Διακόπτονται από αύριο 21 Ιουνίου μέχρι και τις 27 Ιουνίου οι ροές φυσικού αερίου της Gazprom προς τη χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Η διακοπή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οφείλεται στην ετήσια προγραμματισμένη συντήρηση του αγωγού Turk Stream, μέσω του οποίου τροφοδοτείται η χώρα μας.
Η διακοπή της ροής, σύμφωνα με την ΔΕΠΑ, δεν αναμένεται να επηρεάσει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας καθώς συνεχίζεται η τροφοδοσία της με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), αλλά και μέσω των υπόλοιπων συμβάσεων αερίων αγωγού ενώ υπάρχουν – όπως αναφέρεται – υψηλά αποθέματα.
«Ψαλίδι» σε Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Gazprom ανακοίνωνε σταδιακά τη διακοπή φυσικού αεριου προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Όπως έκανε γνωστό, η διαχειρίστρια εταιρεία του γαλλικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου GRTgaz ανακοίνωσε ότι δεν λαμβάνει ρωσικό αέριο μέσω αγωγού από τις 15 Ιουνίου έπειτα «από τη διακοπή της φυσικής ροής μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας».
Ο ρωσικός κολοσσός ενέργειας Gazprom έχει μειώσει σημαντικά τις τελευταίες ημέρες τις παραδόσεις του σε ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, κάτι που ενδέχεται να προκάλεσε τη διακοπή ανεφοδιασμού της Γαλλίας.
Η Γαλλία βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 17% του φυσικού της αερίου, το οποίο φτάνει στη χώρα είτε μέσω αγωγών είτε σε υγροποιημένη μορφή. Το μεγαλύτερο μέρος φτάνει στη Γαλλία μέσω αγωγού από τη Γερμανία.
Η ροή είχε μειωθεί ήδη κατά 60% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τη GRTgaz. Ωστόσο, εδώ και δύο ημέρες οι προμήθειες μέσω του αγωγού έχουν πέσει στο μηδέν.
Ωστόσο η Γαλλία εισάγει αέριο και από άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Ισπανίας, η οποία πρόσφατα αύξησε τις παραδόσεις της. Εξάλλου η χώρα αύξησε τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Μισή ποσότητα για την Ιταλία
Παράλληλα, δύσκολα είναι τα πράγματα και για την Ιταλία με την ιταλική Eni να ανακοινώνει πως θα λάβει μόνο τη μισή ποσότητα των προμηθειών αερίου που έχει ζητήσει από τη ρωσική Gazprom, έπειτα από την παραλαβή ανεπαρκών ποσοτήτων τις δύο προηγούμενες ημέρες, ανέφερε η εταιρία.
«Έναντι ημερήσιας ζήτησης αερίου από την Eni περίπου 63 εκατ. κυβικών μέτρων, η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει μόνο το 50% της ποσότητας που της έχει ζητηθεί, με τις πραγματικές ποσότητες που διανέμονται να παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες από χθες», ανέφερε ο ενεργειακός κολοσσός στον ιστότοπό του.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως οι μειώσεις των προμηθειών δεν ήταν προσχεδιασμένες και έχουν σχέση με θέματα συντήρησης, όμως ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι απέρριψε την εξήγηση αυτή.
«Τόσο η Γερμανία όσο και εμείς, και άλλοι, πιστεύουμε πως αυτά είναι ψέματα. Στην πραγματικότητα κάνουν πολιτική χρήση του αερίου, όπως χρησιμοποιούν και τα σιτηρά για πολιτικούς λόγους», δήλωσε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Κίεβο με τον Γερμανό καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο.
Η Ιταλία έχει θέσει ως στόχο να ξαναγεμίσει το σύστημα αποθήκευσης αερίου της χώρας τουλάχιστον στο 90% της δυναμικότητάς του εγκαίρως για τον επόμενο χειμώνα. Το ποσοστό αποθήκευσης βρισκόταν στο 54% της χωρητικότητας του συστήματος χθες.
Η Ιταλία έχει αρχίσει να μειώνει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Οι εξαγωγές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη βρίσκονται σε διαρκή πτώση αφότου επιβλήθηκαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η Gazprom διέκοψε την παροχή αερίου σε πολλούς Ευρωπαίους πελάτες που αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.
Περίπου οι μισές ξένες εταιρίες, που έχουν συμβόλαιο προμήθειας αερίου με την Gazprom, έχουν ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank προκειμένου να πληρώσουν το ρωσικό αέριο, είχε δηλώσει στα μέσα Μαΐου ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.
Η Eni, που ανήκει κατά 30,3% στο ιταλικό κράτος, είχε ανοίξει λογαριασμό σε ευρώ και έναν άλλο σε ρούβλια στην Gazprombank προκειμένου να διευθετήσει τις πληρωμές της για την παροχή ρωσικού αερίου στα τέλη Μαΐου, υποκύπτοντας έτσι στις απαιτήσεις της Μόσχας. Η πληρωμή έγινε σε ευρώ, σύμφωνα με τον όμιλο.
Η Ιταλία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο καθώς εισάγει το 95% του αερίου που καταναλώνει, από το οποίο περίπου το 40% προερχόταν από τη Ρωσία.
Κίνδυνος για χειμώνα με δελτίο
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, το χειρότερο σενάριο είναι να κλείσει εντελώς ο Nord Stream προς τη Γερμανία και παράλληλα η Ευρώπη να αποτύχει να φτάσει τα επίπεδα αποθήκευσης που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο στον τομέα έρευνας φυσικού αερίου και LNG της WoodMac, Massimo Di Odoardo, το φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα μπορούσε να εξαντληθεί εντελώς μέχρι τον Ιανουάριο.
«Ακόμη και αν λάβουμε υπόψη τα αντιμέτρα, μπορεί να είναι αναπόφευκτο να χρειαστεί κάποια κατανομή της ζήτησης (σ.σ. δελτίο)», προειδοποίησε ο Massimo Di Odoardo.
Όπως θυμίζει το Bloomberg, η επίσημη δικαιολογία που χρησιμοποίησε ο ρωσικός γίγαντας, είναι πως δημιουργήθηκαν προβλήματα με τις επισκευές, από τη Siemens AG.