Periodista
Σε μια περίοδο όπου η πολιτική φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη γίνεται όλο και πιο εμφανής, στο παρασκήνιο φαίνεται να αναπτύσσεται ένα σχέδιο διαχείρισης της επόμενης ημέρας. Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν πως εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» με μεταβατικό πρωθυπουργό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στην περίπτωση που από τις επόμενες εκλογές δεν προκύψει κυβερνητική πλειοψηφία (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τις αποκαλύψεις της Πυθίας).
Το εν λόγω σχέδιο φέρεται να προωθείται από συγκεκριμένα επιχειρηματικά και εξωθεσμικά κέντρα, τα οποία βλέπουν την πολιτική αποσταθεροποίηση ως απειλή για τη συνέχιση της οικονομικής και γεωπολιτικής «κανονικότητας». Η φιγούρα του Βενιζέλου, πολιτικά έμπειρη, με διεθνή αναγνώριση και ισχυρή νομική τεκμηρίωση, επανέρχεται στο προσκήνιο και θα επιχειρηθεί να επιβληθεί ως ένας «καθαρός» μεσολαβητής ανάμεσα σε πολιτικές δυνάμεις που δεν μπορούν – ή δεν θέλουν – να συγκυβερνήσουν.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η στάση του Αλέξη Τσίπρα. Παρότι έχει τυπικά αποσυρθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθεί να ασκεί ισχυρή επιρροή στο εσωτερικό του κόμματος. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως ο Τσίπρας όχι μόνο δεν αντιτάσσεται στο σχέδιο Βενιζέλου, αλλά το αντιμετωπίζει ευνοϊκά, ως ενδεχόμενο βήμα για τη δική του επαναφορά στην πολιτική ηγεσία του τόπου, καθώς θα έχει τον απαιτούμενο χρόνο να εδραιώσει τη θέση του και να δρομολογήσει με όρους νομοτέλειας την ολική επαναφορά του στο πολιτικό σύστημα κατά το χρονικό διάστημα μιας ενδεχόμενης μεταβατικής κυβέρνησης Βενιζέλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευάγγελο Βενιζέλο έχει αλλάξει ριζικά. Οι σφοδρές συγκρούσεις του παρελθόντος – κυρίως γύρω από την υπόθεση Novartis – φαίνεται να έχουν αμβλυνθεί. Εξάλλου ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε περίπου… γονατιστός συγγνώμη από τον άλλοτε συγκυβερνήτη του Σαμαρά και συνομιλητή, τα τελευταία χρόνια, της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς. Μάλιστα, έχει καταγραφεί και πρόσφατη κοινωνική επαφή των δύο ανδρών, με κοινό δείπνο και συνομιλίες σε ήρεμο κλίμα, παρόντων διαμεσολαβητικών προσώπων από τον ακαδημαϊκό χώρο.
Η επεξεργασία του σεναρίου Βενιζέλου έχει ένα σαφές πολιτικό αποτύπωμα: εκφράζει την πρόθεση ενός συστήματος εξουσίας να αποτρέψει μια παρατεταμένη περίοδο ακυβερνησίας και ταυτόχρονα να κρατήσει υπό έλεγχο την όποια αλλαγή πολιτικής ηγεσίας. Ενδεχόμενη συμφωνία της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα τέτοιο σχήμα θα σήμαινε επί της ουσίας τη συγκρότηση ενός μεταβατικού συνασπισμού που θα παρέτεινε τη ζωή του σημερινού πολιτικοοικονομικού status quo – με άλλα πρόσωπα, αλλά ίδιες ισορροπίες.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι διττό: Πόσο έτοιμο είναι το πολιτικό σύστημα να συναινέσει σε μια τέτοια «λύση ανάγκης»; Και πώς θα αντιδράσει η κοινωνία, αν επιβεβαιωθεί η αίσθηση ότι οι μεγάλες πολιτικές επιλογές γίνονται χωρίς τη συμμετοχή της;
Βενιζέλος – Αγγελοπούλου επανεμφανίζονται με φόντο την κατάρρευση του Μητσοτάκη
Σε μια πολιτικά ρευστή συγκυρία, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κυβερνών κόμμα να δυσκολεύεται ακόμη και να αγγίξει το 30%, ενώ η αντιπολίτευση αδυνατεί να αρθρώσει πειστικό λόγο υπό μία ηγετική φυσιογνωμία, σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες και πρόσωπα με θεσμική προϊστορία επιχειρούν να ξαναμπούν στο προσκήνιο.
Με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Λακόπουλου «Η μπαλάντα των Ολυμπιακών Αγώνων» (εκδ. Λιβάνη) τη Δευτέρα 26 Μαΐου, οι Γιάννα Αγγελοπούλου και Ευάγγελος Βενιζέλος —που έχουν κεντρικό ρόλο στην εκδήλωση— επιχειρούν την επανεμφάνισή τους στον δημόσιο διάλογο, με διακριτές πολιτικές στοχεύσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία δεν ξεχωρίζουν χαρισματικές ηγεσίες στη χώρα.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που φέρεται να έχει διαρκή υποστήριξη από δημοσιογραφικά και επιχειρηματικά κέντρα, εμφανίζεται ξανά ως δυνητικός εγγυητής σταθερότητας στο χώρο της Κεντροαριστεράς, σε μια δεύτερη προσπάθεια «ανασύστασης» του λεγόμενου δημοκρατικού μπλοκ. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατηρεί επαφές με πρόσωπα εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, οι δίαυλοι με τον Τσίπρα έχουν ανοίξει, καθώς και οι δυο κατανοούν πως η κρίση αντιπροσώπευσης μπορεί να τους επανεντάξει στο παιχνίδι εξουσίας —έστω υπό νέους όρους.
Παράλληλα, η Γιάννα Αγγελοπούλου, που είχε απομακρυνθεί από το προσκήνιο μετά τη θητεία της στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021», εμφανίζεται πλέον αποστασιοποιημένη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ιδίως μετά την απόρριψη της επιθυμίας της να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι πληροφορίες τη θέλουν να επαναπροσδιορίζει τη δημόσια εικόνα και τις πολιτικές της αναφορές, επιχειρώντας να διατηρήσει ρόλο με θεσμική προοπτική.
Η ταυτόχρονη επανεμφάνιση Βενιζέλου και Αγγελοπούλου δεν είναι τυχαία: προκύπτει σε μια συγκυρία που οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις αδυνατούν να εκφράσουν ευρύτερες κοινωνικές πλειοψηφίες και η ανάγκη για νέες «γέφυρες» και μεταβατικά σχήματα εντείνεται. Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί η προοπτική κυβερνήσεων συνεργασίας ή η ανάγκη πολιτικής μετάβασης σε περίπτωση αδιεξόδου, οι δυο αυτές προσωπικότητες φέρονται να βρίσκονται στο επίκεντρο των σχεδιασμών που κάνουν ισχυρά παρασκηνιακά κέντρα εξουσίας.
Σε αυτό το νέο σκηνικό, ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα, είτε ως συμμέτοχος είτε ως σιωπηλός συνομιλητής, μένει να αποσαφηνιστεί. Για την ώρα, η πολιτική σκηνή μοιάζει περισσότερο με σκάκι παρά με δημοκρατικό ανταγωνισμό —και ο χρόνος θα δείξει ποιοι κινούν τους πιο αποφασιστικούς πύργους.