Κόλαφος από τον Μανώλη Κοττάκη μετά από όσα είπε ο Ερντογάν στον Παπαχελά

Ο πρόεδρος Ερντογάν διακήρυξε χθες με τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ότι «δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε». Μετάφραση: «Μην επεκτείνετε τα χωρικά σας ύδατα στα 12 μίλια, αποστρατιωτικοποιήστε άμεσα τα νησιά». Ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε την ευχή για την υπογραφή Διακήρυξης Φιλικών Σχέσεων και Καλής Γειτονίας, με την προσθήκη ότι ως γείτονες «πρέπει να σεβόμαστε αμοιβαία τα δικαιώματα και τα ζωτικά συμφέροντα του άλλου». Με άλλα λόγια, ζήτησε την επικαιροποίηση της επαίσχυντης Συμφωνίας της Μαδρίτης μεταξύ Σημίτη και Ντεμιρέλ.

Ο πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε παραπομπή όλων των διαφορών στη διεθνή Δικαιοσύνη, με την προσθήκη ότι «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα θέματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα», τα οποία «πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως ένα σύνολο». Στην πραγματικότητα υπενθύμισε το απαράδεκτο κείμενο του Ελσίνκι που υπέγραψε η κυβέρνηση Σημίτη, με το οποίο αναγνωρίζονταν «μεθοριακές διαφορές και συναφή θέματα». Και επανέφερε το αίτημα να κρίνει η διεθνής Δικαιοσύνη το ζήτημα της αμφισβητούμενης κατ’ αυτόν κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και βραχονησίδων, προκειμένου να είναι σαφές από ποιες γραμμές βάσης και με ποια χωρικά ύδατα θα υπολογιστεί η υφαλοκρηπίδα. (Κάποια στιγμή, όταν με αποδεσμεύσει μέλος της αντιπροσωπίας εκείνης που εναντιώθηκε στη διατύπωση εκείνη, θα αποκαλύψω πολλά πράγματα που συνέβησαν στη φινλανδική πρωτεύουσα το 1999 και θα κάνουν πολλούς να ντραπούν.)

Ο πρόεδρος Ερντογάν έθεσε χθες εκ νέου ζήτημα για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη. Ο πρόεδρος Ερντογάν έβαλε για πρώτη φορά τουρκική λέξη δίπλα στην «Αγία Σοφία» και την αποκάλεσε «Αγία Σοφία Κεμπίρ». Χαρακτήρισε, μιλώντας σε ελληνική εφημερίδα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο «Πατριαρχείο του Φενέρ» και ήταν σχεδόν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να ανοίξει ποτέ ξανά η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ει μη μόνον αν ενταχθεί στην αγκαλιά τουρκικού δημόσιου πανεπιστημίου!

Διανομή των κερδών

Ο πρόεδρος Ερντογάν απαίτησε τη διανομή των κερδών του ορυκτού πλούτου της Κύπρου, ακόμη και αυτού που υπάρχει στην ΑΟΖ της νότιας πλευράς του νησιού, προκειμένου να συμμετάσχει η «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» στον διάλογο για την πρόοδο του Κυπριακού. Παρέλκει να θυμίσω ότι όλα όσα είπε χθες στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος Ερντογάν τα έχετε διαβάσει όλα εδώ, με πλέον πρόσφατα το Σύμφωνο Φιλίας για τα ζωτικά συμφέροντα και το ζήτημα των 6 μιλίων, που είναι κρίσιμο για τα «αλληλένδετα θέματα».

Μετά ταύτα, το μόνο που απομένει είναι να ρωτήσουμε: Σε μια εποχή που η Τουρκία έχει πρόβλημα εικόνας στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και στο Ισραήλ και η παρουσία του εδώ εκνευρίζει τους συμμάχους μας εν τινι τρόπω, τότε γιατί τον καλέσαμε; Αν ήταν να μας ξεδιπλώσει από κοντά, επί ελληνικού εδάφους, τις γνωστές διεκδικήσεις του στη νιοστή, με την πανέξυπνη διατύπωση που του ετοίμασε το τουρκικό ΥΠΕΞ (η συνέντευξη ήταν γραπτή), και εμείς χαζοχαρούμενα να κάνουμε πως πανηγυρίζουμε για -ο Θεός να την κάνει…- «θετική ατζέντα», καλύτερα να λείπει.

Εκτός και αν είναι άλλοι οι λόγοι που τον καλέσαμε, αντίστοιχοι με την ακατανόητη πρόσκληση στον Ζελένσκι: η ρήτρα ευρωπαϊκής φιλοδοξίας του πρωθυπουργού. Κάθε του κίνηση, δηλαδή, να ερμηνεύεται με βάση και αυτή τη ρήτρα. Εάν είναι έτσι, πείτε μας να το καταλάβουμε, για να μη… σας παρεξηγούμε!

ΠΗΓΗolympia.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου