Καύσωνας: Πολυήμερο κύμα ακραίας ζέστης σαρώνει τη χώρα – Ποιες περιοχές θα «ψηθούν» πρώτες και γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες
Η Ελλάδα μπαίνει από αύριο σε πολυσυζητημένο κύμα καύσωνα, το οποίο θα κορυφωθεί τις επόμενες έξι ημέρες, με τον υδράργυρο να ξεπερνά κατά τόπους τους 44 βαθμούς Κελσίου. «Μπαίνουμε στη δεύτερη και πιο έντονη φάση καύσωνα», προειδοποιεί ο Κώστας Λαγουβάρδος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το φαινόμενο ξεκινά σταδιακά από τη Δευτέρα 21 Ιουλίου και θα υποχωρήσει από το Σάββατο, όμως οι πιο επικίνδυνες ημέρες θα είναι Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη.
Τοπικά 44άρια και δύσκολες νύχτες: Ποιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο
«Σε πολλές περιοχές θα έχουμε θερμοκρασίες πάνω από 42°C και τοπικά 43-44°C», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος. Οι πλέον επιβαρυμένες ζώνες αναμένονται να είναι:
- Θεσσαλία, Βοιωτία, Φθιώτιδα
- Κεντρική Μακεδονία & Θράκη
- Πελοπόννησος (Μεσσηνία, Λακωνία, Κορινθία, Άργος)
- Αττική (κυρίως τα εσωτερικά και νότια τμήματα)
Επιπλέον, «οι νύχτες στις πόλεις θα είναι αποπνικτικές», με θερμοκρασίες πάνω από 30°C μέχρι τα ξημερώματα, επιτείνοντας το θερμικό στρες και τον κίνδυνο για την υγεία.
Ακραία φαινόμενα και σε ημιορεινές περιοχές – Προειδοποίηση από τους ειδικούς
Ο μετεωρολόγος Σταύρος Ντάφης υπογραμμίζει ότι «ακόμα και περιοχές σε υψόμετρο 800 μέτρων θα δουν θερμοκρασίες κοντά στους 35°C». Παράλληλα, σε πεδινές εκτάσεις όπως ο Θεσσαλικός κάμπος, η Κωπαΐδα και η Κομοτηνή, ο υδράργυρος θα ξεπεράσει με άνεση τους 40°C.
Καμπανάκι από τους επιστήμονες: Οι καύσωνες «σκοτώνουν» – Ανάγκη άμεσης προσαρμογής
Η καθηγήτρια Κλέα Κατσουγιάννη τονίζει με έμφαση: «Αν δεν πάρουμε μέτρα για την κλιματική αλλαγή, οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία θα είναι πολύ σοβαρές».
Οι θάνατοι λόγω καύσωνα αυξάνονται ήδη. Έρευνα της ίδιας στο Imperial College London και το London School of Hygiene & Tropical Medicine δείχνει πως η Αθήνα είναι ανάμεσα στις 10 ευρωπαϊκές πόλεις με τον υψηλότερο κίνδυνο για υπερβάλλουσα θνησιμότητα ως το 2100.
Η Ελλάδα εγκλωβισμένη σε φαύλο κύκλο καυσώνων – Συνηθίζουμε το αφύσικο
«Το ανησυχητικό είναι η συσσώρευση καυσώνων μεγάλης διάρκειας και έντασης», τονίζει ο Κώστας Λαγουβάρδος. Από το 2021 και μετά – με εξαίρεση το 2022 – τα ελληνικά καλοκαίρια παρουσιάζουν σαφή μετατόπιση της μέσης θερμοκρασίας προς τα πάνω.
Ενδεικτικά:
- Ιούνιος 2024 ήταν ο δεύτερος πιο θερμός Ιούνιος στην ιστορία της χώρας
- Ιούλιος 2025 ήδη κινείται πάνω από τις κανονικές τιμές, κατά 1-1,5°C σε πολλές περιοχές
- Οι πολίτες αρχίζουν να θεωρούν “φυσιολογικές” τις επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες