Η ισραηλινή κυβέρνηση προειδοποίησε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ότι είτε θα αποδεχθεί την αμερικανική πρόταση για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, είτε θα αφανιστεί πλήρως. Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η επίτευξη εκεχειρίας είναι «πολύ κοντά».
Το Ισραήλ αντιμετωπίζει εντεινόμενη διεθνή πίεση, εξαιτίας της ανθρωπιστικής καταστροφής που εξελίσσεται στη Λωρίδα της Γάζας. Ο παρατεταμένος αποκλεισμός έχει προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και βασικά αγαθά, με τον ΟΗΕ να χαρακτηρίζει τη Γάζα ως την «πλέον υποσιτισμένη περιοχή του κόσμου», με το 100% του πληθυσμού να απειλείται από λιμό.
Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει με ένταση τις επιχειρήσεις του, με στόχο την εξουδετέρωση της Χαμάς, τον πλήρη έλεγχο της Γάζας και την απελευθέρωση των εναπομεινάντων ομήρων. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται «με όλη τους τη δύναμη», ενώ προειδοποίησε τη Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση που διατύπωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, αλλιώς θα «εξαφανιστεί».
Η νέα αμερικανική πρόταση για εκεχειρία έχει εγκριθεί από το Ισραήλ και διαβιβάστηκε στη Χαμάς μέσω μεσολαβητών. Ωστόσο, ο ηγέτης της Χαμάς Μπασέμ Ναΐμ χαρακτήρισε την πρόταση ανεπαρκή, υποστηρίζοντας πως διαιωνίζει την ισραηλινή κατοχή και δεν εγγυάται ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Άλλη πηγή εντός της Χαμάς επεσήμανε την έλλειψη εγγυήσεων για συνέχιση του διαλόγου μετά την προσωρινή εκεχειρία.
Παρά τις διαφωνίες, η Χαμάς δήλωσε ότι εξετάζει την πρόταση σε συνεργασία με άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις.
Αντιδρώντας, ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ζήτησε την άμεση και πλήρη στρατιωτική εξόντωση της Χαμάς, απορρίπτοντας κάθε μορφή συμβιβασμού.
Εν τω μεταξύ, η ανθρωπιστική κρίση βαθαίνει. ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν λεηλασίες νοσοκομείων, ενώ συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή μόνο, ενώ από την έναρξη του πολέμου έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 54.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Η αρχική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου είχε στοιχίσει τη ζωή σε 1.218 ανθρώπους στο Ισραήλ, κυρίως αμάχους. Από τους 251 ομήρους που είχαν απαχθεί, 57 παραμένουν αιχμάλωτοι, αν και τουλάχιστον 34 θεωρούνται νεκροί.
Ταυτόχρονα, το Ισραήλ επιταχύνει την επέκταση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις. Η απόφαση ανέγερσης 22 νέων οικισμών καταγγέλθηκε από την Αίγυπτο ως κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας καταδίκασε επίσης την ενέργεια, επισημαίνοντας ότι οι οικισμοί συνιστούν εμπόδιο στην ειρήνη και τη λύση των δύο κρατών.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, αγνοώντας τις διεθνείς εκκλήσεις, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να επιτρέψει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη.
Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της στη Ραμάλα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ισραηλινού Καναλιού 12, το Τελ Αβίβ δεν σκοπεύει να επιτρέψει ούτε αυτή ούτε παρόμοιες επισκέψεις από αξιωματούχους άλλων αραβικών χωρών, όπως η Ιορδανία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν σχολιαστεί επίσημα από τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις.