Το Politico σε ένα άρθρο-καταπέλτη καταφέρεται εναντίον της καγκελαρίας της Άνγκελα Μέρκελ καθώς και της πολιτικής που αυτή ακολούθησε στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα.
Το κείμενο αποδομεί έναν έναν τους «μύθους» που περιτριγυρίζουν τον «θρύλο» της Μέρκελ, αποδεικνύοντας πως οι εκτεταμένοι συμβιβασμοί που έκανε, εν τέλει ήταν καταστροφικοί, αφού καμία απόφαση δεν λαμβανόταν και τα προβλήματα κρυβόντουσαν «κάτω από το χαλί».
Ένας διαδεδομένος μύθος που αφορά την Ελλάδα ξεκινάει το 2010 και συνδέεται με τα μνημόνια.
Ο μύθος λέει πως η Μέρκελ έσωσε την Ευρώπη από τη διάλυση, λειτουργώντας ως πυροσβέστης και σβήνοντας την ελληνική «φωτιά» στην ευρωζώνη προτού λάβει απειλητικές διαστάσεις.
Επομένως, σύμφωνα με αυτό το αφήγημα, τα μνημόνια ήταν σωτήρια τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα παρά το δυσθεώρητο κόστος που πλήρωσε η ελληνική κοινωνία.
Η πραγματικότητα είναι, και πλέον την παραδέχεται και το Politico, πως η γερμανική κυβέρνηση προσέφερε δάνεια στην Ελλάδα κάτω από «τοκογλυφικούς» όρους, «αποσταθεροποιώντας το πολιτικό σύστημα και σέρνοντας τη χώρα σε μια ύφεση από την οποία δεν έχει ανακάμψει».
«Η οικονομική λιτότητα που η Ευρώπη επέβαλλε στην Ελλάδα, με γερμανική επιμονή, ήταν σε μια κλίμακα που δεν είχε δει η Ευρώπη από τον πόλεμο, γεγονός που εξηγεί ότι η αποδοχή της Μέρκελ στην χώρα είναι μόλις 30%.»
Τα παραπάνω λόγια του γερμανικού Politico αποτελούν τομή σε σχέση με τα εγκωμιαστικά δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο χρονικό διάστημα και εξασφαλίζουν την υστεροφημία της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Αν και το Politico «ξέχασε» να αναφέρει τους πραγματικούς λόγους της επιβολής των μνημονίων, που δεν ήταν άλλοι από το σώσιμο των γαλλικών και των γερμανικών τραπεζών φροντίζει να το υπονοήσει γράφοντας πως η Μέρκελ έπρεπε να ακούσει την «λογική από την αρχή».
Τέλος, υπογραμμίζεται πως υπήρχαν ιστορικοί λόγοι πίσω από τα προβλήματα της Ελλάδας, όπως η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ. Η οποία πραγματοποιήθηκε με την επιμονή του τότε καγκελάριου, Χέλμουτ Κολ, παρά την ύπαρξη στοιχείων πως η Αθήνα «μαγείρευε τα νούμερα».