Στην φιλοδοξία της Δύσης να διατηρήσει την «κληρονομιά» του Ψυχρού Πολέμου αποδίδει η Κίνα την πρόσφατη διακήρυξη ΝΑΤΟ – ΕΕ, με την οποία δεσμεύονται μεταξύ άλλων να συνεχίσουν τη στρατηγική τους συνεργασία που εστιάζει στο ότι το ΝΑΤΟ παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής ασφάλειας στην ευρύτερη ευρω-ατλαντική περιοχή.
Σε άρθρο του στην κινεζική εφημερίδα Global Times, ο Cui Heng βοηθός ερευνητής στο Κέντρο Ρωσικών Σπουδών του Normal University της ανατολικής Κίνας, υποστηρίζει ότι η διακήρυξη αυτή του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, επιβεβαιώνει την φιλοδοξία ορισμένων δυτικών κρατών να αναβιώσουν τις «τοξικές» τάσεις της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.
«Προφανώς και αυτά δεν είναι καλά νέα για την παγκόσμια ασφάλεια, καθώς το ΝΑΤΟ προσπαθεί να διατηρήσει την «κληρονομιά» του Ψυχρού Πολέμου και να κλιμακώσει την τοξική τάση» υποστηρίζει ο Cui Heng.
Οι επισκέψεις Scholz, Macron
Σύμφωνα με τον Κινέζο αναλυτή, η πρόσφατη επίσκεψη του καγκελάριου της Γερμανίας, Olaf Scholz στην Κίνα και η πιθανή επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron θα πρέπει να ανησυχήσουν το ΝΑΤΟ, επειδή μπορεί να οδηγήσουν σε μια αλλαγή της στάσης της ΕΕ, η οποία θα είναι αρνητική για το μπλοκ που τελεί υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
«Συνεπώς, το ΝΑΤΟ με αυτή τη διακήρυξη ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να ρυθμίσει τη συμπεριφορά της ΕΕ» τονίζει ο Cui Heng, ο οποίος αναφέρει πως το Πεκίνο επισημαίνει πως «Κίνα και Ευρώπη έχουν καλές προοπτικές συνεργασίας» και δεν χρειάζεται να «εστιάζουν στην αντιπαράθεση».
Όμηρος του ΝΑΤΟ η Ευρώπη
Σύμφωνα με την Global Times, η ΕΕ μπορεί να καταλήξει να γίνει το «σκυλάκι» των ΗΠΑ, αν και όπως υποστηρίζει μπορεί ακόμα να αποφύγει να «γίνει όμηρος μιας στρατιωτικής οργάνωσης που εδώ και καιρό έχει χάσει κάθε λόγο ύπαρξης».
«Το ΝΑΤΟ δεν φείδεται προσπαθειών για να επεκτείνει τον χρόνο της ζωής του.
Σκόπιμα δημιουργεί εχθρούς, όταν θα μπορούσε να μην έχει κανέναν εχθρό» επισημαίνει το δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας.
Η διακήρυξη
Στις 10 Ιανουαρίου, ΝΑΤΟ και η ΕΕ υπέγραψαν μια δήλωση με στόχο την ενίσχυση της στρατηγικής τους συνεργασίας.
Σύμφωνα με αυτήν, το ΝΑΤΟ παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής ασφάλειας στην ευρωατλαντική περιοχή, αν και αναγνωρίζει την αξία της πιο ενεργητικής άμυνας της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg αυτή η κίνηση πυροδοτήθηκε από απειλές που προέρχονται από «αυταρχικούς παράγοντες» στη διεθνή πολιτική σκηνή, αναφέροντας ενδεικτικά την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αυξανόμενη δραστηριότητα της Κίνας.