ΚΚΕ: Απαράδεκτη η ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας, να αποχωρήσουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από το Κόσοβο

«Στις μέρες μας οξύνεται η αντιπαράθεση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, μεταξύ άλλων και στα Βαλκάνια, όπου παραμένει “ανοιχτή πληγή” η κατάσταση που διαμόρφωσε η Ευρωατλαντική επέμβαση, οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί και η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του ‘90.

Σήμερα, σχεδόν 30 χρόνια μετά, παρακολουθούμε την κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις Σερβίας-Κοσόβου, που κυοφορεί επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς και είναι συνέχεια της γενικότερης αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια και της δημιουργίας του προτεκτοράτου του Κοσόβου.

Παράγοντες που ενισχύουν την ένταση είναι ο συνεχιζόμενος ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, όπως και η προώθηση της λεγόμενης “ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης” στα Δυτικά Βαλκάνια, που εκφράζει τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων και την αντιπαράθεση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με Ρωσία και Κίνα για την επέκταση των συμφερόντων της καθεμιάς πλευράς στην περιοχή των Βαλκανίων» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.

«Ευθύνες για τη νέα όξυνση της κατάστασης έχουν τόσο οι αρχές του Κοσόβου, που παραβίασαν συμφωνημένες υποχρεώσεις τους, όσο και οι αρχές της Σερβίας, που όλο το προηγούμενο διάστημα ακολούθησαν το δρόμο των “παζαριών” με τους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστές.

Στην πράξη και για άλλη μια φορά αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ για την κατάσταση, όπως και το ότι κανείς δεν πρέπει να δίνει βάση στις “εγγυήσεις ασφαλείας”, που απλόχερα μοιράζουν. Η νέα ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, με πρόσχημα τα επεισόδια, είναι απαράδεκτη και σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει στην επίλυση του ζητήματος. Το ΚΚΕ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την χρήση κατασταλτικών μηχανισμών και τις βιαιοπραγίες σε βάρος των διαδηλωτών» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:

«Η πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ, από κοινού με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, βάζει σε μεγάλες περιπέτειες το λαό μας. Τώρα να δυναμώσει η πάλη για την απεμπλοκή, να αποχωρήσουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη που εδρεύει στο Κόσοβο και από κάθε ιμπεριαλιστική αποστολή.

Η λύση για τους λαούς των Βαλκανίων δεν είναι ο εθνικισμός, ο διαμελισμός των χωρών και η συγκρότηση ξένων προτεκτοράτων, όπως είναι σήμερα το Κόσοβο και η Βοσνία, αλλά ο σεβασμός των συνόρων, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και η κοινή ταξική πάλη ενάντια στις αστικές τάξεις και σε κάθε είδους ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για την εξάλειψη των αιτιών που αιματοκυλούν τους λαούς και έχουν τη ρίζα τους στα κέρδη του κεφαλαίου».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...