Η Euronet απειλεί με αποχώρηση ΑΤΜ από τα νησιά λόγω της κρατικής ρύθμισης στις προμήθειες

Προειδοποίηση-σοκ από την Euronet για απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας – «Δεν είναι βιώσιμο το κόστος», λέει η εταιρεία


Τοποθετήσεις που προκαλούν αίσθηση έκανε το κορυφαίο στέλεχος της Euronet Card Services, Ιωάννα Κρικελλή, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει «πλαφόν στις χρεώσεις των ΑΤΜ». Η ίδια άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μαζικής απόσυρσης των μηχανημάτων από νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, επικαλούμενη το υψηλό κόστος λειτουργίας.


Ευθεία απειλή αποχώρησης: «Θα κλείσουμε τα ΑΤΜ από τα νησιά»

Σε δηλώσεις της που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη, η κ. Κρικελλή ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Οποιαδήποτε παρέμβαση που δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας. Μια εσφαλμένα σχεδιασμένη παρέμβαση θα οδηγήσει σε μαζική απόσυρση ΑΤΜ από νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, θα περιορίσει την πρόσβαση σε μετρητά και θα επιφέρει πλήγμα στις τοπικές οικονομίες».

Η ίδια υπογράμμισε πως «ένα χαμηλό πλαφόν θα καταστήσει μη βιώσιμο το μεγαλύτερο ποσοστό όλων των ΑΤΜ στην ελληνική επικράτεια», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει το «σημαντικό κόστος» που συνεπάγεται η εγκατάσταση και συντήρηση ενός ΑΤΜ σε απομακρυσμένο προορισμό.


Το ερώτημα: Πώς λειτουργούσαν ως τώρα τα ΑΤΜ των τραπεζών στα νησιά;

Η δημόσια τοποθέτηση της Euronet γεννά εύλογες απορίες και αντιδράσεις. Γιατί τόσα χρόνια οι ελληνικές τράπεζες διατηρούσαν ΑΤΜ σε νησιά χωρίς «πρόβλημα βιωσιμότητας»; Αν τα λειτουργικά έξοδα είναι τόσο δυσβάσταχτα, δεν θα έπρεπε η εταιρεία να τα έχει συνεκτιμήσει προτού τοποθετήσει τα μηχανήματά της σε τουριστικές περιοχές;

Άλλωστε, η ίδια η εταιρεία δηλώνει ότι απευθύνεται κυρίως σε αλλοδαπούς τουρίστες, στους οποίους – όπως αναμένεται – δεν θα επιβληθεί κανένας περιορισμός στις προμήθειες.


Το πραγματικό πρόβλημα: Η χρέωση στους Έλληνες καταναλωτές

Πού λοιπόν εντοπίζεται η «ζημιά» για την Euronet; Πιθανότατα στο ότι δεν θα μπορεί πλέον να επιβάλλει υπερβολικές χρεώσεις στους Έλληνες πολίτες που χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα ΑΤΜ. Κι αν η λειτουργία τους δεν είναι βιώσιμη χωρίς αυτές τις χρεώσεις, τότε ίσως πρέπει πράγματι να αποχωρήσουν.


Αν δεν τους συμφέρει, να φύγουν – Οι τράπεζες μπορούν να επιστρέψουν

Το μοντέλο των τραπεζικών ΑΤΜ που προϋπήρχε λειτουργούσε αποδοτικά και δίκαια. Οι κάτοικοι και οι τουρίστες είχαν πρόσβαση σε μετρητά χωρίς υπέρογκες χρεώσεις, και το κράτος είχε λόγο στον έλεγχο της τραπεζικής παρουσίας.

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να υποχωρήσει ούτε βήμα μπροστά σε απειλές ιδιωτικών εταιρειών που βάζουν το κέρδος πάνω από την εξυπηρέτηση των πολιτών σε ευαίσθητες περιοχές.


Η πολιτεία πρέπει να επιμείνει – Η πρόσβαση στα μετρητά είναι δημόσιο αγαθό

Η παρουσία ΑΤΜ σε δυσπρόσιτες περιοχές δεν είναι πολυτέλεια, αλλά κοινωνική ανάγκη. Αν οι ιδιώτες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτή την ανάγκη χωρίς υπερβολικά κέρδη, τότε το κράτος οφείλει να διασφαλίσει την παρουσία τραπεζικών υποδομών με κάθε τρόπο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαξίμου 2015: Το απειλητικό μήνυμα πανίσχυρου εκδότη που «πάγωσε» κορυφαίο υπουργό του Αλέξη Τσίπρα – Η αλήθεια για τους εκβιασμούς στα media

Πρωτοκλασάτος υπουργός δείχνει SMS εκδότη με έμμεση απειλή για πρωτοσέλιδο. Το περιστατικό που αποκαλύπτει πώς λειτουργούσε η πίεση.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ στην υπόθεση «εκβιασμού» της Ζέττας Μακρή – Κλειδί το τιμολόγιο που παρουσίασε ο δημοσιογράφος

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση εκβιασμού της Ζέττας Μακρή από δημοσιογράφο. Ο κατηγορούμενος παρουσιάζει τιμολόγιο και κάνει λόγο για εμπορική συμφωνία. Όλα θα κριθούν στο Αυτόφωρο. Οι ισχυρισμοί και η αντίδραση της βουλευτού.

Ναύαρχος Αποστολάκης: Σοβαρές καταγγελίες για τις επιπτώσεις του έργου του Λάτση – Ποιος πληρώνει τις ρήτρες εκατομμυρίων ευρώ;

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης καταγγέλλει τα προβλήματα των έργων στο Ελληνικό: κυκλοφορία, ηχορύπανση, πλημμύρες και απώλεια πρασίνου.

Ο Μάκης Βορίδης στη «Γη της Ελιάς»; Παραιτήθηκε και πάει… Μάνη με ρόλο-έκπληξη!

Ο Μάκης Βορίδης παραιτήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και φημολογείται ότι θα παίξει στη "Γη της Ελιάς" ως Επιθεωρητής Επιδοτήσεων!