Θέσπιση «Dadia pass» – πέραν του «Evros pass», κινητοποίηση αναδόχων αναδάσωσης και αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου – Δαδιάς.
Πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση του δάσους της Δαδιάς και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το δάσος της Δαδιάς, όπου έγινε παρουσίαση της πρώτης αποτίμησης των επιπτώσεων της πρόσφατης πυρκαγιάς, με βάση τις αυτοψίες που έχουν γίνει και δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης. Συζητήθηκαν επίσης βήματα αποκατάστασης του δάσους, τόσο σε επίπεδο αντιπλημμυρικών – αντιδιαβρωτικών παρεμβάσεων, όσο και σε επίπεδο προστασίας του οικοσυστήματος, αλλά και ενέργειες για τη στήριξη της περιοχής.
«Δεν τα καταφέραμε όπως το είχαμε σχεδιάσει»
Σε δηλώσεις του, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι βρίσκεται στον Έβρο σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, μετά από μία καταστροφική και πολύ έντονη πυρκαγιά. Αναγνώρισε ακόμη πως «πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν στον τρόπο με τον οποίον οργανώνουμε την πρόληψη για τις δασικές πυρκαγιές» και διαβεβαίωσε πως «θα αλλάξουν». «Δεν θέλω να μηδενίσω αυτά τα οποία έγιναν, διότι έγιναν πράγματα και μετά τη φωτιά την περσινή. Αλλά πριν τη φωτιά την περσινή, η Δαδιά είχε εντοπιστεί ως ένα δάσος εθνικής, ευρωπαϊκής σημασίας, το οποίο έπρεπε να προστατεύσουμε και η αλήθεια είναι ότι, δυστυχώς, δεν τα καταφέραμε όπως το είχαμε σχεδιάσει. Γιατί πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και έντιμοι με τους εαυτούς μας, για να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι» είπε.