Σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη την άμεση ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έστειλε η Standard & Poor’s δια στόματος του αναλυτή Samuel Tilleray, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο FinForum 2023.
Συγκεκριμένα, ο Samuel Tilleray, Sovereign Ratings Analyst, S&P, δήλωσε ότι «μετά τις εκλογές, οι πιθανότητες για το θετικό σενάριο είναι μεγαλύτερες».
Όμως, «υπάρχει μία νέα κυβέρνηση, ένα νέο υπουργικό συμβούλιο, ένας νέος υπουργός Οικονομικών. Κι αυτές είναι αλλαγές που φέρνουν μία αβεβαιότητα», έσπευσε να προσθέσει.
«Είμαστε κοντά, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα. Έχουμε χρόνο μπροστά μας μέχρι την επόμενη αξιολόγηση».
«Προσπαθούμε να αλλάζουμε την αξιολόγηση κάθε 12 μήνες. Για την Ελλάδα, αυτό το ρολόι έχει αρχίσει να χτυπάει από τον Απρίλιο.
Στο ημερολόγιό μας έχουμε την ημερομηνία της 20ης Οκτωβρίου. Πριν από αυτή την ανακοίνωση, θα πρέπει να δούμε αν έχουμε αρκετές πληροφορίες για να αλλάξουμε την αξιολόγηση» συνέχισε ο κ. Tilleray. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι εφόσον δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες μέχρι τότε, δεν θα διστάσουμε να περιμένουμε.
«Δεν θα βιαστούμε να λάβουμε μία απόφαση. Αντιμετωπίζουμε την Ελλάδα όπως κάθε άλλη χώρα και θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα λάβουμε τη σωστή απόφαση».
Αγκάθι οι μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη
Σε ότι αφορά στις μεταρρυθμίσεις, επεσήμανε ότι τα προβλήματα στο δικαστικό σύστημα συγκαταλέγονται στους παράγοντες που αποτρέπουν τις επενδύσεις στη χώρα. «Η συνέχιση της ψηφιοποίησης, η φορολογική συμμόρφωση, οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά και το εμπορικό ισοζύγιο είναι πράγματα που επίσης κοιτάμε».
«Έχουν δρόμο οι ελληνικές τράπεζες»
Σε ό,τι αφορά τις εγχώριες τράπεζες, ο Goksenin Karagoz, Banking Analyst, S&P, σημείωσε ότι μία τοποθέτηση από μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια στη μετοχική τους σύνθεση θα συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμισή τους. Επίσης, σημείωσε ότι η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας συνδράμει στην πρόοδο των τραπεζών, οι οποίες έχουν ανακάμψει από την πρόσφατη κρίση, βελτιώνοντας αισθητά την κερδοφορία τους. Αλλά έχουμε ακόμα δρόμο, σημείωσε.
Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί και στις διεθνείς προκλήσεις, οι οποίες αφορούν τις αυξήσεις επιτοκίων και το πώς αυτές επηρεάζουν μακροπρόθεσμα τους ισολογισμούς των ιδρυμάτων.