τραμπ – Έρχεται η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα

H Πυθία αποκαλύπτει


Με λόγια που δεν πέρασαν απαρατήρητα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε θετικά στον Ντόναλντ Τραμπ, στέλνοντας σαφές μήνυμα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ενόψει μιας νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ανοιχτά πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δίκιο όταν το 2017 κατηγόρησε ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ ότι δεν καλύπτουν τις αμυντικές τους υποχρεώσεις.

Μέγαρο Μαξίμου
Μέγαρο Μαξίμου

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δίκιο όταν είπε: “δεν έχετε αναλάβει το μερίδιο που σας αναλογεί”, επειδή δεν το είχαμε αναλάβει», είπε ο Μητσοτάκης, προσθέτοντας:
«Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι τίποτα δεν είναι δωρεάν. Θέλουμε οι Ηνωμένες Πολιτείες να είναι μέρος της συμφωνίας ασφαλείας του ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει επίσης να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Επομένως, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δίκιο από αυτήν την άποψη»».


Γιατί το 5% στις αμυντικές δαπάνες θεωρείται δύσκολος στόχος

Ο πρωθυπουργός, ερωτώμενος αν θα θέσει στον Ντόναλντ Τραμπ το ζήτημα των υψηλών αμυντικών δαπανών, παραδέχθηκε πως ο στόχος του 5% του ΑΕΠ για την άμυνα είναι ιδιαίτερα δύσκολος, ειδικά για χώρες όπως η Πορτογαλία ή η Ιταλία. Όπως χαρακτηριστικά είπε, αυτός θα μπορούσε να αποτελεί μακροπρόθεσμο στόχο, όχι άμεσο.

Η δήλωση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική γεφύρωσης σχέσεων μεταξύ της Αθήνας και της ε διακυβέρνησης Τραμπ, με φόντο τις επανερχόμενες πιέσεις των ΗΠΑ για μεγαλύτερη συνεισφορά των ευρωπαϊκών κρατών στο ΝΑΤΟ.


Έρχεται στην Αθήνα η νέα πρέσβης των ΗΠΑ

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η αναμενόμενη άφιξη της Κίμπερλι Γκιλφόιλ στην Ελλάδα, η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντα της νέας πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, στα τέλη του καλοκαιριού.

Κίμπερλι Αν Γκίλφοϊλ
Κίμπερλι Αν Γκίλφοϊλ

Η επιλογή της Γκιλφόιλ, της στενή συνεργάτιδας του Ντόναλντ Τραμπ και που είχε σχέση με τον γιο του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, θεωρείται σαφής ένδειξη των προσανατολισμών της Ουάσινγκτον για την περιοχή μας.

Η τοποθέτησή της αναμένεται να έχει συμβολική και στρατηγική βαρύτητα, και θα επηρεάσει άμεσα τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...