Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες και οι συζητήσεις στους… κάτω ορόφους της «δεξιάς πολυκατοικίας». Η επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη να μετακινηθεί προς τον χώρο του Κέντρου απελευθερώνει δυνάμεις μέχρι πρότινος ενταγμένες στη Νέα Δημοκρατία και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.
Όχι μόνο ως προς την προοπτική της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές αλλά και όσον αφορά την πολιτική κυριαρχία της φιλελεύθερης παράταξης. Βέβαια, από το Μέγαρο Μαξίμου υποβαθμίζουν σταθερά το πρόβλημα και ανησυχούν με το κλίμα που διαμορφώνεται και σχεδιάζουν παρεμβάσεις που θα βάλουν φρένο σε κινήσεις και φιλοδοξίες.
Η ομιλία του ανεξάρτητου βουλευτή Κ. Μπογδάνου στη Βουλή, στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, και η άρνησή του να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πυροδότησε διάφορα πολιτικά σενάρια. Δεδομένου ότι οι αναφορές του είχαν τον χαρακτήρα ιδεολογικοπολιτικής πλατφόρμας, ώθησε ορισμένους να κάνουν λόγο για πρόπλασμα ενός νέου πολιτικού σχηματισμού. Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει ούτως ή άλλως έντονη φημολογία, που θέλει τον ανεξάρτητο (διαγραμμένο από τη Νέα Δημοκρατία) βουλευτή να προχωράει στην ίδρυση κόμματος, το οποίο θα στεγάσει και τους δυσαρεστημένους από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ένας φορέας που θα στηρίζεται στο… τρίγωνο «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια» και θα δίνει έμφαση στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης. Πληροφορίες από καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μπογδάνος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αυτό, ενώ δέχεται πιέσεις από διάφορες πλευρές να… κάνει το μεγάλο βήμα. Φαινομενικά, οι προϋποθέσεις για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος υπάρχουν.
Ένα σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων εγκαταλείπει (προσωρινά ή μόνιμα θα φανεί) τη Νέα Δημοκρατία, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευσή του για την πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση σε τομείς όπως τα εθνικά θέματα και το Μεταναστευτικό καθώς και τις αλλαγές που προωθεί σε ό,τι αφορά τις οικογενειακές σχέσεις και θεσμούς όπως ο γάμος κ.ά. Πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι συμφωνούν ότι ένα κόμμα με αμιγώς δεξιά/ακροδεξιά ρητορική και επικεφαλής ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο θα μπορούσε να συγκεντρώσει ένα υψηλό ποσοστό στις εθνικές εκλογές. Εκτιμούν μάλιστα ότι ένας τέτοιος πολιτικός φορέας θα μπορούσε να προσελκύσει και ψηφοφόρους που κινούνται στα όρια άλλων δεξιών σχηματισμών, όπως η Ελληνική Λύση και το κόμμα που έχουν συγκροτήσει οι Φ. Κρανιδιώτης και Θ. Τζήμερος.
Είναι ευνόητο ότι η συμμετοχή ενός πολιτικού φορέα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στις εκλογές θα προξενούσε ζημιά στη Νέα Δημοκρατία και θα έβαζε τέλος στα όνειρα για αυτοδυναμία. Στο Μέγαρο Μαξίμου το γνωρίζουν καλά και προφανώς θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να το αποτρέψουν. Με τις ανησυχίες του πρωθυπουργικού επιτελείου συνδέουν ορισμένοι τις «επιθέσεις» που δέχτηκε ο Κ. Μπογδάνος, αμέσως μετά την ομιλία του στη Βουλή και το «παρών» στην ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας, από Μέσα Ενημέρωσης που διατηρούν στενούς δεσμούς με το Μέγαρο Μαξίμου.