Να κλείσει τώρα το Υπερταμείο καλεί την κυβέρνηση ο Παύλος Γερουλάνος, χαρακτηρίζοντάς το ως σύμβολο ντροπής για το πολιτικό σύστημα.
«Το Υπερταμείο είναι για την Ελλάδα, ότι είναι η γαϊδουροκεφαλή στο «Παραμύθι Χωρίς Όνομα», της Πηνελόπης Δέλτα: Σύμβολο ντροπής, για το πολιτικό σύστημα. Έκπτωση εθνικής κυριαρχίας για τη χώρα. Απόλυτα αναποτελεσματικό να υπηρετήσει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Γι’ αυτό, με αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού, χωρίς καμία πρόθεση λαϊκισμού, σας λέω:
Κλείστε τώρα το Υπερταμείο.
Διαπραγματευτείτε το, τώρα, με τους θεσμούς. Υιοθετήστε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ένα ολοκληρωμένο Ταμείο Εθνικού πλούτου, που μπορεί να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Και επιστρέψτε την ελληνική δημόσια περιουσία, εκεί που ανήκει: στο κράτος και τις τοπικές κοινωνίες», ανέφερε, απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση, στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, για το Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης αναφορικά με το Υπερταμείο και τις θυγατρικές του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Α’ Αθήνας, Παύλος Γερουλάνος.
Στη συνέχεια, ανέλυσε διεξοδικά στην ομιλία του, τους λόγους που επιβάλλουν αυτή την κίνηση, για το Υπερταμείο και οι οποίοι συνοψίζονται ως εξής:
Πρώτος λόγος, ήταν λάθος να δημιουργηθεί όταν δημιουργήθηκε.
Δεύτερος, έχουν αλλάξει δραματικά οι συνθήκες, από τότε μέχρι σήμερα.
Τρίτος, διατήρησε και διατηρεί ζωντανή μια λανθασμένη πολιτική εκποίησης περιουσίας, αντί να φέρει σωστές αποκρατικοποιήσεις που θα δημιουργούσαν πλούτο στη χώρα και ανταγωνισμό, που θα υπηρετούσε τον πολίτη.
Τέταρτος, ό,τι ήταν να κάνει, το έκανε. Και δεν πέτυχε τίποτα παραπάνω από ό,τι μπορεί να πετύχει μια σωστή Κυβέρνηση.
Πέμπτος, δεν λειτούργησε ποτέ και δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ποτέ, ως ουσιαστικός εγγυητής εκείνου του δανείου που εγγυάται.
Έκτος, είναι ώρα να αλλάξει σκοπό και στρατηγική.
Και έβδομος, δεσμεύει επόμενες γενιές, χωρίς δική τους ευθύνη.
«Πώς να το πω απλά; Το χρωστάμε στα παιδιά μας» τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ και διερωτήθηκε «Θα μου πείτε: «Γιατί τώρα;» Απάντηση: Αν όχι τώρα, πότε; Τώρα, είναι η ώρα. Τώρα, που ακούγονται ακόμα κάποιες προοδευτικές φωνές στην Ευρώπη, τώρα είναι η ώρα να το παλέψουμε.
Τώρα που η Ελλάδα είναι μακριά από τα ραντάρ των γερακιών και έχει επιστρέψει η χώρα στην πορεία που κάποτε φαντάστηκε η Ευρώπη. Τώρα, που ο ελληνικός τουρισμός και οι ελληνικές εξαγωγές έχουν δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα, για τη χώρα στους λαούς του Βορρά. Και τώρα, που οι δυτικοί αναγνωρίζουν τις θυσίες του ελληνικού λάου. Αναγνωρίζω ότι μια τέτοια διαπραγμάτευση, ούτε τώρα θα είναι εύκολη υπόθεση. Αλλά τώρα, είναι η ώρα που έχουμε κόσμο που θα τη στηρίξει και πολύ περισσότερες ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις που θα ακούσουν με κατανόηση την επιχειρηματολογία».
Και ολοκληρώνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε και σε έναν ακόμα πολύ σημαντικό λόγο για τον οποίο πρέπει τώρα για γίνει εθνική υπόθεση η διαπραγμάτευση για την αποδέσμευση της περιουσίας του ελληνικού λαού: «Είναι, διότι, δεν υπάρχει ποτέ κακός χρόνος να παλεύεις για την Εθνική σου κυριαρχία. Πρέπει να το κάνεις, πάντα. Και να το κάνεις συνέχεια.
Αυτό ήταν θεμελιώδης αρχή κατά την ίδρυση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος και θα έπρεπε να είναι θεμελιώδης αρχή σε κάθε κόμμα, που επικαλείται Πατριωτική συνείδηση. Και το Υπερταμείο είναι το μεγάλο αγκάθι, ίσως το τελευταίο αγκάθι, στο πλευρό της Εθνικής μας Κυριαρχίας. Για αυτό, ξαναλέω προς την Κυβέρνηση: Κατεβάστε τη γαϊδουροκεφαλή, που μας ντροπιάζει. Και ελευθερώστε τη χώρα από τον βραχνά των μνημονιακών μας υποχρεώσεων. Και τότε, θα μπορούμε να λέμε όλοι μαζί ότι κάναμε ένα βήμα, για να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος».