Έως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα θα δανειστεί η Credit Suisse από την ελβετική κεντρική τράπεζα και θα επαναγοράσει περίπου 3 δισ. από το χρέος της, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητά της και να ηρεμήσει τους επενδυτές μια ημέρα μετά την κατακόρυφη πτώση της τιμής της μετοχής της τράπεζας.
Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) είχε δηλώσει στις 15 Μαρτίου 2023 ότι ήταν πρόθυμη να παράσχει ένα στήριγμα ρευστότητας στην Credit Suisse μετά την πτώση των μετοχών της κατά 30%.
Το sell off ήρθε αφού ο πρόεδρος της Saudi National Bank, βασικού μετόχου της Credit Suisse, απέκλεισε οποιαδήποτε περαιτέρω επένδυση.
Και αυτή η δήλωση ήρθε μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα στις παγκόσμιες τραπεζικές μετοχές στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.
Σε ανακοίνωσή της σήμερα, 16 Μαρτίου 2023, η Credit Suisse ανέφερε ότι έλαβε την απόφαση “να ενισχύσει προληπτικά τη ρευστότητά της” δανειζόμενη τα κεφάλαια από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας στο πλαίσιο δανειακής διευκόλυνσης και βραχυπρόθεσμης διευκόλυνσης ρευστότητας.
Σχεδιάζει να προβεί σε προσφορά σε μετρητά για 10 τίτλους ανώτερων χρεογράφων σε δολάρια ΗΠΑ αξίας έως 2,5 δισ. δολαρίων και τέσσερις τίτλους ανώτερων χρεογράφων σε ευρώ αξίας έως 500 εκατ. ευρώ.
Οι προσφορές θα λήξουν στις 22 Μαρτίου.
H μετοχή της ελβετικής τράπεζες ανακάμπτει στο +22%, ενώ η άνοδος στο άνοιγμα ξεπέρασε το 30%.
Συνεχίζεται ο στρατηγικός σχεδιασμός
Ο διευθύνων σύμβουλος Ulrich Körner δήλωσε ότι τα μέτρα “αποδεικνύουν την αποφασιστική δράση για την ενίσχυση της Credit Suisse καθώς συνεχίζουμε τον στρατηγικό μας μετασχηματισμό”.
Η αναδιάρθρωση του Körner περιελάμβανε την πώληση τμήματος της επενδυτικής τράπεζας της Credit Suisse και την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας.
“Η ομάδα μου και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε γρήγορα για να δημιουργήσουμε μια απλούστερη και πιο εστιασμένη τράπεζα που θα βασίζεται στις ανάγκες των πελατών”, πρόσθεσε ο Körner, ο οποίος διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος τον Ιούλιο.
Τελευταία προσπάθεια
Η κίνηση αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια της Credit Suisse να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά από μια σειρά σκανδάλων και αποτυχιών που συγκλόνισαν την ελβετική τράπεζα και ώθησαν την τιμή της μετοχής της σε χαμηλό ρεκόρ.
Οι μετοχές της Credit Suisse έκλεισαν με πτώση 24,2% την Τετάρτη, 15/3, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να πέσει κάτω από τα 7 δισ. στερλίνες.
Οι μετοχές της τράπεζας, η οποία άντλησε κεφάλαια ύψους 4 δισ. στερλινών μόλις πριν από λίγους μήνες, έχουν υποχωρήσει κατά 39% φέτος και κατά 85% τα τελευταία δύο χρόνια.
Οι αναλυτές δήλωσαν ότι τα προβλήματα της Credit Suisse ήταν μια υπενθύμιση ότι οι τράπεζες της Ευρώπης είχαν επίσης μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων, η αξία των οποίων έχει υποστεί σφυροκόπημα από την άνοδο των επιτοκίων.
Για την Credit Suisse, η τελευταία πτώση της τιμής της μετοχής προστέθηκε σε μια ήδη δύσκολη εβδομάδα.
Την Τρίτη, 14/3, η τράπεζα αποκάλυψε ότι ο ελεγκτής της, η PwC, είχε εντοπίσει “ουσιώδεις αδυναμίες” στους ελέγχους χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, οδηγώντας στην καθυστέρηση της δημοσίευσης της ετήσιας έκθεσής της.
JP Morgan: Λάθος η στήριξη της Credit Suisse από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας – Μόνη λύση η εξαγορά από τη UBS
Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS είναι επί του παρόντος το πιο πιθανό σενάριο για την επίλυση των συνεχιζόμενων προβλημάτων της τράπεζας που οδήγησαν σε κρίση εμπιστοσύνης της αγοράς.
Αυτό αναφέρει η JP Morgan, σχολιάζοντας την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) να παράσχει στην Credit Suisse στήριξη ρευστότητας ύψους 50 δισ. ελβετικών φράγκων.
Σύμφωνα με τη JP Morgan, αυτή η στήριξη “δεν είναι αρκετή”.
Τι επισημαίνουν η FINMA και η SNB
Η FINMA και η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα (SNB) διαβεβαιώνουν ότι τα προβλήματα ορισμένων τραπεζών στις ΗΠΑ δεν ενέχουν άμεσο κίνδυνο μετάδοσης για τις ελβετικές χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι αυστηρές κεφαλαιακές απαιτήσεις διασφαλίζουν τη σταθερότητά τους.
Η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες.
Εάν είναι απαραίτητο, η SNB θα παράσχει ρευστότητα στην CS.
Ο κανονισμός στην Ελβετία απαιτεί από όλες τις τράπεζες να διατηρούν αποθέματα ασφαλείας κεφαλαίου και ρευστότητας που πληρούν ή υπερβαίνουν τις ελάχιστες απαιτήσεις των συνθηκών της Βασιλείας.
Επιπλέον, οι συστημικά σημαντικές τράπεζες πρέπει να πληρούν υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Αυτό επιτρέπει την απορρόφηση των αρνητικών επιπτώσεων μεγάλων κρίσεων και κρίσεων.
Η Credit Suisse πληροί τις εποπτικές απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας
Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse και η αξία των χρεογράφων της έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις αντιδράσεις της αγοράς τις τελευταίες ημέρες.
Η FINMA βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με την τράπεζα και έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εποπτικό δίκαιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η FINMA επιβεβαιώνει ότι η Credit Suisse πληροί τις υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για συστημικά σημαντικές τράπεζες.
Επιπλέον, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην τράπεζα που είναι ενεργή σε παγκόσμια κλίμακα εάν χρειαστεί.
Η FINMA και η SNB παρακολουθούν τις εξελίξεις πολύ στενά και βρίσκονται σε στενή επαφή με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Σημαντικές αδυναμίες στα οικονομικά αποτελέσματα 2022
Η προβληματική Credit Suisse ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εντοπίστηκαν “ουσιώδεις αδυναμίες” στις διαδικασίες για τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα 2022 και 2021.
Η ελβετική τράπεζα, η οποία βρίσκεται στη δίνη σκανδάλων και απειλείται με κατάρρευση, δημοσίευσε την ετήσια έκθεση που ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη, η οποία καθυστέρησε λόγω κλήσης της τελευταίας στιγμής από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).
Σύμφωνα με την Credit Suisse, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έθεσε ερωτήματα σχετικά με την τεχνική αξιολόγηση των αναθεωρήσεων που γνωστοποιήθηκαν προηγουμένως στις ενοποιημένες καταστάσεις ταμειακών ροών του 2020 και του 2019, καθώς και των σχετικών ελέγχων.
Στην ετήσια έκθεση της Τρίτης, η Credit Suisse αποκάλυψε ότι είχε εντοπίσει “ορισμένες ουσιώδεις αδυναμίες στον εσωτερικό μας έλεγχο της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης” για τα έτη 2021 και 2022.
Τα ζητήματα αυτά αφορούσαν την “αποτυχία σχεδιασμού και διατήρησης μιας αποτελεσματικής διαδικασίας αξιολόγησης κινδύνου για τον εντοπισμό και την ανάλυση του κινδύνου ουσιωδών ανακριβειών” και διάφορες αδυναμίες στον εσωτερικό έλεγχο και την επικοινωνία.
Παρόλα αυτά, η τράπεζα δήλωσε ότι ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι οι οικονομικές καταστάσεις της για τα εν λόγω έτη “παρουσιάζουν εύλογα, από κάθε ουσιώδη άποψη, την ενοποιημένη οικονομική κατάσταση [της]”.
Η Credit Suisse επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα του 2022 που ανακοίνωσε στις 9 Φεβρουαρίου, τα οποία έδειξαν καθαρή ζημία 7,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το σύνολο του έτους.