Βίντεο – ντοκουμέντα από την εγκληματική οργάνωση που έκανε εκβιασμούς σε καταστήματα, ενώ εμπλέκεται και με εκρήξεις, εμπρησμούς, ξυλοδαρμούς, καθώς και αγοραπωλησίες ναρκωτικών σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 17 μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων τα τρία είναι έγκλειστα σε φυλακές.
Πρόκειται για 11 ημεδαπούς και έξι αλλοδαπούς, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, έκρηξης, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, εκβίασης, πλαστογραφίας πιστοποιητικών, αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, σωματικής βλάβης, κλοπής, καθώς και για παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα και τα ναρκωτικά.
Επιπλέον, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 32 άτομα, τα οποία συνεργάστηκαν κατά περίπτωση με την εγκληματική οργάνωση για άλλα αδικήματα.
Πουλούσαν προστασία
Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΑΣ, η συμμορία σχηματίστηκε, τουλάχιστον, από αρχές Σεπτεμβρίου του 2023, με σκοπό κυρίως την εκβίαση ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε με το πρόσχημα «παροχής προστασίας» να τους καταβάλουν χρηματικά ποσά σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.
Επιπλέον, προέκυψε ότι κατά τη διάρκεια της δράσης τους προχώρησαν σε εμπρησμούς, εκρήξεις, ξυλοδαρμούς, κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών στοχεύοντας στην επιβεβαίωση της κυριαρχίας τους στις περιοχές που δραστηριοποιούνται.
Διαπιστώθηκε, δε, ότι παρείχαν συστηματικά υπηρεσίες ασφαλείας σε φυσικά πρόσωπα ως «σωματοφύλακες», επιλύοντας πολλές φορές προσωπικές διαφορές προσώπων με απειλή ή χρήση βίας υπέρ του εντολοδόχου τους.
Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, υποστράτηγος Φώτης Ντουΐτσης, σε δηλώσεις του σχετικά με την υπόθεση τόνισε: «Με βάση όλο το εύρος της εγκληματικής δράσης της επίδικης εγκληματικής οργάνωσης, καθίσταται σαφές ότι τα μέλη της επεδίωκαν σταθερά και αποφασιστικά την αντικατάσταση του κοινωνικού ρόλου και των υπηρεσιακών καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας, με προφανή στόχο και σκοπό οι πάσης φύσεως καταστηματάρχες και λοιποί ενδιαφερόμενοι να αποτείνονται στην εγκληματική οργάνωση “για τη διευθέτηση οποιουδήποτε θέματος” και όχι στην Ελληνική Αστυνομία, ως δημόσιο οργανισμό της ελληνικής Πολιτείας».
«Γι’ αυτό προτρέπουμε τους συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κέντρα διασκέδασης και κάθε είδους συναφή επαγγελματική δραστηριότητα, που δέχονται απειλές και εκβιάσεις από οποιονδήποτε, να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες της αστυνομίας και να μην υποκύπτουν σε αυτές τις καταστάσεις», κατέληξε ο κ. Ντουΐτσης.
Συμμετείχαν και σε οπαδικά επεισόδια
Παράλληλα, όπως επεσήμανε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου, τα μέλη της συμμορίας είχαν διευρύνει τη δράση τους, συμμετέχοντας παράλληλα και σε επεισόδια μεταξύ φιλάθλων ομάδων, είτε έναντι αμοιβής είτε με σκοπό να προξενήσουν «ζημιά» σε μέλη έτερης εγκληματικής οργάνωσης που συμμετέχουν σε οπαδικά επεισόδια.
Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε, τέσσερα από τα μέλη της οργάνωσης συμμετείχαν στα επεισόδια που έγιναν έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη λεωφόρο Αλεξάνδρας το περασμένο Σάββατο, 13 Ιουλίου, με αποτέλεσμα τη σύλληψή τους για παράβαση της νομοθεσίας για τον αθλητισμό.