Κίνδυνος μπλακ-άουτ την Άνοιξη στην Ελλάδα – Στα όρια το ηλεκτρικό σύστημα

Υπαρκτό το ενδεχόμενο συσκότισης λόγω μπλακ άουτ υπάρχει τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα, όπως παραδέχεται ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης, και εξηγεί τους λόγους που το ηλεκτρικό σύστημα έχει φτάσει στα όριά του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μαζική διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος, ιδιαίτερα την Άνοιξη και το Φθινόπωρο, όταν παρατηρείται ο συνδυασμός χαμηλής ζήτησης και υψηλής παραγωγής.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Καθημερινή» σήμερα, ο κ. Μάργαρης επισημαίνει επίσης πως το πρόβλημα έχει τρεις διαστάσεις:ADVERTISING

Αυτή η περίοδος είναι χαμηλής ζήτησης. Έτσι, οι ΑΠΕ παράγουν 70%-80% του φορτίου. Αν όμως -για παράδειγμα λόγω καιρικών συνθηκών- ξαφνικά πέσει απότομα η παραγωγή τους, δεν μπορείς να βάλεις άμεσα σε λειτουργία τις συμβατικές μονάδες. Άρα είναι αυξημένος ο κίνδυνος μπλακ άουτ σε μια τέτοια περίπτωση. Κάποιες γραμμές θα τεθούν εκτός και θα υπάρχει συσκότιση σε ορισμένες περιοχές.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μάργαρη, όταν οι ΑΠΕ αυξάνονται, ανεβαίνουν και οι τάσεις του συστήματος στα 400 KV. Αυτό για την ώρα αντιμετωπίζεται βγάζοντας κάποιες γραμμές εκτός, όμως η διαχείριση αυτή έχει φτάσει στα όριά της τον τελευταίο καιρό.

Τέλος, ο ίδιος υπογραμμίζει πως η υψηλή παραγωγή ΑΠΕ -κυρίως φωτοβολταϊκών- είναι συνδεδεμένη με τον ΔΕΔΔΗΕ. Όμως, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν «βλέπει» τα έργα ισχύος πολλών χιλιάδων μεγαβάτ γιατί δεν έχει σύστημα ελέγχου. Έτσι, υπάρχουν προβλήματα ευστάθειας.

Λήγουν οι ώρες αιχμής που «κόβαμε» το ρεύμα

Υπενθυμίζεται ότι, από τον περασμένο Δεκέμβριο είχε ζητηθεί, με οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν το μέτρο μείωσης της κατανάλωσης του ρεύματος, εθελοντικά, από τις το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ. Το μέτρο έχει διάρκεια μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2023.

Γιατί έπρεπε να σβήνουμε τα φώτα από 6 μέχρι 9 το βράδυ; Η αυξημένη κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής, οδηγεί σε ακριβότερη τιμή ανά κιλοβατώρα. Ο λόγος είναι επειδή αναγκαστικά συμμετέχουν περισσότερο στο ενεργειακό μίγμα οι πιο «ακριβές» μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Με απλά λόγια, όταν συλλογικά μειώνουμε τη χρήση τους, τότε μειώνουμε και την τιμή ανά κιλοβατώρα για όλους.

Μειωμένη η επιδότηση ρεύματος Απριλίου στους λογαριασμούς

Μειωμένη θα είναι η επιδότηση ρεύματος για τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπ. Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις οι επιδοτήσεις διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 15 €/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 54 €/MWh.
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 150€/MWh.
ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Το πολιτικό παρασκήνιο πίσω από τη συμφωνία ΠΑΟΚ – Μυστακίδη για τη Νέα Τούμπα

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται εμπλοκή στη συμφωνία του Α.Σ. ΠΑΟΚ με τον Αριστοτέλη Μυστακίδη για τη Νέα Τούμπα. «Δεν γνωρίζαμε για το deal», ανέφερε πηγή του Μαξίμου. Η συμφωνία αφορά πλήρη ιδιωτική χρηματοδότηση.

Αμερικανικά μαχητικά αποσύρονται από τη Μέση Ανατολή ενόψει πιθανών ιρανικών πληγμάτων

Αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη αποσύρονται από τη βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ λόγω πιθανών ιρανικών χτυπημάτων. Ο Τραμπ αποφασίζει για εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν. Όλο το ρεπορτάζ.