Οι Βρυξέλλες τρέχουν να καλύψουν το τεράστιο έλλειμμα ενώ η Διάσκεψη της Ρώμης κρίνει τις διεθνείς ισορροπίες
Σοβαρές πιέσεις ασκούνται στις Βρυξέλλες μετά τις αποκαλύψεις των Financial Times ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Ουκρανίας ανέρχεται στα 19 δισεκατομμύρια δολάρια. «Η ΕΕ αγωνίζεται τώρα να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ουκρανίας ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων», αναφέρουν οι πηγές της εφημερίδας.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν εναγωνίως τρόπους χρηματοδότησης, καθώς η Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας (10-11 Ιουλίου στη Ρώμη) πλησιάζει και η εικόνα της ΕΕ ως «σταθερού εταίρου» τίθεται σε αμφισβήτηση.
Η BlackRock κάνει πίσω – Σταματάει την αναζήτηση επενδυτών
«Η BlackRock έχει σταματήσει την αναζήτηση επενδυτών για το ταμείο ανάκαμψης της Ουκρανίας», όπως αποκαλύπτεται λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη Διάσκεψη. Το πολυδιαφημισμένο επενδυτικό ταμείο, που επρόκειτο να αποτελέσει τη «ναυαρχίδα» της ανάκαμψης της χώρας, εγκαταλείπεται από τον κορυφαίο αμερικανικό κολοσσό, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Η απόφαση της BlackRock στέλνει ηχηρό μήνυμα προς το Κίεβο αλλά κυρίως προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες πλέον καλούνται να «σηκώσουν» το βάρος της ανοικοδόμησης, χωρίς τη στήριξη των διεθνών αγορών.
Ο λογαριασμός στους Ευρωπαίους φορολογούμενους
Με την αποχώρηση της BlackRock, ο χρηματοδοτικός «λογαριασμός» περνάει ξεκάθαρα στους ώμους των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Σύμφωνα με τους FT, στο τραπέζι έχουν πέσει τρεις βασικές επιλογές:
- Διμερείς επιχορηγήσεις προς το Κίεβο από κράτη-μέλη της ΕΕ
- Επιτάχυνση των εκταμιεύσεων από το δάνειο των 50 δισ. δολαρίων της G7
- Αξιοποίηση των κερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Όποια επιλογή κι αν υιοθετηθεί, οι επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι δεδομένες: θα απαιτηθούν πρόσθετοι φόροι, περικοπές ή έκτακτες εισφορές από κράτη-μέλη ήδη επιβαρυμένα από τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.
Η Διάσκεψη της Ρώμης και η κρίσιμη απόφαση
Η Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 10-11 Ιουλίου αναμένεται να κρίνει πολλά: την πολιτική ανθεκτικότητα της ΕΕ, τη διάθεση για μακροχρόνια οικονομική εμπλοκή στην Ουκρανία, αλλά και τη διαχείριση του διεθνούς επενδυτικού κενού που αφήνει πίσω της η BlackRock.
Αναλυτές προειδοποιούν ότι η αποχώρηση ενός τόσο μεγάλου παίκτη δημιουργεί αβεβαιότητα για τις δυνατότητες πραγματικής ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, με δυνητικές επιπτώσεις στη σταθερότητα της περιοχής.
Η ΕΕ μπροστά σε νέα αδιέξοδα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται για ακόμη μια φορά να σηκώσει το βάρος μιας παγκόσμιας κρίσης χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ ή των ιδιωτικών επενδυτών. Η απόφαση της BlackRock να παγώσει το ταμείο ανάκαμψης αντικατοπτρίζει τον αυξανόμενο σκεπτικισμό της αγοράς για την ουκρανική οικονομία, την ασφάλεια και τη διαφάνεια των πόρων.
Ταυτόχρονα, ενισχύεται η εσωτερική πολιτική πίεση σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ιταλία, όπου οι πολίτες αντιδρούν όλο και πιο έντονα στην ιδέα της «λευκής επιταγής» στο Κίεβο.