Αποδέκτες απειλητικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν γίνει οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες πραγματοποιούν δρομολόγια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Όπως είναι γνωστό, εδώ και περίπου έναν χρόνο, οι Χούθι στοχοποιούν πλοία που διέρχονται από το σημείο, εφόσον διατηρούν οποιοδήποτε «δεσμό» με το Ισραήλ. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, τα προειδοποιητικά e-mails ξεκίνησαν την άνοιξη του 2024 και συγκεκριμένα τον Μάιο.
Όπως περιγράφει το πρακτορείο, το πρώτο e-mail εστάλη ένα βράδυ Μαΐου, λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας παρατήρησε ένα ασυνήθιστο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα «εισερχόμενα» του προσωπικού του λογαριασμού. Το μήνυμα, το οποίο εστάλη και στην επαγγελματική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ίδιου στελέχους, προειδοποιούσε ότι ένα από τα πλοία της εταιρείας, που ταξίδευε μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, κινδύνευε να δεχθεί επίθεση από την υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή των Χούθι της Υεμένης.
Σύμφωνα με το μήνυμα, που ήταν γραμμένο στα αγγλικά, το υπό ελληνική διαχείριση πλοίο είχε παραβιάσει την απαγόρευση διέλευσης που επέβαλαν οι Χούθι, ελλιμενίζοντας σε ισραηλινό λιμάνι και θα γινόταν «άμεσος στόχος των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης σε οποιαδήποτε περιοχή κρίνουν αυτές κατάλληλη».
«Φέρετε την ευθύνη και τις συνέπειες της συμπερίληψης του πλοίου στον κατάλογο απαγόρευσης», ανέφερε το ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο υπέγραφε το Κέντρο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων (HOCC), με έδρα την Υεμένη. Πρόκειται για τον φορέα που συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2024 για την επικοινωνία μεταξύ των δυνάμεων των Χούθι και των φορέων εμπορικής ναυτιλίας.
Από τον Νοέμβριο του 2023, οι Χούθι έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν 100 επιθέσεις σε πλοία που διέρχονταν από την Ερυθρά Θάλασσα, ενεργώντας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, λόγω του πολέμου που διεξάγεται στη Γάζα. Από τότε, έχουν βυθίσει δύο πλοία, έχουν καταλάβει ένα και έχουν σκοτώσει τουλάχιστον τέσσερις ναυτικούς.
Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που ελήφθη στα τέλη Μαΐου, προειδοποιούσε για «κυρώσεις» για ολόκληρο τον στόλο της εταιρείας, εάν το πλοίο συνέχιζε «να παραβιάζει τα κριτήρια απαγόρευσης και να εισέρχεται στα λιμάνια της σφετεριστικής ισραηλινής οντότητας». Το Reuters αναφέρει ότι το στέλεχος που έλαβε το μήνυμα, αλλά και η εταιρεία, αρνήθηκαν να κατονομαστούν για λόγους ασφαλείας.
Το εν λόγω προειδοποιητικό e-mail ήταν το πρώτο σε μια σειρά από τέτοια μηνύματα, που ξεπέρασαν τα 12 και στάλθηκαν σε τουλάχιστον έξι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, όπως υποστηρίζουν έξι πηγές του κλάδου, με άμεση γνώση των μηνυμάτων και δύο με έμμεση.
Από πέρυσι, οι Χούθι εκτοξεύουν πυραύλους, στέλνουν οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και εξαπολύουν βάρκες φορτωμένες με εκρηκτικά εναντίον εμπορικών πλοίων που έχουν δεσμούς με ισραηλινές, αμερικανικές και βρετανικές οντότητες.
Η «εκστρατεία» εκφοβισμού μέσω e-mails, η οποία δεν ήταν γνωστή μέχρι πρότινος, δείχνει ότι οι αντάρτες απλώνουν τα δίχτυα τους ευρύτερα και στοχεύουν ελληνικά εμπορικά πλοία με μικρή ή καθόλου σχέση με το Ισραήλ.
Οι απειλές απευθύνονταν επίσης, τους τελευταίους μήνες, σε ολόκληρους στόλους, αυξάνοντας τους κινδύνους για τα πλοία που εξακολουθούν να προσπαθούν να διασχίσουν την Ερυθρά Θάλασσα.
«Τα πλοία σας παραβίασαν την απόφαση των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης», ανέφερε ένα ξεχωριστό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη τον Ιούνιο και φαίνεται να προήλθε από διαδικτυακό domain της κυβέρνησης της Υεμένης. Παραλήπτης η εταιρεία που είχε στοχοποιηθεί τον Μάιο, αλλά και μια ακόμα ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία, η οποία επίσης αρνήθηκε να κατονομαστεί.
«Ως εκ τούτου, θα επιβληθούν τιμωρίες σε όλα τα πλοία της εταιρείας σας… Με εκτίμηση, το Ναυτικό της Υεμένης», κατέληγε το e-mail.
Η Υεμένη, η οποία βρίσκεται στην «είσοδο» της Ερυθράς Θάλασσας, βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο εδώ και χρόνια. Το 2014, οι Χούθι κατέλαβαν την πρωτεύουσα, Σαναά και εκδίωξαν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση. Τον Ιανουάριο του 2024, οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέφεραν τους Χούθι στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Σε επικοινωνία με το Reuters, αξιωματούχοι των Χούθι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ότι είχαν στείλει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να παράσχουν οποιοδήποτε πρόσθετο σχόλιο, λέγοντας ότι πρόκειται για απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες. Το Reuters, παράλληλα, δεν μπόρεσε να προσδιορίσει αν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είχαν σταλεί και σε άλλες ξένες ναυτιλιακές εταιρείες.
Τα ελληνικών συμφερόντων πλοία, τα οποία αντιπροσωπεύουν έναν από τους μεγαλύτερους στόλους στον κόσμο, αποτελούν σχεδόν το 30% των στόχων από τις επιθέσεις που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις των Χούθι έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Lloyd’s List Intelligence, που όμως δεν διευκρινίζει αν τα πλοία αυτά είχαν δεσμούς με το Ισραήλ.
Τον Αύγουστο, η πολιτοφυλακή των Χούθι – η οποία αποτελεί μέρος της συμμαχίας του Ιράν «Άξονας της Αντίστασης» που αποτελείται από παράνομες ένοπλες ομάδες κατά του Ισραήλ – επιτέθηκε στο δεξαμενόπλοιο Sounion, αφήνοντάς το να καίγεται για εβδομάδες πριν μπορέσει να ρυμουλκηθεί σε ασφαλέστερη περιοχή.
Τα χτυπήματα που έχουν σημειωθεί, έχουν ωθήσει πολλά πλοία να ακολουθήσουν μια πολύ μεγαλύτερη – αλλά και ασφαλέστερη – διαδρομή, που κάνει τον γύρο της Αφρικής. Η κίνηση μέσω της διώρυγας του Σουέζ έχει μειωθεί από περίπου 2.000 διελεύσεις τον μήνα, πριν από τον Νοέμβριο του 2023, σε περίπου 800 τον Αύγουστο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Lloyd’s List Intelligence.