Όλο και πιο έντονη γίνεται η φημολογία για την ίδρυση νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του pronews.gr. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο 74χρονος πρώην πρωθυπουργός έχει πλέον πειστεί πως διαθέτει τα απαραίτητα εφόδια –σωματικά, οργανωτικά και πολιτικά– για να προκαλέσει πολιτική ρήξη με την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η 30ή Ιουνίου φέρεται να είναι η ημερομηνία-ορόσημο για την ενδεχόμενη ανακοίνωση του νέου πολιτικού φορέα – ημερομηνία με ισχυρό συμβολισμό, καθώς συμπίπτει με την ίδρυση της Πολιτικής Άνοιξης το 1993 από τον ίδιο τον Σαμαρά.
Η επόμενη δημόσια παρέμβασή του έχει προγραμματιστεί για τις 16 Ιουνίου, όπου αναμένεται να μιλήσει στην παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Λυγερού με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παρών, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει νέα πολιτικά σενάρια.
Παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο κόμμα δεν φαίνεται ικανό –στην παρούσα φάση– να διεκδικήσει την εξουσία, μυστικές δημοσκοπήσεις το φέρουν να συγκεντρώνει ποσοστά κοντά στο 6%, επαρκές για να προκαλέσει σημαντική φθορά στη Νέα Δημοκρατία. Εξάλλου, ο βασικός στόχος μιας τέτοιας πρωτοβουλίας είναι ξεκάθαρος: η πολιτική αποδυνάμωση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όταν το 1993 ο Αντώνης Σαμαράς ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη, αρχικές εκτιμήσεις έδιναν στο νέο κόμμα ποσοστά κοντά στο 15%. Το τελικό ποσοστό ήταν περίπου 5,5%, ωστόσο ήταν αρκετό για να προκαλέσει την πτώση της τότε κυβέρνησης Μητσοτάκη – μια ιστορική σύμπτωση που ενισχύει το πολιτικό αφήγημα της «επιστροφής».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Σαμαράς δεν στοχεύει μόνο στη δεξαμενή ψηφοφόρων της ΝΔ, αλλά και σε τμήμα του ακροατηρίου δεξιάς κατεύθυνσης που νιώθει πολιτικά άστεγο. Αντίθετα, δεν αναμένεται στήριξη από τη λεγόμενη “παλαιά σκληρή δεξιά”, την οποία ο ίδιος είχε συγκρουστεί ανοιχτά την περίοδο 2013–2014.
Όσον αφορά τη στάση του Κώστα Καραμανλή, αυτή παραμένει ασαφής. Ωστόσο, είναι γνωστό πως ο πρώην πρωθυπουργός έχει δημόσια εκφράσει σοβαρές διαφωνίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – γεγονός που ενδέχεται να καθορίσει τη στάση του σε ενδεχόμενες πολιτικές ανακατατάξεις.
Το μόνο σίγουρο είναι πως το επόμενο διάστημα προμηνύεται ιδιαίτερα ταραχώδες για τη συντηρητική παράταξη, με τις κινήσεις Σαμαρά να παρακολουθούνται με προσοχή από το σύνολο του πολιτικού σκηνικού.