Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ–Ιράν: Ο Τραμπ απορρίπτει κάθε εμπλουτισμό ουρανίου – Στον αέρα η νέα πυρηνική συμφωνία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε τη Δευτέρα μέσω του Truth Social ότι «δεν θα επιτραπεί κανένας εμπλουτισμός ουρανίου στο Ιράν» βάσει της πιθανής συμφωνίας με την Τεχεράνη, εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Οι συζητήσεις στοχεύουν — θεωρητικά — στην κατάρτιση νέας συμφωνίας που θα αντικαταστήσει αυτή του 2015, η οποία έχει καταστεί ανενεργή τα τελευταία χρόνια.

Η δήλωση του Τραμπ ακολούθησε δημοσίευμα του Axios, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ πρότειναν το Σάββατο στο Ιράν να του επιτραπεί περιορισμένος εμπλουτισμός ουρανίου — πρόταση που έρχεται σε αντίθεση με την έως τώρα δημόσια στάση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο εμπλουτισμός ουρανίου αποτελεί το βασικό αγκάθι στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί δήλωσε από το Κάιρο πως αν στόχος είναι να στερηθεί το Ιράν το δικαίωμα ειρηνικών πυρηνικών δραστηριοτήτων, τότε «δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία».

Η Δύση και το Ισραήλ — που θεωρείται η μόνη πυρηνική δύναμη στη Μέση Ανατολή — υποστηρίζουν ότι η Τεχεράνη επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Το Ιράν διαψεύδει τις κατηγορίες, τονίζοντας πως το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι αποκλειστικά ειρηνικό και προβλέπεται από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), στην οποία συμμετέχει.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση