Το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι «θα συνεχίσει» τις επιχειρήσεις του για να υποστηρίξει τους Παλαιστινίους στη Γάζα, παρά το φονικό κύμα εκρήξεων βομβητών στον Λίβανο με στόχο μέλη της και το οποίο απέδωσε στο Ισραήλ.
Αυτή η ενέργεια, που κόστισε τη ζωή σε 9 άτομα και τραυμάτισε τουλάχιστον 2.800 ανθρώπους, φαίνεται να αποτέλεσε μια προσεκτικά σχεδιασμένη επιχείρηση από τις Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, με στόχο να διαταράξει τις επικοινωνίες της Χεζμπολάχ, μια οργάνωση που αποτελεί βασικό σύμμαχο του Ιράν στην περιοχή.
Η ταυτόχρονη έκρηξη των βομβητών σημειώθηκε σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, οι οποίες θεωρούνται προπύργια της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν μέλη της Χεζμπολάχ, με την οργάνωση να επιβεβαιώνει τον θάνατο δύο μαχητών της, εκ των οποίων ο ένας ήταν γιος μέλους του λιβανικού κοινοβουλίου. Λίγες ώρες αργότερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως 6 μαχητές της σκοτώθηκαν στις εκρήξεις, αν και δεν διευκρινίστηκε ο τρόπος με τον οποίο έχασαν τη ζωή τους.
Η οργάνωση κατηγόρησε άμεσα το Ισραήλ για την επίθεση, δηλώνοντας ότι «το Ισραήλ είναι πλήρως υπεύθυνο για αυτή την εγκληματική επίθεση που στόχευσε και αθώους πολίτες», ενώ προσέθεσε ότι το Ισραήλ «θα λάβει τη δίκαιη τιμωρία που του αξίζει».
Οι ΗΠΑ «δεν γνώριζαν εκ των προτέρων για το περιστατικό αυτό» και δεν συμμετείχαν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ. «Σε αυτό το σημείο, συλλέγουμε πληροφορίες» πρόσθεσε.
Οι συσκευές κατασκευάζονται από Ευρωπαίο διανομέα, λέει ο Ταϊβανέζος κατασκευαστής
Οι βομβητές που χρησιμοποιήθηκαν κατασκευάστηκαν από έναν Ευρωπαίο διανομέα του κατασκευαστή Gold Apollo, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ταϊβανέζικης εταιρείας. Το Ισραήλ έκρυψε εκρηκτικά μέσα σε μια παρτίδα τηλεειδοποιητών που παραγγέλθηκαν από το Gold Apollo και προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τους New York Times.
Πολλές εικόνες από τον Λίβανο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν κατεστραμμένους τηλεειδοποιητές Gold Apollo. Το CNN δεν μπορεί να εντοπίσει γεωγραφικά τις εικόνες, αλλά επιβεβαίωσε ότι δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, την ίδια ημέρα με τις εκρήξεις. Τουλάχιστον ένας τηλεειδοποιητής που φαίνεται στις εικόνες ήταν ένα μοντέλο Gold Apollo AR924 .
Ο ιδρυτής και πρόεδρος του Gold Apollo, Hsu Ching-kuang, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η εταιρεία του υπέγραψε συμβόλαιο με έναν Ευρωπαίο διανομέα για τη χρήση της επωνυμίας Gold Apollo.
Ο Hsu είπε ότι ο διανομέας, τον οποίο δεν κατονόμασε, δημιούργησε επαγγελματικές επαφές με το Gold Apollo πριν από περίπου τρία χρόνια.
Η στρατηγική πίσω από την επίθεση
Αναλυτές και ειδικοί στα ζητήματα ασφάλειας εκτιμούν πως το Ισραήλ κατάφερε να παρεισφρήσει στην αλυσίδα εφοδιασμού της Χεζμπολάχ, τροποποιώντας τους βομβητές που η οργάνωση είχε παραγγείλει από την Ταϊβάν, πριν αυτοί φτάσουν στον Λίβανο. Οι βομβητές αυτοί χρησιμοποιούνταν από τα μέλη της Χεζμπολάχ ως κύριο μέσο επικοινωνίας, μετά από απόφαση του ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, να περιορίσει δραστικά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, καθώς θεωρούνταν ευάλωτα στην κατασκοπεία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.
Οι βομβητές θεωρούνταν πιο ασφαλείς για την αποφυγή παρακολουθήσεων και εντοπισμού από τις ισραηλινές δυνάμεις, και είχαν γίνει το βασικό μέσο εσωτερικής επικοινωνίας της οργάνωσης.
Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλούνται οι New York Times, οι βομβητές είχαν παραγγελθεί από την εταιρεία Gold Apollo, με έδρα την Ταϊβάν. Αν και η εταιρεία αρχικά αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση, επισημαίνοντας ότι οι συσκευές που εξερράγησαν δεν ήταν δικά της προϊόντα αλλά κατασκευάστηκαν από μια ευρωπαϊκή εταιρεία με άδεια χρήσης της εμπορικής της ονομασίας, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να κατάφεραν να εισχωρήσουν στη διαδικασία παραγωγής των συσκευών και να τοποθετήσουν εκρηκτικά δίπλα στις μπαταρίες τους.
Πώς ενεργοποιήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός
Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί τοποθετήθηκαν στους βομβητές ενδεχομένως κατά τη φάση παραγωγής, και ενεργοποιήθηκαν μέσω ενός ψεύτικου μηνύματος που εστάλη στους χρήστες των συσκευών, μέλη της Χεζμπολάχ, στις 3:30 μ.μ., ώρα Λιβάνου. Το μήνυμα φαινόταν να προέρχεται από την ηγεσία της Χεζμπολάχ, αλλά στην πραγματικότητα ενεργοποίησε τα εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί στους βομβητές.
Σύμφωνα με ειδικούς, οι συσκευές άρχισαν να εκπέμπουν ένα ηχητικό σήμα λίγα δευτερόλεπτα πριν την έκρηξη, γεγονός που άφησε ελάχιστο χρόνο για αντίδραση.
Η επιχείρηση αυτή φέρεται να επηρέασε περίπου 3.000 βομβητές που είχαν παραγγελθεί από την Χεζμπολάχ από την Ταϊβάν, ενώ μερικοί από αυτούς είχαν διανεμηθεί και σε συμμάχους της οργάνωσης στο Ιράν και τη Συρία. Αξιωματούχος του Λίβανου, μιλώντας στο Reuters, ανέφερε πως η οργάνωση είχε παραγγείλει 5.000 τέτοιες συσκευές. Ωστόσο, η επίθεση επηρέασε μόνο τις συσκευές που ήταν σε λειτουργία τη στιγμή της αποστολής του μηνύματος, γεγονός που περιόρισε τον αριθμό των θυμάτων.
Ανώνυμες πηγές που επικαλούνται οι New York Times, ανέφεραν ότι η οργάνωση είχε παραλάβει τους βομβητές πριν από λίγες εβδομάδες, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν του μοντέλου AR924 της Gold Apollo, αν και υπήρχαν και τρία άλλα μοντέλα στην αποστολή.
Η επίθεση αυτή αποκαλύπτει την ικανότητα του Ισραήλ να διεξάγει περίπλοκες επιχειρήσεις κατασκοπείας, με στόχο τη διάλυση των εσωτερικών δομών των αντιπάλων του. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους: στο παρελθόν, φέρεται να είχε τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς σε κινητά τηλέφωνα με στόχο την εξουδετέρωση ηγετών της Χαμάς, ενώ είναι επίσης ευρέως αποδεκτό ότι το Ισραήλ βρισκόταν πίσω από την επίθεση με τον ιό Stuxnet το 2010, που είχε ως στόχο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Η επιχείρηση εναντίον των βομβητών της Χεζμπολάχ βασίστηκε στην τοποθέτηση μικρών ποσοτήτων εκρηκτικών υλών, οι οποίες ενεργοποιήθηκαν μέσω ενός απομακρυσμένου συστήματος, που πυροδότησε τα εκρηκτικά. Σύμφωνα με ειδικούς, η ποσότητα των εκρηκτικών σε κάθε συσκευή ήταν μόλις 28 με 56 γραμμάρια, αλλά αρκετή για να προκαλέσει σημαντική ζημιά. Επιπλέον, το γεγονός ότι τα εκρηκτικά ήταν ενσωματωμένα δίπλα στην μπαταρία των συσκευών δυσκόλεψε τον εντοπισμό τους.
Οι ειδικοί που ανέλυσαν τα βίντεο των εκρήξεων επιβεβαίωσαν ότι η ένταση και η ταχύτητα των εκρήξεων οφείλονταν σε εκρηκτικά υλικά, και όχι σε κάποιο είδος λογισμικού ή απομακρυσμένου χάκινγκ που θα μπορούσε να υπερθερμάνει τις μπαταρίες. Ο ειδικός στα όπλα Alex Plitsas του Atlantic Council επισήμανε ότι οι εκρήξεις δεν προήλθαν από βλάβη των μπαταριών λιθίου, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν τέτοιου είδους ζημιά.
Μετά την επίθεση, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι προχωρά σε μια «ασφαλή και επιστημονική έρευνα» για να διαπιστώσει τα ακριβή αίτια των εκρήξεων. Η οργάνωση αντιμετωπίζει τώρα το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης του δικτύου επικοινωνιών της αλλά και τη διαχείριση του ψυχολογικού αντίκτυπου που είχε αυτή η επίθεση. Παράλληλα, η υπόθεση αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των δικτύων εφοδιασμού της οργάνωσης.