Τέσσερις υποψηφιότητες δείχνουν να «κλειδώνουν» λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει οριστεί για το Σαββατοκύριακο 15-16 Ιουλίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του bankingnews.gr.
Οι φράξιες του κόμματος δείχνουν να έχουν καταλήξει στα πρόσωπα που θα ρίξουν στη μάχη, ενώ μένει να φανεί η τακτική συμμαχιών που θα ακολουθήσουν παρακάτω.
Οι υποψήφιοι μοιάζει σχεδόν σίγουρο πως θα είναι περισσότεροι από δύο και, ως εκ τούτου, η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου θα ξεκινήσει από τις 3 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί με τον δεύτερο γύρο στις 10 Σεπτεμβρίου, μέρα ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Ποιοι θα κατέβουν;
Έφη Αχτσιόγλου: Η πρώην υπουργός Εργασίας μοιάζει σήμερα το απόλυτο φαβορί για να διαδεχτεί τον Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Η ομιλία της εχθές στην Βουλή ήταν αρχηγική και αγκαλιάστηκε από όλους. Πρώτη σε σταυρούς στην πρόσφατη ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή, πρώτη και στο ψηφοδέλτιο του Δυτικού Τομέα της Αθήνας, μοιάζει να έχει την αποδοχή της βάσης του κόμματος αλλά και των οπαδών. Οι όποιοι δισταγμοί είχε για την υποψηφιότητά της φαίνεται πως κάμφθηκαν. Έχει μαζί της την κίνηση «6+6» των Τζανακόπουλου και Ηλιόπουλου -αποκολλήθηκε από την «προεδρική πλειοψηφία»- αλλά και μεγάλο μέρος της «Ομπρέλας». Έχει έρθει σε συνεννόηση με τον Αλέξη Χαρίτση ώστε να είναι μόνο ένας εκ των δύο υποψήφιος. Άρα ο Μεσσήνιος βουλευτής φαίνεται πως έχει κάνει πίσω.
Νίκος Παππάς: Ο βασικός ανταγωνιστής της νεαρής πολιτικού αναμένεται να είναι από την πλευρά τής άλλοτε πλειοψηφούσας Κίνησης Μελών. Στις συνεδριάσεις της τάσης φέρεται να έχει δεχτεί την πρόταση να κατεβάσει υποψηφιότητα. Πρώην υπουργός και για πολλά χρόνια ο στενότερος συνεργάτης του Τσίπρα, έχει το ατού ότι ισχυρίζεται ότι είναι ο άνθρωπος του Τσίπρα. Αν η εκλογή προέδρου δεν γινόταν από τη βάση αλλά εντός ενός Διαρκούς Συνεδρίου, όπως αυτό που αποφασίστηκε για τα τέλη του Αυγούστου, τότε σίγουρα θα έβγαινε αυτός. Όμως, έχει και σκιές που του άφησε η καταδίκη του Ειδικού Δικαστηρίου. Θα τον στηρίξει ο Αλέξης Τσίπρας; Μεγάλο ερωτηματικό, σίγουρα όμως θα τον στηρίξουν οι προεδρικοί.
Παύλος Πολάκης: «Κλειδωμένη» εμφανίζεται από όλες τις πηγές και η υποψηφιότητα του «αψύ Σφακιανού». Αναπληρωτής υπουργός, συγκρούστηκε με τον Τσίπρα δις προεκλογικά και από πολλούς θεωρείται «μαύρο πρόβατο» ακόμη και εντός του κόμματος. Όμως, συσπειρώνει μεγάλο κομμάτι της βάσης που ζητούσε μια ακόμη πιο έντονη αντιπολιτευτική γραμμή από εκείνη που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ και από πολλούς θεωρείται μια από τις αιτίες της εκλογικής συντριβής. Η υποψηφιότητά του μπορεί να μοιάζει καταδικασμένη, όμως ο Πολάκης έχει σχέδιο. Να μετρήσει τη δύναμή του και να αναδειχτεί σε πόλο εντός του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα με νέο αρχηγό.
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η πιο αμφίβολη υποψηφιότητα από τις τέσσερις είναι εκείνη του επικεφαλής της «Ομπρέλας» και πρώην υπουργού Οικονομικών την εποχή της υπογραφής του τρίτου μνημονίου. Έχει περάσει από διάφορα στάδια σε σχέση με την υποψηφιότητά του. Ήταν αποφασισμένος να είναι υποψήφιος εφόσον ο Τσίπρας ζητούσε την επανεκλογή του, ενώ άρχισε να το σκέφτεται όταν ο πρόεδρος παραιτήθηκε. Στην προπαρασκευαστική διαδικτυακή σύσκεψη της «Ομπρέλας» η «φράξια» φέρεται να του έδωσε το πράσινο φώς για την υποψηφιότητα και πλέον απομένει να αποφασίσει ο ίδιος. Η «Ομπρέλα» όμως βλέπει με καλό μάτι την υποψηφιότητα της Αχτσιόγλου και μοιάζει πιθανό να τελικά δηλώσει υποψηφιότητα και σε κάποιο σημείο μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου να παραιτηθεί υπέρ της Αχτσιόγλου. Άλλωστε, είναι σαφές ότι ακόμη και εντός της «Ομπρέλας» πολλοί είναι εκείνοι που θα προτιμούσαν να ψηφίσουν την Έφη παρά τον Ευκλείδη. Πάντως, την προτίμησή του στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για επόμενο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ευθαρσώς ο Δημήτρης Βίτσας.
Ο γρίφος Σπίρτζης
Σε όλη αυτή την κατάσταση παραμένουν ένας άλυτος γρίφος. Τι θα κάνουν οι πασοκογενείς. Οι οποίοι επηρεάζονται πολύ από τον Χρήστο Σπίρτζη, παρόλο που έχει μείνει εκτός Βουλής. Ο ίδιος, αφήνει αιχμές κατά των υποψήφιων για τη αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ και κατά του Δ.Τζανακόπουλου. Οι τελευταίες πληροφορίες τον θέλουν να βλέπει θετικά τον Διονύση Τεμπονέρα. Πάντως, οι αντίπαλοι του θεωρούν ότι παίζει υπόγειο παιχνίδι για την επόμενη μέρα, ώστε να είναι γραμματέας στο κόμμα με άλλον αρχηγό. Ουσιαστικά «παίζει» την μετοχή του στο κομματικό ακροατήριο.