Νέα επιστημονική ανάλυση αποκαλύπτει σοκαριστικά στοιχεία για τις επιπτώσεις του πρόσφατου κύματος ζέστης στη Δυτική Ευρώπη
Τραγικές είναι οι επιπτώσεις του πρόσφατου καύσωνα που έπληξε τη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση-σοκ από βρετανικά ερευνητικά ιδρύματα. Περισσότεροι από 2.300 θάνατοι σε 12 ευρωπαϊκές πόλεις συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις ακραίες θερμοκρασίες, όπως κατέδειξε ανάλυση του Imperial College του Λονδίνου και του London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για 1.500 από τους θανάτους – Η Ευρώπη πληρώνει το τίμημα της υπερθέρμανσης
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι «περίπου 1.500 από τους 2.300 θανάτους δεν θα είχαν σημειωθεί χωρίς την κλιματική αλλαγή», η οποία έκανε το θερμικό κύμα έως και 4 βαθμούς Κελσίου πιο έντονο απ’ ό,τι θα ήταν σε έναν «προβιομηχανικό κόσμο».
Η έρευνα κάλυψε το δεκαήμερο μέχρι και τις 2 Ιουλίου, περίοδο κατά την οποία θερμοκρασίες άνω των 40°C σάρωσαν περιοχές της Ισπανίας και δασικές πυρκαγιές κατέκαψαν μεγάλες εκτάσεις στη Γαλλία.
«Η κλιματική αλλαγή κάνει τον πλανήτη πιο επικίνδυνο» – Οι δηλώσεις των ειδικών
Ο δρ Μπεν Κλαρκ, ερευνητής στο Imperial College, δήλωσε:
«Η κλιματική αλλαγή έχει κάνει τον πλανήτη σημαντικά πιο ζεστό από όσο θα ήταν, κάτι που με τη σειρά του τον κάνει πολύ πιο επικίνδυνο».
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε 11 από τις 12 πόλεις που μελετήθηκαν, το επεισόδιο καύσωνα θα ήταν 2 έως 4 βαθμούς λιγότερο έντονο εάν δεν υπήρχε η επιβάρυνση από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η σιωπηλή απειλή των τροπικών νυχτών – Πώς πλήττουν την ανθρώπινη υγεία
Η νυχτερινή θερμική καταπόνηση αποτελεί έναν από τους πιο ύπουλους κινδύνους, καθώς οι λεγόμενες «τροπικές νύχτες» –όταν η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 25°C– δεν επιτρέπουν στο ανθρώπινο σώμα να ανακάμψει, αυξάνοντας τον κίνδυνο θερμικού εγκεφαλικού, καρδιολογικών κρίσεων και αναπνευστικών προβλημάτων.
Οι πλέον ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά, οι ασθενείς, αλλά και όσοι εργάζονται ή ζουν σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς πρόσβαση σε δροσιά ή υποδομές ψύξης.
Μια προειδοποίηση για το μέλλον – Τα συστήματα υγείας αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν
Η έκθεση έρχεται λίγους μόλις μήνες μετά από παλαιότερη μελέτη (2023), σύμφωνα με την οποία έως και 61.000 άνθρωποι πέθαναν στην Ευρώπη λόγω καύσωνα μόνο το 2022. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει με δραματικό τρόπο την ανεπάρκεια των ευρωπαϊκών κρατών να προστατέψουν τον πληθυσμό τους από την ακραία ζέστη.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την προσαρμογή των πόλεων και των συστημάτων υγείας στα νέα δεδομένα.