«Ο Ζελένσκι μπορεί να φέρει την ειρήνη αν σταματήσει τις εχθροπραξίες και πάψει να δίνει εντολές σε νεοναζιστικά τάγματα», τόνισε για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Rete 4.
«Ο Ζελένσκι μπορεί να φέρει την ειρήνη αν σταματήσει τις εχθροπραξίες και πάψει να δίνει εντολές σε νεοναζιστικά τάγματα. Δεν ζητούμε να παραδοθεί, αλλά να δώσει εντολή για διακοπή των εχθροπραξιών και να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι πολίτες», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Αναφορικά με το θέμα του φυσικού αερίου πρόσθεσε: «Έκλεψαν τα χρήματά μας, δισεκατομμύρια ευρώ. Η Gazprom αναγκάσθηκε να κρατήσει τα χρήματά της σε δυτικές τράπεζες και τώρα τα ποσά αυτά δεν είναι πλέον διαθέσιμα. Προτείναμε, λοιπόν, να μπορεί να θεωρείται ότι οι διάφορες προμήθειες έχουν πληρωθεί μόνον όταν τα σχετικά ποσά μετατρέπονται σε ρούβλια».
Σε ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Λαβρόφ απάντησε χαμογελώντας: «Ρωτήστε ξένους που του μίλησαν, όπως τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ».
Παράλληλα, δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν η Ρωσία προγραμματίζει την ολοκλήρωση των πολεμικών επιχειρήσεων για τις 9 Μαΐου. «Επικεντρώνουμε την δράση μας στο να υπερασπίσουμε και να εγγυηθούμε την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού, την απομάκρυνση των ναζιστικών απειλών και των απειλών, βέβαια, κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας χαρακτήρισε «ψευδή είδηση» τους κατοίκους της Μπούτσα που δολοφονήθηκαν στους δρόμους της πόλης και αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη της χώρας του. Επανάλαβε, επίσης, ότι «δεν τηρήθηκαν οι συμφωνίες του Μινσκ».
Υπογράμμισε, δε, ότι εξεπλάγη από την στάση της Ιταλίας, η οποία τώρα πρωτοστατεί στις κυρώσεις κατά της χώρας του και κατηγόρησε την ΕΕ ότι «ταπεινώνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ερωτηθείς σχετικά με τις προσπάθειες εξεύρεσης διπλωματικής λύσης, ο Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε: «Τον Μάρτιο, στην Κωνσταντινούπολη, ο Ζελένσκι είχε πει ότι η Ουκρανία ήταν έτοιμη να γίνει μια ουδέτερη χώρα, χωρίς πυρηνικά όπλα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας η οποία δεν θα συμπεριελάμβανε το Ντονμπάς και την Κριμαία. Αλλά τώρα προσπαθούν να πάνε την συζήτηση προς άλλη κατεύθυνση, ζητώντας να διατηρηθεί η δυνατότητα εισόδου στο ΝΑΤΟ».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η επιχείρηση στην Ουκρανία», όπως την αποκάλεσε, πραγματοποιείται και για να «αποναζιστικοποιηθεί η χώρα», λόγω της δράσης του Τάγματος Αζόφ. «Αιχμάλωτοι που ανήκουν στο τάγμα αυτό, έχουν τατουάζ και σύμβολα του ναζισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Λαβρόφ, τέλος, υπογράμμισε ότι τα νέα όπλα που διαθέτει η χώρα του «είναι υπερηχητικά όπλα τα οποία, πλέον, δεν αποτελούν μυστικό και είναι μια απάντηση στο πυραυλικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών το οποίο θα έχει την Ρωσία ως κύριο στόχο».
Ζελένσκι: «Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν νικήσει η Ουκρανία, αυτό θα γίνει στο άμεσο μέλλον»
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε στην ΕΡΤ για τις 67 ολόκληρες ημέρες πολέμου, για τις σοβαρές ανθρώπινες απώλειες, την οικονομική ζημιά δισεκατομμυρίων, ενώ απάντησε και στα όσα ακούγονται για το Τάγμα του Αζόφ.
Ειδικότερα, στην ερώτηση για τις αντιδράσεις που πυροδότησε η ομιλία μαχητή του Τάγματος του Αζόφ στην ελληνική Βουλή, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε τα εξής: «Οι εθελόντές από κάθε πλευρά του κράτους ενώθηκαν για να πολεμήσουν. Υπάρχουν οι ένοπλες δυνάμεις, υπάρχει και το τάγμα του Αζόφ».
«Για τις ζωές που χάθηκαν δεν υπάρχει τίμημα» συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό πολιτών που έχουν σκοτωθεί από τα πυρά.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μαριούπολη, τόνισε ότι μόνο επαγγελματίες στρατιώτες μπορούν να προστατεύσουν την πόλη, ενώ όσον αφορά στη στήριξη από χώρες της Δύσης ξεκαθάρισε ότι η «Ουκρανία χρειάζεται εταίρους και φίλους».
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στο στοιχείο εκείνο που έχει αναδείξει ο πόλεμος και που είναι η έμπρακτη υποστήριξη από χώρες που έχουν μεταξύ τους διαφορές αλλά που συνασπίζονται στο θέμα της βοήθειας προς την Ουκρανία.
Χαρακτηριστικά, ο Ζελένσκι υπογράμμισε: «Έχουμε την υποστήριξη της Τουρκίας και της Ελλάδας».
Στην ερώτηση πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, τόνισε τα εξής: «ο πόλεμος θα τελειώσει όταν νικήσουμε, αυτό θα συμβεί στο άμεσο μέλλον. Δεν θέλουμε να ονομαζόμαστε ανεξάρτητη χώρα, θέλουμε να είμαστε ανεξάρτητη χώρα. Κάθε άνθρωπος στη Γη επιλέγει για τον εαυτό του τη ζωή».
Απαντώντας στο θέμα της ενδεχόμενης απώλειας συνόρων, ο Ουκρανός πρόεδρος ξεκαθάρισε τα εξής: «Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για βίαιες αλλαγές συνόρων. Είμαστε πρόθυμοι να αποκαταστήσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ρωσικό προβάδισμα όσον αφορά στη στρατιωτική δύναμη τονίζοντας ότι η Ρωσία έχει 20-30 φορές μεγαλύτερη δύναμη.
«Οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι για τα πάντα, θέλουμε απλώς να ζήσουμε στο σπίτι με την οικογένειά μας», το μήνυμα με το οποίο – λίγο έως πολύ – ο Ζελένσκι θέλησε να συμπυκνώσει τα συναισθήματα των πολιτών της χώρας του που ζουν υπό τον εφιάλτη του θανάτου και καθημερινά ελπίζουν στην ειρήνη.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ζελένσκι:
«Συνεχίζουμε και προτείνουμε την εκκένωση των ανθρώπων μας. Λειτουργούν μερικές διαδρομές. Μία είναι αυτή που μας πρότεινε η ΟΗΕ. Δυστυχώς η εν λόγω εκκένωση δεν αφορά στρατιώτες και τραυματίες. Δεν αναλαμβάνουν τέτοια ευθύνη. Ο ΟΗΕ μιλάει μόνο για τη βοήθεια σχετικά με την απομάκρυνση άμαχου πληθυσμού. Όταν δε μας εμπόδιζε η Ρωσία, ήδη βγάλαμε αρκετό κόσμο από τη Μαριούπολη.
Τώρα μιλάμε για αμάχους που βρίσκονται στο Αζοφστάλ, είναι εκεί – οι άνθρωποι, που φοβούνται να βγουν, γιατί τους σκοτώνουν. Τώρα μιλάμε και ασχολούμαστε με αυτήν τη διαδρομή. Σήμερα όλα εξαρτώνται από τη ρωσική πλευρά. Όπως βλέπετε ακόμα και ο ΟΗΕ συμμετέχει. Παρ’ όλα αυτά η διαδικασία αυτή παραμένει δύσκολη. Γιατί; Επειδή δεν εμπιστευόμαστε τη Ρωσική Ομοσπονδία, επειδή η εμπιστοσύνη αυτή μειώνεται. Αυτό συνεχιζόταν ακόμα και όταν ο κ. Γκουτέρες ήταν εδώ και συζητούσαμε την ανθρωπιστική αποστολή σχετικά με την απομάκρυνση των αμάχων. Εκείνος ήρθε από τη Ρωσική Ομοσπονδία για να το επιβεβαιώσει. Αλλά ακόμα και εκείνη τη στιγμή 5 πύραυλοι χτύπησαν το Νομό του Κιέβου. Σε αυτό το κλίμα δουλεύουμε. Δεν ξεχνάμε κανένα και δε θα ξεχάσουμε. Και εάν μέσα στις επόμενες μέρες έχουμε κάποια δυνατότητα, θα το κάνουμε οπωσδήποτε.
Πρέπει να ξέρετε, ότι τα λεωφορεία, που τώρα βρίσκονται στις πύλες του Αζοφστάλ, μπορούν να βγάλουν ανθρώπους από εκεί, από τη Μαριούπολη. Με αυτά μπορούν να φτάσουν μέχρι τη Ζαπορίζια.
Από την πόλη Ζαπορίζια και μετά εμείς έχουμε τον έλεγχο, δηλαδή από εκεί και πέρα εμείς φέρουμε την ευθύνη και μπορούμε να τους πάμε σε ένα ασφαλές μέρος, να τους εξασφαλίσουμε προσωρινή διαμονή, όσο δεν έχουν τη δυνατότητα να γυρίσουν πίσω. Θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αφού τελειώσει ο πόλεμος. Δηλαδή από τη Ζαπορίζια και μετά εμείς φέρουμε την ευθύνη. Θα μπορέσουμε να το κάνουμε, να τους πάμε εκεί που πρέπει, εννοείται.
Μέχρι να φτάσουν στη Ζαπορίζια όμως περνάνε μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Προειδοποίησα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ γι’ αυτό. Ότι μπορεί να βάλετε τους ανθρώπους στα λεωφορεία, αλλά η Ρωσία θα τους βγάλει στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε για μισό εκατομμύριο ανθρώπους, οι οποίοι εκτοπίστηκαν παράνομα στην επικράτεια της Ρωσίας ή σε άλλα μέρη παρά τη θέλησή τους.
Με διαβεβαίωσε ότι αναλαμβάνει 100% την ευθύνη και ότι αυτή είναι η συμφωνία με τη Ρωσία, ότι οι άνθρωποι αυτοί θα φτάσουν στο έδαφος, το οποίο ελέγχεται από την κυβέρνηση της Ουκρανίας. Θέλουμε να το πιστέψουμε».
Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί απαγορευμένα όπλα προσθέτοντας πως «είναι ικανή να χρησιμοποιήσει» και άλλα τέτοιου είδους όπλα.
Πιο αναλυτικά, σημείωσε:
«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο. Εξετάζουμε οποιουδήποτε είδους επιθέσεις από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Έπεσε η εμπιστοσύνη της κοινωνίας μας προς τη Ρωσία, για τις υποσχέσεις και τις αποφάσεις τους. Έχουμε φτάσει σχεδόν στο μηδέν.
Σήμερα μπορούμε να περιμένουμε οποιαδήποτε βήματα από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είχαμε προσδοκίες ότι όλα θα επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο. Από το 2014 μας έλεγαν για την υλοποίηση της συμφωνίας του Μινσκ 1, του Μινσκ 2. Μετά ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η στρατιωτική διοίκηση της Ρωσίας επιβεβαίωσαν, ότι ποτέ δε θα λάβει χώρα η πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Ότι αυτό δε θα γίνει ποτέ.
Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Γιατί ακόμα και στο πιο υψηλό επίπεδο, εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις, βλέπουμε ότι άλλα λένε και άλλα πράττουν. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη.
Αντιθέτως, όταν η Ρωσία κάνει κάποιες δημόσιες δηλώσεις, όταν λέει ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, εμφανίζονται πολλά ερωτήματα. Γιατί το δήλωσε δημοσίως; Συνήθως η Ρωσία δεν διαψεύδει τίποτα. Όταν στα ρωσικά ΜΜΕ πού και πού εμφανίζονται κάποιες δηλώσεις για τη χρήση πυρηνικών, όπως υποστηρίζουν κάποιοι πολιτικοί, ενώ κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι η Ρωσία ποτέ δε θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, εμφανίζονται πάρα πολλά ερωτήματα, συνεπώς εμφανίζονται και κίνδυνοι.
Εγώ πιστεύω ότι αφού χρησιμοποίησαν απαγορευμένα όπλα, π.χ. βόμβες φωσφόρου, όπως το έκαναν στο Χάρκοβο, στην πλατεία Ελευθερίας, ακριβώς στο κέντρο της πόλης, όπως χρησιμοποίησαν απαγορευμένες βόμβες στη Μαριούπολη, στη νότια πλευρά του κράτους μας, στους νομούς Ζαπορίζια, Ντονέτσκα, Λουγκάνσκα – όλα αυτά τα χρησιμοποίησαν παρ’ όλο που είναι απαγορευμένα, μπορούμε να πούμε ότι η Ρωσία είναι ικανή να χρησιμοποιήσει και άλλα απαγορευμένα όπλα».
Αναφερόμενος στις καταστροφές από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τόνισε ότι το κόστος των ζημιών σε κατεστραμμένα σπίτια και υποδομές ξεπερνά τα 60 δισ. δολάρια.
«Οι απώλειες – σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για τον αριθμό των κατεστραμμένων σπιτιών και υποδομών, που ήδη υπολογίζεται γύρω στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι για σήμερα, χωρίς τις κατεχόμενες περιοχές, όπου δεν μπορούμε να αναλύσουμε τίποτα. Από τα εδάφη όπου αποκαταστάθηκε η κυριαρχία της Ουκρανίας τι είναι ξεκάθαρο – ο αριθμός των κατεστραμμένων γεφυρών, δρόμων, υποδομών, εργοστασίων κ.λ.π. Το κράτος έχασε 600 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν μιλάω για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, διότι θα υπολογιστεί μετά το τέλος του πολέμου. Σήμερα χρειαζόμαστε τον απολογισμό από τον ιδιωτικό τομέα – ποιος και τι έχασε, πόσα έχασε. Λένε ότι οι απώλειες του ιδιωτικού τομέα για σήμερα είναι ένα τρισεκατομμύριο. Δεν μπορώ να το πω, διότι χρειάζομαι συγκεκριμένα στοιχεία, ποσά, τότε μπορούμε να μιλάμε για τις απώλειες. Όσον αφορά τις ζωές που χάθηκαν, πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίμημα» είπε χαρακτηριστικά.
Για το Τάγμα Αζόφ, τόνισε πως σήμερα «είναι μέρος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας», ενώ σημείωσε ότι τη Μαριούπολη δεν την προστατεύει μόνο το τάγμα Αζόφ.
«Αυτό που πράττουν οι Ρώσοι στρατιώτες είναι ναζισμός» υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ειδικότερα, κληθείς να να δώσει απάντηση για το βίντεο που προβλήθηκε στην ελληνική Βουλή, εξήγησε τη θέση του για το Τάγμα Αζόφ:
«Από την αρχή του πολέμου υπήρχαν πάρα πολλές πληροφορίες από την πλευρά της Ρωσίας σχετικά με ομάδες εθελοντών και εθελοντικά ουκρανικά τάγματα. Αυτό ήταν το 2014, όταν οι εθελοντές από διάφορες γωνίες του κράτους μας ενώθηκαν για να προστατέψουν την Ουκρανία. Τότε δεν είχαμε τόσο δυνατό στρατό όπως έχουμε σήμερα. Πράγματι ήταν εθελοντές, πολεμούσαν απλοί άνθρωποι και οι ένοπλες δυνάμεις. Και πράγματι ποίκιλαν οι αντιδράσεις σχετικά με τις δηλώσεις των εν λόγω εθελοντικών ταγμάτων. Διότι πολλές από αυτές τις δηλώσεις ήταν αρκετά ριζοσπαστικές όσον αφορά τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ήταν εθελοντές. Ήταν η προσωπική τους άποψη και τα προσωπικά τους βήματα.
Υπάρχουν και οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, και θέλω να καταλάβουμε όλοι τη διαφορά. Υπάρχει και το Τάγμα Αζόφ, το οποίο δεν αποτελείται από εθελοντές, αλλά είναι μέρος της Εθνικής Φρουράς του κράτους μας. Σήμερα είναι μέρος των ενόπλων δυνάμεων και όλοι τους είναι επίσημος στρατός του κράτους μας. Κάποιοι από αυτούς που υπήρξαν εθελοντές στην αρχή του πολέμου στράφηκαν προς την πολιτική και έμειναν εκεί. Εκείνοι που πήραν την απόφαση να συνεχίσουν στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, έγιναν στρατιωτικοί και αποτελούν μέρος των ένοπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Τη Μαριούπολη την προστατεύουν οι επαγγελματίες στρατιώτες, την προστατεύει όχι μόνο το Τάγμα Αζόφ. Εκεί είναι και εθνική φρουρά, φύλακες συνόρων, καταδρομείς, εκεί είναι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Και με όλο το σεβασμό για οποιουσδήποτε εθελοντές, οι οποίοι έκαναν πάρα πολλά από την αρχή του πολέμου, πρέπει να κατανοήσουμε ότι κανένας δεν μπορεί να πολεμήσει έτσι, όπως το κάνουν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Όπως και να ήταν οι εθελοντές – τους είμαστε ευγνώμονες, αλλά με τόσο θάρρος να προστατεύει το Αζοφστάλ και τη Μαριούπολη μπορούν μόνο οι επαγγελματίες στρατιώτες.
Εμείς θεωρούμε ότι αυτό που πράττουν στο κράτος μας οι Ρώσοι στρατιώτες – αυτός είναι ο ναζισμός. Από την άλλη πλευρά θέλω να σας πω ότι εγώ, ως Πρόεδρος και η ομάδα μας, παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά όλες τις εξελίξεις. Και εάν υπάρχουν προκλήσεις ή εκκλήσεις για ριζοσπαστισμό, πιστεύω ότι στο κράτος μας είναι πολύ λιγότερες σε σύγκριση με άλλα κράτη του κόσμου. Θεωρώ ότι εμείς δεν τις έχουμε σχεδόν καθόλου. Παρά το γεγονός ότι έχουμε πόλεμο και θα μπορούσαμε να το καταλάβουμε. Σε περίπτωση που λαμβάνουν χώρα τέτοιου είδους ριζοσπαστικές δηλώσεις, πιστέψτε, τις παρακολουθούμε, τις βλέπουμε πολύ σοβαρά, σταματάμε και ξεκόβουμε αμέσως τέτοια βήματα».
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία χρειάζεται εταίρους και φίλους, «αλλιώς δεν θα νικήσουμε τη Ρωσία».
«Ο λαός της Ελλάδας μας υποστηρίζει και είμαι ευγνώμων» σημείωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για την αντίφαση η Τουρκία να θέλει να τηρήσει μια ειρηνευτική στάση στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο ενώ ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί τον στρατό της να προκαλέσει την Ελλάδα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε:
«Όταν είσαι σε πόλεμο, πρέπει να κάνεις το μέγιστο που μπορείς για να ενώσεις τα κράτη γύρω σου, ακόμα και εκείνα που ιστορικά έχουν δύσκολες σχέσεις. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, για να έχουμε όλα αυτά τα κράτη στο πλευρό μας, γιατί η Ουκρανία χρειάζεται εταίρους και φίλους.
Διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε τη Ρωσική Ομοσπονδία που μας επιτέθηκε. Θα είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας – για παράδειγμα, έχουμε την υποστήριξη της Τουρκίας και έχουμε την υποστήριξη της Ελλάδας. Θα σας πω ειλικρινά, ότι έχουμε ερωτήματα και προς την Τουρκία και προς την Ελλάδα. Έτσι είναι η ζωή και το κάθε κράτος έχει τα δικά του ενδιαφέροντα και συμφέροντα. Από την άλλη – έχουμε την υποστήριξη της κυβέρνησης, της ηγεσίας του κράτους και έχουμε λάβει αυτήν τη βοήθεια. Είμαι ευγνώμων για αυτό. Εδώ βρισκόμαστε. Θα ήθελα να μας στηρίζουν όλοι στην Ελλάδα, θα ήθελα να επιλέξουν την πλευρά μας, έγινε ότι έγινε, το κυριότερο είναι ότι τώρα έχουμε την υποστήριξη. Και το πιο σημαντικό είναι ότι ο λαός της Ελλάδας μας υποστηρίζει και είμαι ευγνώμων για αυτό. Από την άλλη πλευρά καταλαβαίνω, ότι στην Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του προϋπολογισμού προέρχεται από τον τουρισμό. Φυσικά, ο ρωσικός τουρισμός έχει φέρει πολλά χρήματα στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια.
Πιστεύουμε ότι βγάζουν χρήματα, χύνοντας αίμα, και αυτά τα χρήματα ξοδεύουν. Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία. Αφενός η Τουρκία λειτουργεί ως μεσολαβητής και στηρίζει την Ουκρανία με σημαντικά βήματα και αφετέρου βλέπουμε, για παράδειγμα, να ετοιμάζει, παράλληλα, αρκετές τουριστικές διαδρομές. Ειδικά για τον ρωσικό τουρισμό. Το βλέπουμε και αυτό. Και εγώ ως Πρόεδρος, αν θέλουμε να έχουμε φιλικές σχέσεις, πρέπει να τα λέω αυτά, ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται έτσι. Δεν μπορείς να το αντιμετωπίζεις έτσι, είναι διπλά στάνταρντ. Δεν είναι δίκαιο αυτό. Γι’ αυτό εφιστώ την προσοχή της Τουρκίας σε τέτοια ενδεχόμενα, πιστεύω ότι δεν μπορεί να είναι έτσι, γιατί πρέπει να γίνει επιλογή – είστε υπέρ της αλήθειας ή όχι».