Η Κομισιόν εκτός από τη βελτίωση των προβλέψεων επιμένει και στη θέση που εκφράζει εδώ και μήνες ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι παροδική και θα αρχίσει να υποχωρεί από τους επόμενους μήνες. Η Κομισιόν αναθεωρεί προς το καλύτερο και τις εκτιμήσεις της για την ανάκαμψη στην Ελλάδα, για το 2021, ενώ αναθεωρεί επίσης προς το καλύτερο τις προβλέψεις για την πορεία των δημοσιονομικών, δηλαδή του ελλείμματος και του χρέους.
Ειδικότερα, για την Ευρωζώνη η Επιτροπή προβλέπει φέτος αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 5% που είναι μια από τις ψηλότερες των τελευταίων δεκαετιών. Ισχυρή θα είναι η ανάκαμψη και του χρόνου με 4,3% αύξηση του ΑΕΠ, ενώ θα επιβραδυνθεί στο 2,4% το 2023. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί φέτος στο 2,4%, ενώ του χρόνου θα υποχωρήσει στο 1,9%, δηλαδή κάτω από το θεωρητικό ανώτατο όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μάλιστα, για το 2023 προβλέπεται νέα σημαντική αποκλιμάκωση στο 1,4%.
Κατανάλωση και τουρισμός στην Ελλάδα
Σε σχέση με την Ελλάδα η ανάκαμψη φέτος εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μια αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 7,1% έναντι μόλις 4,3% που προέβλεπε η Επιτροπή τον περασμένο Μάιο. Το 2022 η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι 2% και το 2023 της τάξης του 3,6%. Σύμφωνα με την έκθεση, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κερδίζει έδαφος, κατά κύριο λόγο χάρη στην εσωτερική κατανάλωση και την καλύτερη του αναμενομένου τουριστική περίοδο. Όπως τονίζει, ο αντίκτυπος της πανδημίας αναμένεται να αμβλυνθεί σταδιακά, ενώ η διευκολυντική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, σε συνδυασμό με την ισχυρή ώθηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, θα διατηρήσουν τη δυναμική στο μέλλον.
Ερωτηθείς σχετικά, ο επίτροπος για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, είπε ότι στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη μία σημαντική ανάκαμψη, που θα συνεχιστεί και το 2022 και αυτό είναι σημαντικό. Απέδωσε την ανάκαμψη σε πολλούς παράγοντες, όπως η εσωτερική ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις, και η άνοδος του τουρισμού, τον οποίο χαρακτήρισε σημαντικό κλάδο της οικονομίας. Η καλύτερη του αναμενομένου πρόβλεψη για την ανάκαμψη οδηγεί σε αναθεώρηση προς το καλύτερο και της εκτίμησης για την πορεία του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος. Το χρέος της Ελλάδας θα συνεχίσει να είναι μακράν το ψηλότερο στην Ευρώπη φτάνοντας το 202,9% του ΑΕΠ το 2021, ενώ θα υποχωρήσει σημαντικά στο 196,9% το 2022.