Μία δημοσκόπηση με ενδιαφέροντα ευρήματα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Εξαιρετικά ενδιαφέροντας είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Palmos Analysis που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Tvxs. Οι πολίτες κλήθηκαν, μεταξύ άλλων, να απαντήσουν σε ερωτήματα για τους υποψηφίους στις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης που δημοσιεύεται σήμερα, παρουσιάζεται και η πρόθεση ψήφου, στην περίπτωση βουλευτικών εκλογών.

Με τη κυβερνητική παράταξη σε χαμηλές πτήσεις, για πρώτη φορά η διαφορά ανάμεσα στο πρώτο κόμμα (ΝΔ 23, 8%) και το δεύτερο (ΠΑΣΟΚ 14,8%) πέφτει κάτω από τις 10 μονάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την τρίτη θέση με 8,7% με το ΚΚΕ να ακολουθεί με 7,9%.

Στις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σ. Φάμελλος επικρατεί στο σύνολο του εκλογικού σώματος και στους ψηφοφόρους του κόμματος στις εκλογές του 2023, για να τον προσπεράσει ο Σ. Κασσελάκης στους ψηφοφόρους των ευρωεκλογών του 2024., αλλά και σε όσους δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις 24 Νοεμβρίου.

Όσο πιο καινούργια είναι η εκλογική βάση τόσο παίρνει προβάδισμα ο κ. Κασσελάκης, ενώ ο κ. Φάμελλος αυξάνει τις ελπίδες του ανάλογα με το βαθμό που “επιστρέφουν” οι παλαιοί και παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος.

Οι μερικές αλλαγές στη σύνθεση της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ από το 2023 στο 2024, εμφανίζονται και στις απαντήσεις στο ερώτημα αν θα πρέπει να επιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας στην ηγεσία του κόμματος.

Σε όσους δηλώνουν ότι σίγουρα ή μάλλον σίγουρα θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές , ο Στέφανος Κασσελάκης έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις τους με ποσοστό 31%, ενώ τη δεύτερη θέση διεκδικούν Σωκράτης Φάμελλος με 24% και Παύλος Πολάκης με 23%.

Πιο αναλυτικά:

Εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ
Σε ο,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, στο σύνολο του εκλογικού σώματος, οι πολίτες σε ποσοστό 25% θεωρούν καταλληλότερο για νέο πρόεδρο του κόμματος τον Σωκράτη Φάμελλο και ακολουθούν ο Στέφανος Κασσελάκης με 12%, ο Παύλος Πoλάκης με 11%, ο Νίκος Παππάς με 6%, ο Απόστολος Γκλέτσος με 5% και ο Νίκος Φαραντούρης με 3%.

«Κανέναν από τους παραπάνω» απαντάει το 21%, ενώ το 16% λέει « δεν έχω γνώμη/ δεν απαντώ».

Στο ίδιο ερώτημα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στις Βουλευτικές του 2023 απάντησαν ως εξής:

Σωκράτης Φάμελλος 28%, Στέφανος Κασσελάκης 23%, Παύλος Πολάκης 17%, Νίκος Παππάς 6%, Απόστολος Γκλέτσος 2%, Νίκος Φαραντούρης 3%.

Αλλά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές του 2024, τα πράγματα αλλάζουν. Το 27% των ερωτηθέντων θεωρεί καταλληλότερο για πρόεδρο του κόμματος τον Σωκράτη Φάμελλο ενώ το 30% θεωρεί τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ακολουθούν: Παύλος Πολάκης με 15%, Νίκος Παππάς με 3%, Απόστολος Γκλέτσος με 4% και Νίκος Φαραντούρης με 2%.

Στο ίδιο ερώτημα οι ψηφοφόροι εκτός ΣΥΡΙΖΑ, απάντησαν ως εξής: Σωκράτης Φάμελλος 24%, Στέφανος Κασσελάκης 8%, Παύλος Πολάκης 10%, Νίκος Παππάς και Απόστολος Γκλέτσος 6% και Νίκος Φαραντούρης 4%.

Οι πολίτες σε ποσοστό 24% απάντησαν «κανέναν από τους παραπάνω».

Από όσους δηλώνουν ότι σίγουρα ή μάλλον σίγουρα θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος, ο Στέφανος Κασσελάκης έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις τους με ποσοστό 31% και ακολουθούν: Σωκράτης Φάμελλος 24%, Παύλος Πολάκης με 23%, Νίκος Παππάς με 9%, Απόστολος Γκλέτσος με 4% και Νίκος Φαραντούρης με 1%.

Στην ερώτηση αν ο Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να επανέλθει στην ηγεσία του κόμματος, το 57% απαντά «όχι/μάλλον όχι», ενώ «ναι/μάλλον ναι» απαντά το 35%.

Δείτε αναλυτικά τη δημοσκόπηση ΕΔΩ

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

72% ο Στέφανος Κασσελάκης σε γκάλοπ του διαδικτύου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Δεύτερος ο Πολάκης

Η Πυθία καταγράφειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Είναι...

Η επιστροφή του επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη στα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπόθεση με το 1,3 εκατ. ευρώ

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Τον...