Θράσος αντί απολογίας από το «κόμμα Novartis»

Με φόντο τις δήθεν αποκαλύψεις περί της αμοιβής που έλαβαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, οι οποίοι και κατέθεσαν για την πολύκροτη υπόθεση του φαρμακευτικού κολοσσού, οι γνωστοί άγνωστοι, εμπλεκόμενοι πολιτικοί επιχειρούν λυσσαλέως να αποκαλύψουν τα ονόματά τους, στοχοποιώντας τους κόντρα σε κάθε ευρωπαϊκό δικαιικό κεκτημένο. Απώτερος στόχος βεβαίως όλου αυτού του συστήματος είναι να επιβάλουν σκανδαλώδες πέπλο σιωπής τόσο στο σκάνδαλο Novartis, όσο και στα συνεχιζόμενα εγκλήματα πολιτικών εις βάρος των Ελλήνων.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό εξάλλου το γεγονός ότι σκοπίμως αποσιωπάται πως η αποκάλυψη ότι όντως οι Αμερικανοί πλήρωσαν αδρά τους μάρτυρες για τα στοιχεία που εισέφεραν αφενός επιβεβαιώνει την ακρίβεια των ισχυρισμών τους, αφετέρου θα έπρεπε να κινητοποιήσει την ελληνική Δικαιοσύνη να ανοίξει πάλι τους αρχειοθετημένους φακέλους με τα αδιευκρίνιστα ποσά που βρέθηκαν σε καταγγελλόμενους. Αντί όμως να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να εισπραχθούν χρήματα από την φαρμακευτική εταιρία, εφόσον κανείς πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει το εύρος του σκανδάλου, το «κόμμα της Novartis» έχει το θράσος και παριστάνει το θύμα, ζητώντας την «αποκάλυψη των προστατευόμενων μαρτύρων» προκειμένου να «θαφτούν» μια για πάντα όλες οι ευθύνες.

Προστατευόμενος μάρτυρας για το σκάνδαλο Novartis
Προστατευόμενος μάρτυρας για το σκάνδαλο Novartis

Κι όλα αυτά με εντελώς ανυπόστατες και έωλες κατηγορίες, δεδομένου ότι το γεγονός πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως και ο συνήγορός τους έλαβαν αποζημίωση από το αμερικανικό Δημόσιο προκειμένου να καταθέσουν δεν θα έπρεπε καν να αποτελεί κάποια είδηση, καθώς είναι κάτι το οποίο ισχύει απολύτως ως πρακτική στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Σκοπίμως δε αποσιωπάται ακόμη αφενός ότι κατά τις αμερικανικές Αρχές υπάρχει σκάνδαλο Novartis -γι’ αυτό εξάλλου δόθηκε και η αποζημίωση-, ενώ και η ελληνική Δικαιοσύνη έκρινε πως δεν υπάρχει η υποτιθέμενη σκευωρία, την οποία επικαλούνται μονίμως οι εμπλεκόμενοι στην Ελλάδα.

Αντί λοιπόν το Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσει τις διαδικασίες σχετικά με την αγωγή κατά της Novartis, ώστε το ελληνικό Δημόσιο να κερδίσει, όπως δικαιούται, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αιτείται προκλητικά να αρθεί το ειδικό καθεστώς προστασίας τους. Με ποιο επιχείρημα; Προβάλλοντας πως, σύμφωνα με το υπάρχων νομικό πλαίσιο, οι προστατευόμενοι μάρτυρες απαγορεύεται να αποβλέπουν σε ίδιον όφελος.

Ο Μαρινάκης

Είναι άκρως χαρακτηριστική η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου μπρίφινγκ, καθώς, όπως δήλωσε, εναπόκειται στη Δικαιοσύνη να κρίνει εάν θα βγουν οι κουκούλες, όπως επαίσχυντα διατρανώνεται από ορισμένους, ενώ σε κάθε περίπτωση έσπευσε να τονίσει πως η κυβέρνηση με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δίνει ακόμα μεγαλύτερες ελευθερίες στους εισαγγελικούς λειτουργούς να κρίνουν εάν ένας προστατευόμενος μάρτυρας πρέπει να συνεχίσει να είναι προστατευόμενος.

Ο Παύλος Μαρινάκης
Ο Παύλος Μαρινάκης

«Σε πολιτικό επίπεδο, μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις, ήρθε μία πρωτοφανής σκευωρία να συναντήσει πολλά λεφτά. Πολλά λεφτά και σκευωρία συνθέτουν το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, όπως είχε λεχθεί από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. Ολο αυτό φαίνεται πως ήταν πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα σκευωρία, που πίσω από αυτή δόθηκαν πολλά λεφτά. Αυτά τα ποσά ζαλίζουν» ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας πως «έπεσαν και οι τελευταίες μάσκες ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη είναι διαφορετικός από τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα. Εβαλε πλάτη ο τωρινός ΣΥΡΙΖΑ στον προηγούμενο. Ενα πράγμα είναι».

Αίσθηση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε να σηκώσει το γάντι και στο ΠΑΣΟΚ (!), με φόντο τη σεναριολογία για την ενιαία Κεντροαριστερά. «Εχει ενδιαφέρον να απαντήσουν κατά τη διάρκεια του προεκλογικού διαλόγου αν τελικά αποτελεί κόκκινη γραμμή αυτή η συμπεριφορά και η υπεράσπισή της για τη σκευωρία της Novartis», όπως ισχυρίστηκε.

Κρεσέντο Φλωρίδη, που έκανε λόγο περί κατάλυσης της δημοκρατίας

Μείζονα πολιτική ένταση, παρά το προχωρημένο του θέρους, έχει πυροδοτήσει η επιστροφή της υπόθεσης της Novartis στο προσκήνιο, με την κυβέρνηση να ζητά, αντιθεσμικά και με περίσσιο θράσος, να πέσουν οι κουκούλες και τον ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζει πως ζητώντας να αποκαλυφθούν οι ταυτότητές τους, για να αποκαλύψουν τη δήθεν «σκευωρία», μεταξύ άλλων θέτουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τους προστατευόμενους μάρτυρες και επιδιώκουν, ουσιαστικά, να το καταργήσουν.

ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης

Σειρά κυβερνητικών στελεχών, πάντως, εξαπολύει συντονισμένη επίθεση στους προστατευόμενους μάρτυρες, με επιχειρήματα από άστοχα έως και ανεκδιήγητα. Χαρακτηριστικότερο όλων εκείνο του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος, μέσα στο κρεσέντο του, ισχυρίστηκε πως η υποτιθέμενη σκευωρία της Novartis ήταν η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια κατάλυσης της δημοκρατίας και εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων. Αυτό σημαίνει άραγε -κατά τους ισχυρισμούς του Γιώργου Φλωρίδη- πως καταλύθηκε η δημοκρατία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έκριναν ως αξιόπιστους τους προστατευόμενους μάρτυρες; Οσο για τον εμπλεκόμενο Αδωνι Γεωργιάδη, επιδόθηκε στο γνωστό του ρεσιτάλ, ψάχνοντας αφορμή για να αναζωπυρώσει την κόντρα με την Κουμουνδούρου, εκτιμώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ με την «ενοχική ανακοίνωσή του» «φοβάται ότι, αν βγουν οι κουκούλες από τους ανθρώπους, θα υποδείξουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι έδιναν τις εντολές».

«Πιθανόν ο κ. Κασσελάκης να προστατεύει τον Πολάκη που είναι στη στενή ομάδα του και είχε εμπλακεί στη σκευωρία» ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Οσο για το ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θανάσης Γλαβίνας υποστήριξε: «Είναι μια σκευωρία, μια νοσηρή υπόθεση που έφερε πολλή τοξικότητα στο πολιτικό σύστημα της χώρας, εξαιτίας των ενεργειών της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ