Θρίλερ στα Στενά του Ορμούζ: Ποιες αποφάσεις παίρνουν οι Έλληνες εφοπλιστές

Περίπου 200 ελληνικά πλοία στον Κόλπο, με 40 στα Στενά του Ορμούζ, αντιμέτωπα με τον κίνδυνο χτυπημάτων και οικονομικής καταστροφής


Σε θρίλερ γεωπολιτικών διαστάσεων εξελίσσεται η παρουσία περίπου 200 ελληνικών δεξαμενόπλοιων και εμπορικών πλοίων στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, την ώρα που οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ, ΗΠΑ και Ιράν κλιμακώνονται επικίνδυνα. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση για περίπου 40 ελληνικά πλοία που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα Στενά του Ορμούζ, το στρατηγικό πέρασμα που συγκεντρώνει τα βλέμματα όλου του κόσμου.


Η απόφαση του Ιράν και ο κίνδυνος για τη διεθνή ναυσιπλοΐα

Το Ιρανικό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, προκαλώντας αναβρασμό στις ναυτιλιακές κοινότητες και στις διεθνείς αγορές ενέργειας. Αν η ιρανική κυβέρνηση υλοποιήσει αυτή την απόφαση, όλα τα πλοία που θα επιχειρήσουν να περάσουν από τα Στενά θα είναι υποψήφια για επίθεση ή βύθιση. Να σημειωθεί πως από το συγκεκριμένο θαλάσσιο πέρασμα διέρχεται περίπου το 25% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και το 1/3 της διακίνησης φυσικού αερίου, καθιστώντας το κρίσιμο για την ενεργειακή ασφάλεια του πλανήτη.


Οι Έλληνες πλοιοκτήτες μπροστά σε ιστορικά διλήμματα

Οι Έλληνες εφοπλιστές, ιδιαίτερα οι νεότερης γενιάς, βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, με αλλεπάλληλες συσκέψεις και διαβουλεύσεις για το πώς θα κινηθούν. Το δίλημμα είναι σκληρό: να αποχωρήσουν άμεσα περνώντας τα Στενά όσο είναι ακόμη ανοιχτά, έστω και χωρίς φορτίο, ή να παραμείνουν στον Περσικό Κόλπο έως ότου ολοκληρωθούν οι φορτώσεις, ρισκάροντας την ασφάλεια πλοίων και πληρωμάτων.

Η παραμονή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους: τα πλοία που θα εγκλωβιστούν στην περιοχή θα είναι εκτεθειμένα σε χτυπήματα, ενώ ταυτόχρονα θα επιβαρυνθούν με λιμενικά τέλη, μισθούς πληρωμάτων και άλλα κόστη, με αρνητικό οικονομικό αποτύπωμα για τις εταιρείες.


Νεότεροι εφοπλιστές αποχωρούν – Οι έμπειροι ποντάρουν σε υψηλά ναύλα

Η πλειοψηφία των νεότερων πλοιοκτητών φαίνεται πως επιλέγει την ασφαλή έξοδο, όπως μαρτυρά ο συνωστισμός ελληνικών πλοίων στα Στενά του Ορμούζ, προσπαθώντας να διαφύγουν όσο είναι ακόμη εφικτό. Αντίθετα, οι έμπειροι πλοιοκτήτες, οι «γερόλυκοι» της ναυτιλίας που έχουν ζήσει πολέμους και κρίσεις στη Μέση Ανατολή, παραμένουν ανένδοτοι. Έχουν δώσει ρητή εντολή στους καπετάνιους να μην αποπλεύσουν πριν ολοκληρωθούν οι φορτώσεις, ενώ ταυτόχρονα διαπραγματεύονται εξαιρετικά υψηλά ναύλα με αγοραστές πετρελαίου, ποντάροντας σε εκτόξευση της ζήτησης αν τα Στενά παραμείνουν ανοιχτά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...

Το πολιτικό παρασκήνιο πίσω από τη συμφωνία ΠΑΟΚ – Μυστακίδη για τη Νέα Τούμπα

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται εμπλοκή στη συμφωνία του Α.Σ. ΠΑΟΚ με τον Αριστοτέλη Μυστακίδη για τη Νέα Τούμπα. «Δεν γνωρίζαμε για το deal», ανέφερε πηγή του Μαξίμου. Η συμφωνία αφορά πλήρη ιδιωτική χρηματοδότηση.

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.