Η Washinghton Post αποκαλύπτει: Τι θα συμβεί αν αποσυρθεί ο Μπάιντεν

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν βρίσκεται αντιμέτωπος με αυξανόμενη πίεση από σημαντικά στελέχη των Δημοκρατικών να επανεξετάσει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή. Κορυφαίοι Δημοκρατικοί συναντήθηκαν μαζί του τις τελευταίες ημέρες για να μεταφέρουν ένα μήνυμα: Η υποψηφιότητά του βλάπτει την ικανότητα του Δημοκρατικού Κόμματος να ελέγξει οποιαδήποτε από τις βουλές του Κογκρέσου το επόμενο έτος. Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι η πιθανότητα του Μπάιντεν προς τη νίκη έχει μειωθεί σημαντικά.

Όμως ο Μπάιντεν και οι σύμβουλοί του στην εκστρατεία επέμειναν ότι δεν θα εγκαταλείψει την κούρσα. Ο Μπάιντεν βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό την Τετάρτη και βρίσκεται σε καραντίνα στο εξοχικό του στο Ντέλαγουερ.

Εάν ο Μπάιντεν έπαιρνε την απόφαση να αποσυρθεί από την κούρσα, οι επόμενες μέρες θα μπορούσαν να αποδειχθούν κομβικές καθώς οι Δημοκρατικοί αναμένεται να προσπαθούν να ενώσουν τις πολλές φατρίες του κόμματος γύρω από έναν νέο υποψήφιο. Δημοσίευμα της Washington Post, περιγράφει το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η διαδικασία.

Ποιος θα αντικαθιστούσε τον Μπάιντεν;

Η αντιπρόεδρος Χάρις είναι η πιθανότερη υποψήφια για να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν και πολλοί στο κόμμα έχουν ήδη δηλώσει ότι θα την αποδεχτούν ως υποψήφια. Σε μια συνέντευξη Τύπου του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου, ο Μπάιντεν είπε ότι δεν θα την είχε επιλέξει ως αντιπρόεδρό του «αν δεν πίστευα ότι είχε τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος από την αρχή».

Ο Τζο Μπάιντεν με τον γιό του
Ο Τζο Μπάιντεν με τον γιό του

Αλλά η υποψηφιότητα της Χάρις δεν είναι εγγυημένη μόνο και μόνο επειδή είναι αντιπρόεδρος του Μπάιντεν. Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ελεύθερο να επιλέξει έναν διαφορετικό αντικαταστάτη —έναν κυβερνήτη, ίσως— εάν τα μέλη του συγκεντρωθούν γύρω από έναν άλλο υποψήφιο. Ακόμη και τότε, ο υποψήφιος δεν θα γίνει επίσημος μέχρι να ψηφίσουν οι εκπρόσωποι.

Πώς θα επιλεγόταν ένας νέος υποψήφιος;

Σε αντίθεση με την παραίτηση ενός προέδρου, η οποία προωθεί αυτόματα τον αντιπρόεδρο, η αποχώρηση του Μπάιντεν από την κούρσα δεν σημαίνει ότι η Χάρις θα είναι αυτή που θα τον αντικαταστήσει. Οι περισσότεροι Δημοκρατικοί αναμένουν ότι αυτή είναι η πιο πιθανή αντικαταστάτρια, αλλά οι εκπρόσωποι που επιλέγουν τον προεδρικό υποψήφιο στο Δημοκρατικό Εθνικό Συνέδριο είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον υποψήφιο θέλουν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα
Ο Μπαράκ Ομπάμα

Εάν οι Δημοκρατικοί αποτύχουν να συσπειρωθούν πίσω από κάποιον, δημιουργείται η δυνατότητα για ένα ανοιχτό συνέδριο, που το κόμμα δεν έχει διενεργήσει από το 1968. Τότε θα υπήρχε τρομερός πολιτικός ανταγωνισμός στα παρασκήνια καθώς οι επίδοξοι υποψήφιοι συνήθως αναζητούν υποστήριξη από μεμονωμένους αντιπροσώπους. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί πιθανότατα θα προσπαθούσαν να το αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επιχειρώντας να εδραιώσουν την υποστήριξη πίσω από ένα άτομο πριν από το συνέδριο και πολλοί εκπρόσωποι, αν όχι οι περισσότεροι, είναι πιθανό να υποστηρίξουν τον προτιμώμενο υποψήφιο του κόμματος.

Πόσο γρήγορα θα μπορούσε να επιλεγεί ένας υποψήφιος;

Ακόμα κι αν ο Μπάιντεν και το κόμμα εγκρίνουν έναν αντικαταστάτη, κανείς δεν γίνεται επίσημος υποψήφιος μέχρι να ψηφίσουν οι εκπρόσωποι. Η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών έχει πει πως υπάρχει σχεδιασμός για πραγματοποίηση εικονικής ονομαστικής κλήσης που θα μπορούσε να ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου για να οριστεί ο υποψήφιος. Εάν ακυρωθεί αυτό το σχέδιο, τότε ο υποψήφιος θα επιλεγεί στο συνέδριο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 19 Αυγούστου.

Πόσο καλά θα τα πάει η Χάρις έναντι του Τραμπ;

Παρόλο που η Χάρις θεωρείται ευρέως ως η κορυφαία πιθανός αντικαταστάτρια του Μπάιντεν, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις βρίσκουν ότι μικρή διαφορά κάνουν οι δύο υποψηφιότητες εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ

Σε έναν μέσο όρο της Washington Post 11 δημοσκοπήσεων μετά το ντιμπέιτ, ο Τραμπ ξεπέρασε τον Μπάιντεν κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο, ενώ η Χάρις καταγράφει πλεονέκτημα 1,5 μονάδων έναντι του Τραμπ. Τέσσερις δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η απόδοση της Χάρις ήταν ελαφρώς καλύτερη από του Μπάιντεν, τέσσερις ελαφρώς χειρότερες και τρεις δεν έδειξαν διαφορά.

Η Καμάλα Χάρις
Η Καμάλα Χάρις

Μια δημοσκόπηση της Washington Post-ABC News-Ipsos αυτόν τον μήνα έδειξε ότι το 44% των Αμερικανών συνολικά δηλώνουν «ικανοποιημένοι» στην περίπτωση που ο Μπάιντεν αποσυρόταν και η Χάρις γινόταν υποψήφια των Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένου του 70% των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων με την τάση των Δημοκρατικών.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 29% των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων με την τάση των Δημοκρατικών, επιθυμεί τη Χάρις ως υποψήφια του κόμματος εάν ο Μπάιντεν παραιτηθεί, ενώ το 7% ανέφερε τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ, το 4% την πρώην πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα και το 3% ονόμασαν τον Υπουργό Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ και την κυβερνήτη του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ. Οι μισοί Δημοκρατικοί δεν κατονόμασαν κανέναν.

Τι θα γινόταν με τα χρήματα που συγκέντρωσε ο Μπάιντεν;

Εάν ο Μπάιντεν αποσυρθεί από την κούρσα, τα χρήματα στον λογαριασμό της εκστρατείας του θεωρούνται «κεφάλαια εκστρατείας» που θα μπορούν να μεταφερθούν στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών ή σε μια ανεξάρτητη επιτροπή δαπανών. Αλλά εάν αποσυρθεί πριν γίνει ο επίσημος υποψήφιος του κόμματος, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει όρια όσον αφορά τη δωρεές σε άλλους υποψηφίους.

Μερικοί Δημοκρατικοί δικηγόροι και στελέχη, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, υποστηρίζουν ότι επειδή το όνομα της Καμάλα Χάρις περιλαμβάνεται στα έγγραφα που κατατέθηκαν στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή για τη σύσταση της επιτροπής, ο Μπάιντεν θα μπορούσε να παραδώσει τον έλεγχο του λογαριασμού στη Χάρις εάν επρόκειτο νααποσυρθεί. Ωστόσο, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι δικηγόροι χρηματοδότησης της εκστρατείας σημείωσαν ότι αυτή η νομική ερμηνεία δεν έχει δοκιμαστεί. Ο εξέχων Ρεπουμπλικανός δικηγόρος Τσάρλι Σπάις υποστήριξε πρόσφατα στη Wall Street Journal ότι τόσο ο Μπάιντεν όσο και η Χάρις θα έπρεπε να προταθούν επίσημα από το κόμμα τους προτού γίνει παράδοση του λογαριασμού.

Εάν το Δημοκρατικό Κόμμα επιλέξει έναν υποψήφιο που δεν είναι η Χάρις, η εκστρατεία του Μπάιντεν θα μπορούσε να μεταφέρει τα κεφάλαιά της στο Δημοκρατικό Κόμμα ή σε μια επιτροπή που σκοπεύει να υποστηρίξει τη νέα υποψηφιότητα.

Τι θα σήμαινε αυτό για τη το συνέδριο των Δημοκρατικών;

Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν το κόμμα έχει συσπειρωθεί γύρω από έναν υποψήφιο και κανείς άλλος δεν έχει αποφασίσει να αμφισβητήσει αυτό το πρόσωπο για την υποψηφιότητα. Σε αυτή την περίπτωση, οι αντιπρόσωποι είναι πιθανό να ψηφίσουν για τον επιλεγμένο υποψήφιο του κόμματος στο συνέδριο, όπως θα έκαναν και για τον Μπάιντεν. Εάν, ωστόσο, υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι που επιδιώκουν την υποψηφιότητα, τότε θα υπάρχει ανοιχτό συνέδριο. Οι αντιπρόσωποι θα είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν τον υποψήφιο της επιλογής τους. Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, μόνο οι σύνεδροι —περίπου 3.900— μπορούν να ψηφίσουν. Εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία, τότε οι εκπρόσωποι —περίπου 700 αρχηγοί κομμάτων και εκλεγμένοι αξιωματούχοι— μπορούν να ψηφίσουν στους επόμενους γύρους μέχρι να επιλεγεί ένας υποψήφιος.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ