Καταιγίδα σε ξένα ΜΜΕ για Μητσοτάκη: Με αυτή την κίνηση τον τελειώνει ο Τραμπ – Πρόβλημα για την Ελλάδα οι εμμονές του

Από το bankingnews.gr

Ο πρωθυπουργός πληρώνει τώρα ακριβά το τίμημα τόσο για την εμμονική του προσήλωση στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, όσο και παλαιότερες τοποθετήσεις κατά του Trump…

Η αμερικανική κυβέρνηση του Donald Trump διέταξε να βάλει λουκέτο στη στρατιωτική βάση της Αλεξανδρούπολης, την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε διαθέσει στη διοίκηση Biden από το 2022 για τη μεταφορά όπλων προς την Ουκρανία και τη στρατηγική δράση κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα – βόμβα του ρωσικού πρακτορείου Tass.
Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως πληρώνει έτσι ακριβά το τίμημα τόσο για την εμμονική του προσήλωση στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, όσο και παλαιότερες τοποθετήσεις κατά του Trump, καθώς αυτή η κίνηση θεωρείται μεγαλειώδες άδειασμα προς την ελληνική διπλωματία και εκπλήρωση ενός πάγιου αιτήματος της Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι με την κατάργηση της βάσης της Αλεξανδρούπολης, η Άγκυρα ανακτά την ηγεμονική της θέση στον έλεγχο της ναυσιπλοϊας στη Μαύρη Θάλασσα και στη διασύνδεση αυτής με την εμπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο.

Tass: Αυτό είναι το σκεπτικό της απόφασης Trump – Γιατί εξυπηρετεί απόλυτα την… Τουρκία και τον Putin

Όπως αναφέρει το Tass, επικαλούμενο δημοσίευμα της «Δημοκρατίας», δεδομένου ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Ρωσίας για το μέλλον της Ουκρανίας κρίνονται θετικές, η κυβέρνηση του Προέδρου Donald Trump δεν προτίθεται πλέον να στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό και προσωπικό στην Ουκρανία.
Ως εκ τούτου, η βάση στην Αλεξανδρούπολη ενδέχεται να θεωρηθεί… περιττή.
Αυτή η απόφαση εξυπηρετεί απόλυτα τη Ρωσία, καθώς λόγω της ύπαρξης της βάσης, είχε συμπεριλάβει και την Ελλάδα στη λίστα των εχθρικών προς τη Ρωσία χωρών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Παράλληλα, η ενδεχόμενη διάλυση της βάσης θα ικανοποιήσει την Άγκυρα, η οποία απαιτεί την άμεση απομάκρυνσή της, σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο.
Κι αυτό διότι η λειτουργία της βάσης είχε εξουδετερώσει το μονοπώλιο της Τουρκίας στον Βόσπορο.
Το κλείσιμό της θα επαναφέρει τον απόλυτο έλεγχο της Άγκυρας στην είσοδο και έξοδο στρατιωτικών και εμπορικών πλοίων μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και του Αιγαίου, ενώ προσώρας δε προκύπτει ότι Κίεβο και η Μόσχα φέρουν αντίρρηση σε αυτή την κίνηση.

Πώς αλλάζει ο ρόλος της Ελλάδας μετά την πιθανή συμφωνία Trump – Putin

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, υπάρχει το ζήτημα της ασφαλούς μεταφοράς αμερικανικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος, που θα διασφαλίσουν την τήρηση της ειρήνης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, όταν επισημοποιηθεί η συμφωνία ειρήνης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η ρωσική πρόταση είναι η μεταφορά των αμερικανικών δυνάμεων να πραγματοποιηθεί αεροπορικώς, καθώς δεν θα υπάρχουν πλέον ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στον ουκρανικό εναέριο χώρο.
Η ελληνική κυβέρνηση είχε υποδεχθεί θετικά τη λειτουργία της βάσης στην Αλεξανδρούπολη, καθώς την θεωρούσε μια πρακτική συμβολή στον πόλεμο στην Ουκρανία και μια ένδειξη εμπιστοσύνης της Ουάσινγκτον προς την Ελλάδα.
Επιπλέον, η αμερικανική παρουσία λειτουργούσε ως οιονεί ασπίδα για την Αθήνα έναντι πιθανών τουρκικών σχεδίων στην περιοχή του Έβρου, υποστηρίζει το δημοσίευμα.
Η ελληνική κυβέρνηση και η αντιπολίτευση δεν έχουν ακόμα λάβει οριστική απόφαση για τη διατήρηση ή το κλείσιμο της βάσης μετά τις συνομιλίες για την Ουκρανία.
Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να επηρεαστεί από ενδεχόμενη αποχώρηση των αμερικανικών – και πιθανώς καναδικών – δυνάμεων από το NATO.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Ελλάδα θα μπορούσε πλέον να προσφέρει τις άλλοτε αμερικανικές βάσεις, τις στρατιωτικές της δυνάμεις και την πολύχρονη εμπειρία της στον τομέα της άμυνας «καθ’ ολοκληρίαν στους Ευρωπαίους συμμάχους της».

Πρόβλημα για τη χώρα οι εμμονές Μητσοτάκη

Η εμμονή του κ. Μητσοτάκη να έχει η ΕΕ λόγο στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία ενώ μαζί με το ΝΑΤΟ φέρει τεράστιες ευθύνες για το ξέσπασμα του πολέμου είναι ανεξήγητη και τελικά εθνικά επιζήμια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν (22/2) για ιδιωτική επίσκεψη στις ΗΠΑ συνομίλησε με τον τελειωμένο Ουκρανό πρόεδρο Zelensky.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το αποδεκτό για αυτήν ειρηνευτικό πλαίσιο.
Πρόσθεσε ότι τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Επίσης ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ουκρανό Πρόεδρο ότι θα συμμετάσχει τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, στην τηλεδιάσκεψη ηγετών που οργανώνει το Κίεβο για τη συμπλήρωση τριών ετών από τη ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Ο Zelensky ευχαρίστησε τον Μητσοτάκη πριν από μόλις δύο ημέρες…

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε το Σάββατο (22/2/2025) με τον Zelensky, ο οποίος «τον ευχαρίστησε για την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία από την αρχή της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας».
Ο Zelensky δήλωσε ότι εκτιμά τη «σταθερή στάση της Ελλάδας στην καταδίκη της επιθετικότητας και τη δέσμευσή της στην αρχή.
«Τίποτα για την Ουκρανία χωρίς Ουκρανία, τίποτα για την Ευρώπη χωρίς Ευρώπη.
Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης.
Συζητήσαμε την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, τα κοινά ευρωπαϊκά έργα, τις εγγυήσεις ασφαλείας και την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων.
Βασίζομαι στην κοινή μας εργασία για σημαντικές πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια της μη μόνιμης ένταξης της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας», σημείωσε σε ανάρτησή του στο X o Zelensky.

O Trump έχει προγράψει τον Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός με τη δήλωσή του περί ενεργούς συμμετοχής της Ευρώπης (δηλαδή το Κόμμα του Πολέμου) κόβει οριστικά κόβει γέφυρα επικοινωνίας με την κυβέρνηση Trump με την οποία το προηγούμενο διάστημα κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες να βρει κάποιο σημείο επαφής.
Πιθανότατα η απροθυμία της αμερικανικής διοίκησης να συνομιλήσει με έναν πολιτικό, που ειρωνευόταν τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ, ήταν εκείνη που ώθησε τον κ. Μητσοτάκη σε ένα ακόμη μεγάλο διπλωματικό λάθος. Πηγές από συμβούλους του Donald Trump με τις οποίες συνομιλεί το ΒΝ, τονίζουν ότι η «διοίκηση Trump έχει προγράψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη», θεωρώντας τον ως έναν πολιτικό που απέρχεται, δηλαδή πολύ δύσκολα θα σταθεί πολιτικά στο νέο διεθνές περιβάλλον που δημιουργείται.
Οι Αμερικάνοι σύμβουλοι, μάλιστα, που παρακολουθούν τα ελληνικά δεδομένα και έχουν αποκρυπτογραφήσει την ελληνική πολιτική σκηνή.
1_253.jpg

Επικίνδυνη η συνδρομή της Ελλάδας στην Ουκρανία – Θα είμαστε στους μεγάλους ηττημένους όταν τελειώσει ο πόλεμος

Μόλις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (15 – 16/2/2025) η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε ανεπιτυχώς να εξοπλίσει το καθεστώς του Κιέβου με 350 τόνους φονικού TNT των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.
Το θανάσιμο αυτό φορτίο πέρασε μέρα μεσημέρι από το Λαύριο, τους δρόμους και τις κατοικημένες γειτονιές, της πόλης, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και ασφάλειας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων.
Παράλληλα, η κατασκευή βλημάτων από την Ελλάδα με τελικό προορισμό την Ουκρανία, καταδεικνύει ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχουν μετατραπεί, κατά τρόπο πρωτοφανή, σε μια ιδιότυπη αμυντική βιομηχανία του Zelensky και του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ