«Καμπανάκι» ειδικών: 2,3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα η θερμοκρασία στην Ευρώπη

Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για περισσότερους θανατηφόρους καύσωνες λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus.

Βάσει της έκθεσης, η Ευρώπη είναι η ήπειρος που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη άνοδο της θερμοκρασίας σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η θερμοκρασία στην Ευρώπη κατέγραψε άνοδο 2,3 βαθμών σε σύγκριση με το 1850-1900. Πρόκειται για ρυθμό δύο φορές ταχύτερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο από τη δεκαετία του 1980.

Την ώρα που στο σύνολο του πλανήτη η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου εξαιτίας των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, «η Ευρώπη είναι η περιοχή του κόσμου που θερμαίνεται ταχύτερα», υπενθύμισε ο καθηγητής Πέτερι Τάαλας, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας των Ηνωμένων Εθνών στην έκθεση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Τον Νοέμβριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας είχε ανακοινώσει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας της Ευρώπης έγινε με ρυθμό 0,5 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία, δηλαδή δύο φορές ταχύτερα από ό,τι ο μέσος όρος των πέντε άλλων μετεωρολογικών περιοχή του πλανήτη.

Στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, «οι υψηλές θερμοκρασίες επέτειναν τις έντονες και γενικευμένες ξηρασίες, τροφοδότησαν σφοδρές δασικές πυρκαγιές που είναι υπεύθυνες για την μεγαλύτερη καμένη επιφάνεια που έχει ποτέ μετρηθεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο και προκάλεσαν υπερβάλλουσα θνητότητα που μετριέται σε χιλιάδες λόγω των κυμάτων καύσωνα», διαπιστώνει στην εισαγωγή της έκθεσης ο Πέτερι Τάαλας.

195.000 νεκροί από ακραία καιρικά φαινόμενα σε 40 χρόνια

Σύμφωνα με την βάση δεδομένων για τις έκτακτες καταστάσεις (EM-DAT), τα ακραία μετεωρολογικά, υδρολογικά και κλιματικά φαινόμενα στην Ευρώπη το 2022 επηρέασαν απευθείας 156.000 ανθρώπους και προκάλεσαν 16.365 θανάτους, οφειλόμενους σχεδόν αποκλειστικά στα κύματα καύσωνα.

Από το 1980, οι μετεωρολογικές καταστροφές (καύσωνες, πλημμύρες…) έχουν προκαλέσει τον θάνατο 195.000 ανθρώπων, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Οι οικονομικές ζημίες, που συνδέονται στην πλειονότητά τους με τις πλημμύρες και τις καταιγίδες, αποτιμώνται στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου για το έτος 2022, πολύ λιγότερα από τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια του 2021 λόγω των πλημμυρών.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου