Η Τρόικα επιστρέφει τη Δευτέρα στην Αθήνα – Μαύρα μαντάτα για την ελληνική οικονομία

Εκεί που είχαν ξεχαστεί, «ξαφνικά» οι θεσμοί (σ.σ. η τρόικα και το υπόλοιπο συνάφι) επιστρέφουν στην Αθήνα τη Δευτέρα (10/02) για έναν εκτενή κύκλο συναντήσεων και ελέγχων, με τα λεγόμενα «παραγωγικά» υπουργεία που θα διαρκέσει περίπου δέκα ημέρες.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη δεν συνιστά απλά μια τυπική διαδικασία, αλλά αντιθέτως είναι ιδιαίτερα σημαντική, κάτι που τονίζουν και άτομα του κυβερνητικού επιτελείου, καθώς χρειάζεται να δοθεί αναλυτικός έλεγχος της οικονομικής πορείας της χώρας.

Από όσα έχουν γίνει γνωστά, στο επίκεντρο θα βρεθούν πρωτίστως τα δημοσιονομικά στοιχεία, οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να έχουν προχωρήσει για να εκταμιευτεί η επόμενη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και η συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, οι θεσμοί θα εξετάσουν προσεκτικά μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων όπως:

τα φορολογικά έσοδα,
οι οφειλές του Δημοσίου,
η πρόοδος των δημόσιων έργων και
η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στο τραπεζικό σύστημα, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε νέους, αυστηρότερους ελέγχους στις τράπεζες της Ευρωζώνης.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι έτοιμα για παν ενδεχόμενο και δεν παρουσιάζουν υπεραισιόδοξες προβλέψεις, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες κόβουν την αδικαιολόγητη αισιοδοξία της κυβέρνησης
Ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής για Οικονομικές και Χρηματοοικονομικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, έχει προειδοποιήσει ότι υπάρχει υπερβολική αισιοδοξία από την ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας την ανάγκη καλύτερης αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων.

Οι Βρυξέλλες ήδη συζητούν το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε., το οποίο θα καθορίσει πώς θα κατανεμηθούν τα κοινοτικά κονδύλια για τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, τα διαθέσιμα ποσά μειώνονται, καθώς χώρες με αυξημένες αμυντικές δαπάνες ή ανάγκες για τεχνολογική ανάπτυξη ζητούν μεγαλύτερο μερίδιο.

Η Ελλάδα, που βασίζεται σε αυτά τα κονδύλια για επενδύσεις και έργα, μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση αν αλλάξουν οι όροι διανομής.

Όπως εξηγούν, αν δεν βρεθούν νέες πηγές ανάπτυξης, η οικονομία μπορεί να επιβραδυνθεί ή ακόμα και να περιέλθει σε ύφεση.

Παράλληλα, δεν αποτελεί μυστικό πως η χώρα εξαρτάται από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα οποία διανέμονται κυρίως σε κράτη με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα.

Αν οι συνθήκες και οι όροι χρηματοδότησης αλλάξουν, η Ελλάδα μπορεί να δυσκολευτεί να διατηρήσει το σημερινό επίπεδο χρηματοδότησης.

Το βασικό μήνυμα των θεσμών είναι ξεκάθαρο: η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη του μέσου Έλληνα, ο οποίος πρέπει να είναι προετοιμασμένος για κάθε σενάριο…

ΠΗΓΗpronews.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η σοκαριστική διαπίστωση ψυχιάτρου για τη συνέντευξη του Μητσοτάκη στον Σταύρο Θεοδωράκη για τα Τέμπη (vid)

Η Πυθία καταγράφειΣε μία άκρως ενδιαφέρουσα και σοκαριστική διαπίστωση...

Τα δύο πρόσωπα που θα πετάξει στα σκυλιά ο Μητσοτάκης

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Στη συνέντευξη-φιάσκο που έδωσε...

Όργιο φημών: Ο Ανδρουλάκης θα διαγράψει την Άννα Διαμαντοπούλου;

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Δεν...