Ο ευρωβουλευτής Γιάννης Μανιάτης καταθέτει ερώτηση στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. και κατηγορεί την κυβέρνηση για σιωπή τριών εβδομάδων
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση από τον Μανιάτη για τη στάση της απέναντι στη Λιβυκή ρηματική διακοίνωση
Με σκληρή δημόσια παρέμβασή του μέσα από τη “Ναυτεμπορική”, ο ευρωβουλευτής και καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής, Γιάννης Μανιάτης, καταγγέλλει πως η ελληνική κυβέρνηση απέκρυψε για τρεις ολόκληρες εβδομάδες τη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης προς τον ΟΗΕ, με την οποία τίθενται κρίσιμα ζητήματα για τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «το κείμενο της διακοίνωσης κατατέθηκε στον ΟΗΕ τρεις εβδομάδες πριν ενημερωθεί η Ελλάδα, ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη το γνώριζε από την πρώτη στιγμή». Η σιωπή αυτή ερμηνεύεται από τον ίδιο ως συνειδητή επιλογή πολιτικής απόκρυψης, με σοβαρές συνέπειες στα εθνικά συμφέροντα.
Ερώτηση στην Κάγια Κάλλας – Ζητά εξηγήσεις για την ελληνική στάση
Ο Γιάννης Μανιάτης προχώρησε σε κατάθεση επίσημης ερώτησης προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε., Κάγια Κάλλας, ζητώντας να αποσαφηνιστεί γιατί η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε σιωπηλή μπροστά σε μια τόσο κρίσιμη εξέλιξη, η οποία άπτεται ευθέως των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Δεν καταλαβαίνω πραγματικά με ποιον τρόπο λειτουργούν εκεί στην κυβέρνηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών», σχολίασε αιχμηρά, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για πολιτικό υπολογισμό και αποφυγή εσωτερικών τριγμών.
«Η Ελλάδα απούσα από το γεωπολιτικό παιχνίδι στη Λιβύη»
Ο Μανιάτης επεσήμανε με έμφαση ότι η Ελλάδα παραμένει για χρόνια θεατής στο κρίσιμο γεωπολιτικό παιχνίδι που εξελίσσεται στη Λιβύη, αφήνοντας χώρο στην Τουρκία να προωθεί τα συμφέροντά της μέσω του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Όπως είπε, «η χώρα μας είναι διαχρονικά απούσα από μία περιοχή που αφορά άμεσα τα εθνικά μας δικαιώματα. Η Άγκυρα εργαλειοποιεί το λιβυκό έδαφος, την κυβέρνηση και τον θαλάσσιο χώρο, χωρίς να βρίσκει αντίδραση από την Αθήνα».
Παρέμβαση και για ΟΠΕΚΕΠΕ – «Υποβαθμίζεται το αίτημα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως»
Ο πρώην υπουργός επανήλθε και στο μείζον ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης. Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι προσπαθεί να υποβαθμίσει το αίτημα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως για διερεύνηση των ευθυνών των πρώην υπουργών Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Προειδοποίησε μάλιστα πως η συστηματική καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε παραγραφή των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, ενώ ήδη η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση στις διαπραγματεύσεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), γεγονός που πλήττει άμεσα τους Έλληνες αγρότες.