Έχουν ξεφύγει εντελώς: Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά ξένων διπλωματών στην Τζενίν προκαλώντας διεθνή κατακραυγή

Σε μια εξέλιξη που έχει πυροδοτήσει παγκόσμιο σοκ και καταδίκη, ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν προειδοποιητικά πυρά εναντίον αντιπροσωπείας ξένων διπλωματών που επισκέπτονταν την πόλη Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Το περιστατικό συνέβη εν μέσω της αυξανόμενης διεθνούς πίεσης προς το Ισραήλ για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις παγκοσμίως.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία είχε διοργανώσει την επίσκεψη, κατήγγειλε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν χρήση «πραγματικών πυρών» εναντίον της διπλωματικής αποστολής, η οποία αποτελούνταν από εκπροσώπους της Κίνας, της Τουρκίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, του Μεξικού και πολλών ευρωπαϊκών χωρών – μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία και η Ισπανία.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι η αποστολή «παρέκκλινε από την εγκεκριμένη διαδρομή» και εισήλθε σε περιοχή χωρίς άδεια, αναγκάζοντας στρατιώτες να ανοίξουν πυρ στον αέρα ως προειδοποίηση. Αν και εξέφρασε «λύπη» για την ταλαιπωρία, το γεγονός έχει ήδη εκληφθεί ως σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από πλήθος κρατών.

Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει δύο Ισραηλινούς στρατιώτες να σημαδεύουν την ομάδα των διπλωματών, ενώ πυροβολισμοί ηχούν και η αντιπροσωπεία καταφεύγει πανικόβλητη στα οχήματά της. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ, πρόκειται για μια «κατάφωρη και επικίνδυνη ενέργεια» από τις κατοχικές δυνάμεις.

Διπλωμάτης που ήταν παρών χαρακτήρισε τους πυροβολισμούς «τρελούς» και «επαναλαμβανόμενους», υπογραμμίζοντας τον αιφνιδιασμό και τον τρόμο που προκάλεσε η επίθεση.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, δήλωσε ότι «κάθε απειλή κατά της ζωής διπλωματών είναι απολύτως απαράδεκτη». Ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι απαίτησε άμεση εξήγηση από την ισραηλινή κυβέρνηση, ενώ το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε «έντονα» την επίθεση, διαβεβαιώνοντας ότι ο Ισπανός διπλωμάτης που συμμετείχε είναι καλά στην υγεία του.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, καθώς το περιστατικό στην Τζενίν δεν αποτελεί μόνο στρατιωτικό λάθος, αλλά χτύπημα στην καρδιά της διπλωματικής προστασίας και των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Διεθνής κατακραυγή για τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κατά διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Τζενίν

Σφοδρές και άμεσες ήταν οι διεθνείς αντιδράσεις έπειτα από τους πυροβολισμούς που εξαπέλυσαν Ισραηλινοί στρατιώτες κατά αντιπροσωπείας ξένων διπλωματών στην Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – ένα συμβάν που σημειώθηκε σε μία ιδιαίτερα τεταμένη διεθνή συγκυρία, καθώς εντείνεται η πίεση κατά του Ισραήλ για τη συνέχιση των επιχειρήσεών του στη Λωρίδα της Γάζας.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας δήλωσε ότι «οποιαδήποτε απειλή κατά της ζωής διπλωματών είναι απαράδεκτη» και κάλεσε το Ισραήλ να διεξάγει πλήρη έρευνα και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι απαίτησε άμεσες διευκρινίσεις από την ισραηλινή κυβέρνηση. «Οι απειλές κατά διπλωματών είναι ανεπίτρεπτες», έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ.

Έντονη ήταν και η αντίδραση της Ισπανίας. Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε απερίφραστα το περιστατικό και επιβεβαίωσε ότι στην ομάδα συμμετείχε Ισπανός διπλωμάτης, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η Μαδρίτη βρίσκεται σε συνεννόηση με άλλες εμπλεκόμενες χώρες για τη διαμόρφωση κοινής απάντησης.

Από την πλευρά του, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Μαξίμ Πρεβό έκανε λόγο για πυρά που στόχευσαν μια αποστολή περίπου 20 διπλωματών, περιλαμβανομένου ενός Βέλγου. «Είναι καλά στην υγεία του, ευτυχώς», δήλωσε. Ο Πρεβό τόνισε ότι η αποστολή είχε συντονιστεί εκ των προτέρων με τον ισραηλινό στρατό και πως τα οχήματα ήταν σαφώς αναγνωρίσιμα.

Ένας δυτικός διπλωματικός αξιωματούχος, του οποίου η χώρα συμμετείχε στην αποστολή, χαρακτήρισε το περιστατικό «σοβαρό», απορρίπτοντας την εκδοχή του ισραηλινού στρατού που έκανε λόγο για «ταλαιπωρία». «Δεν πρόκειται για ταλαιπωρία», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η αντίδραση των χωρών θα είναι ανάλογη μετά από διαβουλεύσεις.

Ο ισραηλινός στρατός, με ανακοίνωσή του, ισχυρίστηκε ότι η αντιπροσωπεία «παρέκκλινε από την εγκεκριμένη διαδρομή» και εισήλθε σε περιοχή για την οποία δεν είχε εξουσιοδότηση. Γι’ αυτό τον λόγο, στρατιώτες που επιχειρούσαν εκεί «έριξαν προειδοποιητικά πυρά» για να τους απομακρύνουν.

Αντιθέτως, η Παλαιστινιακή Αρχή κατήγγειλε πως οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ με «πραγματικά πυρά» κατά της διπλωματικής αποστολής. Διπλωμάτες από την Κίνα, την Τουρκία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Μεξικό και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες – μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία και η Ισπανία – συμμετείχαν στην επίσκεψη, σύμφωνα με παλαιστινιακές και διπλωματικές πηγές.

Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ δείχνει δύο άνδρες με στρατιωτικές στολές να σημαδεύουν με όπλα την ομάδα των διπλωματών, πριν ακουστούν διαδοχικοί πυροβολισμοί και η αντιπροσωπεία διαφύγει έντρομη στα οχήματά της.

Η Παλαιστινιακή Αρχή έκανε λόγο για «κατάφωρη και σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από τις «ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις».

Η εφημερίδα Times of Israel μετέδωσε ότι οι πυροβολισμοί προήλθαν από το εσωτερικό του καταυλισμού προσφύγων στην Τζενίν και πως δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Διπλωμάτης που συμμετείχε στην αποστολή περιέγραψε τη σκηνή ως εξής: «Ήταν το τελευταίο τμήμα της επίσκεψης και ξαφνικά ακούσαμε πυροβολισμούς από τον καταυλισμό. Δεν ήταν ένας ή δύο πυροβολισμοί. Ήταν συνεχείς. Αυτό είναι τρέλα. Δεν είναι φυσιολογικό».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πυρηνική βόμβα από κορυφαίο υπουργό του Τσίπρα: «Δεν έπρεπε να ρίξουμε τον Σαμαρά. Δεν έπρεπε να πάρουμε την εξουσία»

Η Πυθία καταγράφειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...