Η AfD προσφεύγει νομικά εναντίον της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, η οποία την ταξινόμησε ως εξακριβωμένα ακροδεξιά

Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) προσφεύγει, όπως είχε αναγγείλει την Παρασκευή, στην δικαιοσύνη εναντίον της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (BfV), η οποία την ταξινομεί πλέον ως «εξακριβωμένα ακροδεξιά» οργάνωση.

Με προειδοποιητική επιστολή της προς την Υπηρεσία, η AfD είχε ζητήσει την Παρασκευή την διαγραφή και την διόρθωση της ταξινόμησής της έως τις 8 πμ σήμερα, τονίζοντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, σκόπευε να κινηθεί νομικά. Προκειμένου μάλιστα να επισπεύσει την διαδικασία, με την σημερινή αγωγή της ζητά από το δικαστήριο προσωρινή διαταγή, με την οποία το κόμμα θα σταματήσει να αντιμετωπίζεται ως «εξακριβωμένα ακροδεξιά» οργάνωση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σχετικά με τα μέσα παρακολούθησής του από τις κρατικές υπηρεσίες. Η συγκεκριμένη ταξινόμηση επιτρέπει την στρατολόγηση πληροφοριοδοτών, αλλά και την υπό όρους παρακολούθηση των επικοινωνιών. Η AfD απειλεί επίσης την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος με «πρόστιμο έως και 10.000 ευρώ για κάθε πιθανή παραβίαση» και υποστηρίζει ότι η απόφαση της BfV «έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στον ενάγοντα όσο και στην ίδια την δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων».

«Με την αγωγή μας, στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα κατά της κατάχρησης της κρατικής εξουσίας για την αντιμετώπιση και τον αποκλεισμό της αντιπολίτευσης. Δεν θα επιτρέψουμε σε μια πολιτικά εργαλειοποιημένη αρχή να επιχειρήσει να διαστρεβλώσει τον δημοκρατικό ανταγωνισμό και να απονομιμοποιήσει εκατομμύρια ψήφους των ψηφοφόρων μας. Οι ενέργειες της BfV είναι επαίσχυντες», δήλωσαν οι συμπρόεδροι του κόμματος Αλίς Βάιντελ και Τίνο Χρουπάλα.

Η αγωγή της AfD θα εξεταστεί σε πρώτο βαθμό από το Διοικητικό Δικαστήριο της Κολωνίας, όπου εδρεύει και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου