Στο πρώτο διάγγελμα μετά τις εκλογές ο Μακρόν αναγνώρισε το πρόβλημα της υψηλής αποχής αλλά και τα βαθιά χάσματα στην κοινωνία, που απεικονίζονται πλέον στο Κοινοβούλιο.
Βρισκόμενος στην δύσκολη θέση να συγκεντρώσει μια πλειοψηφία που να του επιτρέπει να κυβερνήσει, έκανε μια σχετική αναφορά στη Γερμανία αναγνωρίζοντας ότι το « καινούργιο φαινόμενο είναι πλέον ότι καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί σήμερα να επιβάλλει μόνη τους νόμους». Έτσι «αποτελεί ευθύνη» και για τον ίδιο, για τη δική του προεδρική πλειοψηφία «να διευρυνθεί… προκειμένου να εξασφαλίσει τις έδρες που λείπουν. Και οι τρόποι είναι δύο : Είτε με ένα συμβόλαιο κυβερνητικού συνασπισμού, είτε εξασφαλίζοντας πλειοψηφίες για κάθε νομοθετικό κείμενο που θα χρειασθεί» κατέληξε .
Υπογράμμισε ότι άκουσε «τη θέληση αλλαγής που η χώρα ξεκάθαρα εξέφρασε» για δε την αναζήτηση λύσεων, συνάντησε όλους τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων. Από τις επαφές αποκλείσθηκε η ιδέα «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» ενώ αντίθετα πολλοί εξέφρασαν τη πρόθεσή τους να συνεργασθούν εποικοδομητικά για διάφορα σημαντικά θέματα όπως, η αγοραστική δύναμη, η απασχόληση, η οικολογική μετάβαση, η ασφάλεια. Και ο πρόεδρος Μακρόν υπογράμμισε «Θεωρώ επομένως ότι στις κρίσιμες στιγμές που ζούμε, είναι δυνατό να βρούμε μια πλειοψηφία πιο πλατιά για να μπορέσουμε να δράσουμε».
Η ευθύνη των κοινοβουλευτικών ομάδων
Θύμισε ότι ανέκαθεν πίστευε στην «πολιτική υπέρβαση» και εξέφρασε την επιθυμία να συνεχισθεί, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αυτή η μορφή της « πολιτικής υπέρβασης», ώστε να υπάρξουν συνεργασίες και δράση για τομείς που επείγουν. Ζήτησε τη συμμετοχή όλων, τονίζοντας: «Θα πρέπει τις επόμενες μέρες, να ξεκαθαρισθεί το μερίδιο ευθύνης και συνεργασίας που οι διάφορες ομάδες της Εθνοσυνέλευσης είναι έτοιμες να πάρουν. Εάν θέλουν να συμμετέχουν σε κυβερνητικό συνασπισμό ή να δεσμευθούν για τον προϋπολογισμό ή για άλλα θέματα; Ανήκει πλέον στις κοινοβουλευτικές ομάδες να δηλώσουν με σαφήνεια μέχρι που θα θελήσουν να φθάσουν» υπογράμμισε. Ο Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε στη συνέχεια ότι αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και για άλλες υποχρεώσεις. «Κατά την επιστροφή μου όμως, και εφ’ όσον οι πολιτικές ομάδες έχουν κάνει τις επιλογές τους θα ξεκινήσουμε την ανοικοδόμηση αυτής νέας μεθόδου και νέας διαμόρφωσης στην πολιτική δράση. Να σημειώσουμε ότι κατά την ομιλία του ο πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά στην πρωθυπουργό του Ελιζαμπέθ Μπορν, η οποία επισήμως θεωρείται υπεύθυνη για την κυβερνητική πλειοψηφία.
Αντιδρώντας άμεσα μετά την ομιλία του προέδρου, ο Ζαν Λικ Μελανσόν υπενθύμισε την ευθύνη της πρωθυπουργού να παρουσιάσει το πρόγραμμά της στο Κοινοβούλιο (4 Ιουλίου) προκειμένου να διασφαλίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής ή να αντιμετωπίσει μια πιθανή πρόταση μομφής.