«Η κατάργηση της Βόρειας…» τιτλοφορείται το εκτενές άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung και αναφέρεται στην επιμονή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα να παραλείπει το «Βόρεια».
Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και στις αντιδράσεις, όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία υπογράμμισε πως ο δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ περνάει μέσα από τις μεταρρυθμίσεις της αλλά και τον σεβασμό των συμφωνιών που έχει υπογράψει.
Η πλειονότητα του πληθυσμού στη Βόρεια Μακεδονία δεν πιστεύει σε μια «επιτυχή πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ»
Ωστόσο ο αρθρογράφος τονίζει:
«Η προειδοποίηση της φον ντερ Λάιεν έχει και το δικό της αδύνατο σημείο. Η πλειονότητα του πληθυσμού στη Βόρεια Μακεδονία δεν πιστεύει πλέον σε μια «επιτυχή πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ», όπως την περιγράφει η επικεφαλής της Κομισιόν. Το 2018 λεγόταν ότι μετά τη μετονομασία του κράτους θα ακολουθούσε η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ.
Στη συνέχεια όμως η Γαλλία και μετά η Βουλγαρία άσκησαν βέτο. Ο Μικόσκι και το VMRO προειδοπoιούσαν ήδη από το 2018 για ένα τέτοιο σενάριο».
Δύσκολη η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ
Παράλληλα η TAZ του Βερολίνου επισημαίνει:
«Το βλέμμα στρέφεται τώρα στον τρόπο με τον οποίο το VMRO-DPMNE θα αντιμετωπίσει το ευαίσθητο θέμα. Πέτυχε μια μεγάλη νίκη στις κοινοβουλευτικές εκλογές στα Σκόπια μετά από επτά χρόνια στην αντιπολίτευση. Οι Σοσιαλδημοκράτες που είχαν προηγουμένως τη διακυβέρνηση στα Σκόπια και είχαν φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών τιμωρήθηκαν από τους ψηφοφόρους. Ο αρχηγός του VMRO και μελλοντικός επικεφαλής της κυβέρνησης στα Σκόπια Κρίστιαν Μικόσκι δεν θέλει να αναφέρει το νέο όνομα του κράτους. Ωστόσο, είναι απίθανο να τολμήσει να καταγγείλει μονομερώς τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ είναι επίσης στρατηγικός στόχος των συντηρητικών».