Κατάληψη του ιστιοφόρου Madleen από Ισραηλινές Δυνάμεις – Στο σκάφος η Γκρέτα Τούνμπεργκ και ευρωβουλευτές με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα

Ισραηλινοί στρατιώτες κατέλαβαν το υπό βρετανική σημαία σκάφος Madleen, ναυλωμένο από το Freedom Flotilla, καθώς προσπαθούσε να διασπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας. Στο πλοίο επέβαιναν η Γκρέτα Τούνμπεργκ και ακτιβιστές.

Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν σήμερα το ιστιοφόρο Madleen, που έφερε βρετανική σημαία και είχε ναυλωθεί από τον συνασπισμό Freedom Flotilla Coalition (FFC) με αποστολή την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, αψηφώντας τον ισχύοντα ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, το σκάφος συνοδεύτηκε με ασφάλεια σε ισραηλινό λιμάνι και οι επιβαίνοντες θα επιστρέψουν στις χώρες τους. Το υπουργείο χαρακτήρισε την αποστολή ως “μιντιακή προβοκάτσια”, σημειώνοντας ότι η προσφερόμενη βοήθεια ήταν ελάχιστη συγκριτικά με τις 1.200 νταλίκες που εισήλθαν στη Γάζα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

«Υπάρχουν νόμιμοι τρόποι για να φτάσει η βοήθεια στη Γάζα – και δεν περιλαμβάνουν selfies στο Instagram», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας πως η περιορισμένη ποσότητα βοήθειας που βρέθηκε στο σκάφος θα μεταφερθεί μέσω εγκεκριμένων διαύλων.

Η οργάνωση Freedom Flotilla Coalition δήλωσε μέσω Telegram ότι έχασε την επαφή με το σκάφος και κατήγγειλε πως οι επιβαίνοντες «απήχθησαν από ισραηλινές δυνάμεις».

Το Madleen είχε αποπλεύσει από τη Σικελία την 1η Ιουνίου, μεταφέροντας συμβολικό φορτίο και προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής και της κοινωνικής δράσης, συμπεριλαμβανομένων:

  • της Γκρέτα Τούνμπεργκ (Σουηδία),
  • του Τιάγκο Άβιλα (Βραζιλία),
  • και της Ρίμα Χασάν, γαλλίδας ευρωβουλευτή παλαιστινιακής καταγωγής.

Η τελευταία, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, ανέφερε ότι το σκάφος περικυκλώθηκε από πέντε ισραηλινά ταχύπλοα λίγο πριν χαθεί η επικοινωνία.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, είχε προειδοποιήσει από χθες ότι δεν θα επιτραπεί στο Madleen να φτάσει στη Γάζα, αναφέροντας ότι «η Γκρέτα και οι φίλοι της διαδίδουν την προπαγάνδα της Χαμάς».

Το τελευταίο στίγμα του σκάφους κατέγραφε τη θέση του σε απόσταση 31 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Γάζας.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν ότι το ιστιοφόρο συνοδεύτηκε στο λιμάνι του Ασντόντ και ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία απέλασης των επιβαινόντων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;

Το «ταμείο» του νέου κόμματος: Ποιοι χρηματοδοτούν την Καρυστιανού;

Το παρασκήνιο των επαφών με επιχειρηματίες και ο ρόλος του στενού πυρήνα