Η εκτίμηση της ελβετικής UBS για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα – Η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Οι ερχόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα φαίνεται ότι αποτελούν σημείο ενδιαφέροντος για τους οικονομολόγους της ελβετικής τράπεζας UBS.

Βάσει των τρεχουσών δημοσκοπήσεων του Οκτωβρίου, έξι κόμματα είναι πιθανό να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο, αλλά κανένα κόμμα δεν είναι πιθανό να επιτύχει την απαραίτητη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση τότε θα διεξαχθούν νέες επαναληπτικές εθνικές εκλογές αλλά είναι σημαντικό ότι αυτές θα διεξαχθούν με το προηγούμενο εκλογικό σύστημα που περιλαμβάνει έδρες μπόνους πλειοψηφίας στο πρώτο κόμμα.

Στις επαναληπτικές εκλογές αν ένα κόμμα που θα λάβει το 38% των ψήφων θα μπορούσε να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση πλειοψηφίας. Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό περίπου 36% – 38%, ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ με 26%- 28% και τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 12% 13%», εκτιμά η ελβετική τράπεζα. Όπως εξηγούν, οι εθνικές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο ως τον Ιούλιο του αλλά το εκλογικό σύστημα θα είναι διαφορετικό από το προηγούμενο σύστημα που είχε μπόνους πλειοψηφίας 50 εδρών από τις 300 έδρες του Κοινοβουλίου.

Η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει πιέσει για την απορρόφηση των κονδυλίων του πακέτου οικονομικής βοήθειας της ΕΕ RRF. «Τυχόν αλλαγές στην κυβέρνηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλαγές στην προτίμηση για τις κατανομές του RRF και, ως εκ τούτου, θα μπορούσε να επηρεάσει την ταχύτητα απορρόφησης», εξηγεί με νόημα η UBS. Παρά τη σειρά μέτρων δημοσιονομικής ελάφρυνσης ύψους περίπου 2% του ΑΕΠ το 2023, η κυβέρνηση στοχεύει να αυστηροποιήσει τη δημοσιονομική πολιτική και να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξης του +0,7% του ΑΕΠ το 2023 έναντι -1,7% του ΑΕΠ το 2022.

Αναφορικά με την επίδραση των αυξανόμενων επιτοκίων στο ελληνικό χρέος, η UBS εξηγεί ότι παρά τις ακόμη εύθραυστες υποκείμενες δημοσιονομικές θέσεις, η ισχυρή ανάπτυξη και τα βαθιά αρνητικά πραγματικά επιτόκια έχουν μέχρι στιγμής περιορίσει την περαιτέρω αύξηση του δημόσιου χρέους για τις περισσότερες χώρες αλλά η Ελλάδα, όπως οι Φιλιππίνες, η Ιαπωνία και η Ιταλία έχουν μπροστά τους τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή.

Τι βλέπει για την οικονομία

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπλήσσει προς τα πάνω σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελβετικής τράπεζας UBS, καθώς αυξάνει την εκτίμηση της για την ανάπτυξη στο 6,4% φέτος από 5,7% πριν. Οι προβλέψεις του οίκου παραμένουν ανώτερες του consensus των οικονομολόγων για την περίοδο 2023-2024. Προβλέπει ανάπτυξη 2,5% το 2023 και 3,2% το 2024 και παραμένει πάνω από το consensus των οικονομολόγων κατά 1,8% και 1,1%, αντίστοιχα για έτη 2023-2024.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 10,2% έναντι 8,5% για την Ευρωζώνη, θα υποχωρήσει στο 3,8% το 2023 έναντι 5,3% στην Ευρωζώνη και τέλος στο 2024 θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με την Ευρωζώνη 2,2%

Η UBS εκτιμά ότι το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα διαμορφωθεί σε 2,75% το 2023 και 2,5% το 2024 και προβλέπει ιστορικά αδύναμες προοπτικές, με παγκόσμια ανάπτυξη 2,1% ετησίως το 2023, την πιο αδύναμη ανάπτυξη από το 1993, εκτός της πανδημίας. Αν και το μεγαλύτερο μέρος της αδυναμίας σε σύγκριση με την τάση προέρχεται από τις ΗΠΑ (για τις οποίες προβλέπεται ύφεση) και την Κίνα, αναμένει ότι 13 από τις 32 οικονομίες θα συρρικνωθούν για τουλάχιστον δύο τρίμηνα μέχρι το τέλος του 2023.

Παράλληλα, αυξάνεται η αβεβαιότητα στην Ευρώπη για τα ενεργειακά δελτία, υπάρχουν ελλείψεις στην προσφορά εργασίας, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και η αρνητική αύξηση των πραγματικών μισθών όλα συμπιέζουν την ανάπτυξη. Οι αυξήσεις των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων στις προβλέψεις της είναι οι μεγαλύτερες εδώ και δεκαετίες και είναι πιθανό να προκαλέσουν μια παγκόσμια διόρθωση της αγοράς κατοικιών.

ΠΗΓΗradar.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ