Ηχηρή παρέμβαση από τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, την ώρα μάλιστα που η Δύση αποφασίζει να ενισχύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης και βαρύ οπλισμό.
O Putin επανέλαβε ότι στόχος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, είναι η προστασία των ιστορικών εδαφών της Ρωσίας και ξεκαθάρισε, πως οι απειλές εναντίον της θα εξουδετερωθούν.
Εξαπολύοντας επίθεση σε Βερολίνο και Ουάσινγκτον χαρακτήρισε δυνάμεις κατοχής τα γερμανικά στρατεύματα στη Γερμανία νομική άποψη και στην πράξη.
Remaining Time-0:00FullscreenMuteΑμερικανικές δυνάμεις κατοχής στη Γερμανία
«Τα σοβιετικά στρατεύματα ήταν τοποθετημένα στην Αυστρία αλλά έφυγαν οικειοθελώς.
Η Ρωσία ως νόμιμος διάδοχος της Σοβιετικής Ένωσης είναι ο εγγυητής του συντάγματος της Αυστριακής Δημοκρατίας και ο εγγυητής της ουδετερότητας της Αυστριακής Δημοκρατίας.
Γενικά, πολλοί απλοί άνθρωποι στην Αυστρία το γνωρίζουν αυτό και είναι ευγνώμονες στη Ρωσία για αυτή τη θέση.
Όσο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η κατάσταση είναι περίπλοκη», είπε.
Σημείωσε επίσης ότι, η μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη, ο οικονομικός γίγαντας είναι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και η Σοβιετική Ένωση επισημοποίησε νομικά δεσμευτικούς όρους για να τερματίσει την κατοχή της».
Δεν έχει τελειώσει η αμερικανική κατοχή
«Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία χωρίστηκε, όπως γνωρίζετε, σε τέσσερις τομείς: τον αμερικανικό, τον βρετανικό, τον γαλλικό και τον σοβιετικό. Έτσι, η Σοβιετική Ένωση επισημοποίησε το τέλος αυτού του καθεστώτος κατοχής ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν το έχουν κάνει».
Και αυστηρά μιλώντας, τυπικά και με νομική έννοια, υπάρχουν δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ που βρίσκονται στο έδαφος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Και αυτό είναι που συμβαίνει στην πραγματικότητα: Υπάρχουν πολλές από αυτές εκεί», είπε.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, «οι ίδιοι οι Γερμανοί πολιτικοί λένε ότι μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία δεν ήταν ποτέ, με την πλήρη έννοια της λέξης, κυρίαρχη χώρα».
«Δεν είναι αυτό που λέω εγώ, το λένε εξέχοντες, θέλω να το τονίσω αυτό, όχι πολιτικοί με ρωσικό προσανατολισμό, αλλά πολιτικοί με γερμανικό προσανατολισμό, το λένε ωμά. Πολλά από αυτά που συμβαίνουν έχουν βαθιά ρίζες, ορισμένα θεμέλια», υπερτόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Στόχος η προστασία της Ρωσίας
«Ο στόχος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, είναι πρωτίστως η προστασία του λαού και της ίδιας της Ρωσίας από απειλές που του εκτίθενται στα ιστορικά μας εδάφη που συνορεύουν με το έδαφός μας.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Η παρέμβαση Putin ήταν αφιερωμένη στην Ημέρα των Ρώσων Φοιτητών.
Ένας φοιτητής του Κρατικού Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου του Lugansk που προσαρτήθηκε στη Ρωσία, ο Vladislav Oleinik, είπε στον Putin πώς συμμετείχε στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον ίδιο και τους συναδέλφους του στρατιώτες για τη συμμετοχή τους στους αγώνες «για την υπεράσπιση του λαού και των συμπατριωτών μας».
Ο Putin επαίνεσε τη φιλοδοξία του νεαρού άνδρα να συνεχίσει την καριέρα του στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), αλλά εξέφρασε τη λύπη του που ο φοιτητής του Κρατικού Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου του Lugansk δεν σχεδιάζει να γίνει δάσκαλος, «επειδή υπάρχει ζήτηση για τέτοιους ανθρώπους στον τομέα της παιδαγωγικής, σε σχολεία και σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», αναφέρει το Tass.
«Σας εύχομαι ό,τι καλύτερο και σίγουρα θα λάβω υπόψη την επιθυμία σας να εργαστείτε για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας», διαβεβαίωσε τον νεαρό ο Putin, πρώην αξιωματικός ξένων υπηρεσιών πληροφοριών στην προκάτοχο της FSB, την KGB.
Διάταγμα για τη ρωσική πολιτιστική κληρονομιά
Να σημειωθεί ότι, ο Putin υπέγραψε διάταγμα για αλλαγές στα θεμέλια της κρατικής πολιτιστικής πολιτικής.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία βρίσκεται αντιμέτωπη με το καθήκον να σώσει τον λαό της Ρωσίας, να διατηρήσει τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές στις οποίες βασίζεται η ενότητα της ρωσικής κοινωνίας.
Αυτό είναι δυνατό μόνο εάν υπάρξει συνεπής επένδυση σε πρόσωπο, για τη διατήρηση και την ενίσχυση της πανρωσικής ταυτότητας του πολίτη που βασίζεται στις παραδοσιακές ρωσικές πνευματικές-ηθικές αξίες.
Στο πρόσφατο παρελθόν, τέτοιες επενδύσεις ήταν σαφώς ανεπαρκείς, γεγονός που δημιούργησε την απειλή μιας ανθρωπιστικής κρίσης», αναφέρει η δεύτερη ενότητα του εγγράφου.