Κόλαφος ο γερμανικός Τύπος: «Η Ελλάδα παραβιάζει την Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων»

«Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Βρέμης, η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες όπου διασφαλίζονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων. Για το λόγο αυτό ένας πρόσφυγας έχει τη δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις, να αιτηθεί για δεύτερη φορά άσυλο ακόμα κι αν προηγουμένως του έχει χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα», γράφει το Spiegel Online με τίτλο «Η Ελλάδα παραβιάζει την Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ».

Η γερμανική ιστοσελίδα επισημαίνει: «Όπως σημειώνεται στην απόφαση του δικαστηρίου σε περίπτωση επιστροφής τους στην Ελλάδα “οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν κίνδυνο μιας απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης”. Και αυτό δεν συνάδει με την Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Στην γερμανική δικαιοσύνη προσέφυγε ένας Σύριος, στον οποίο οι ελληνικές αρχές χορήγησαν άσυλο το 2018. Το 2019 όμως μετέβη στη Γερμανία όπου κατέθεσε νέα αίτηση ασύλου, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων με την αιτιολογία ότι σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες μόνο μια χώρα μπορεί να χορηγήσει άσυλο. Πρωτοδίκως το διοικητικό δικαστήριο Βρέμης επικύρωσε την αιτιολογία της γερμανικής μεταναστευτικής αρχής.

Το διοικητικό εφετείο ωστόσο είχε διαφορετική άποψη, σημειώνοντας ότι επιστρέφοντας στην Ελλάδα ο Σύριος δεν θα είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα στέγη, δεν θα μπορούσε να εργάζεται για τα προς το ζην και δεν θα είχε πρόσβαση στο κράτος πρόνοιας. Για το λόγο αυτό η αρμόδια αρχή μετανάστευσης οφείλει να εξετάσει την αίτηση ασύλου, καταλήγει η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων δεν έχει δικαίωμα έφεσης. Μπορεί ωστόσο προσφύγει στο Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο».

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου