Η Τουρκία συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Ερντογάν – Η κατάθεση του Ιμάμογλου

Για τρίτη ημέρα συνεχίστηκαν οι ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία, για την σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τις καταδικάζει, την αστυνομία να συγκρούεται με τους διαδηλωτές και τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης που είναι ο ισχυρότερος πολιτικός αντίπαλος του αρχηγού της χώρας να αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες για διαφθορά.

Τουλάχιστον 97 άνθρωποι συνελήφθησαν σε εθνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκια.

Καθώς ο Ιμάμογλου απολογούνταν επί 5 ώρες και πλέον, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης έκανε νέα έκκληση για συγκεντρώσεις στην περιοχή “Saraçhane”. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, Saraçhane παρά τα οδοφράγματα της αστυνομίας, ενώ οι φοιτητές αποφάσισαν να προχωρήσουν και σε αποχή από τα μαθήματα.

Μιλώντας στο Δήμο Beylikdüzü το πρωί της Παρασκευής, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Οζκιούλ Οζέλ, απευθύνθηκε σε όλη την Τουρκία: «Προσκαλώ όλη την Τουρκία στα μεγάλα συλλαλητήρια, στις πλατείες και στους δρόμους που θα πραγματοποιήσουμε σε 81 επαρχίες και 973 περιοχές μετά το ιφτάρ».

Οι Εργατικές Δυνάμεις, οι Δυνάμεις Ειρήνης και Δημοκρατίας της Κωνσταντινούπολης συγκεντρώθηκαν επίσης στην πλατεία Saraçhane, στην οποία συμμετείχαν κόμματα και συνδικάτα, όπως το Κόμμα Λαϊκής Ισότητας και Δημοκρατίας (DEM) και το Τουρκικό Εργατικό Κόμμα (TİP). Φοιτητές έφτασαν επίσης στο Saraçhane μετά τη διαμαρτυρία που ξεκίνησαν στο Beyazıt.

«Όταν συγκεντρωθήκαμε εδώ για να αντιταχθούμε στο πραξικόπημα ενάντια στη θέληση της Κωνσταντινούπολης, υποσχεθήκαμε ο ένας στον άλλον, δώσαμε έναν όρκο. Επειδή δεν ερχόμαστε για μια συγκέντρωση, ερχόμαστε για να πετύχουμε αποτελέσματα. Αυτό δεν είναι ένα συλλαλητήριο του CHP. Χαιρετίζω ολόψυχα όλα τα πολιτικά κόμματα και τους σχηματισμούς, των οποίων τα ονόματα έχετε ακούσει, των οποίων τα συνθήματα έχετε ακούσει, που τρέχουν εδώ, ένας προς έναν, στο Saraçhane, δηλαδή στην Κωνσταντινούπολη, στο συμβολικό σημείο της λαϊκής εξουσίας, τις τελευταίες ημέρες, σε αλληλεγγύη προς τον Πρόεδρο Εκρέμ και για τη Δημοκρατία, και ιδιαίτερα όλα τα κόμματα και τους πολιτικούς φορείς που αντιδρούν και στους οποίους συμμετέχει η νεολαία μας. Καλώς ήρθατε», είπε ο Οζέλ, αρχίζοντας την ομιλία του. Έδωσε έτσι έναν παλλαϊκό τόνο στην συγκέντρωση.

«Πριν από χρόνια, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν είπε: “Θα κόψω το πάρκο Γκεζί και θα χτίσω στη θέση του στρατώνα Τοπλού” και ήθελε να κατεδαφίσει το πολιτιστικό κέντρο Ατατούρκ και να χτίσει στη θέση του ένα εμπορικό κέντρο, πού έπρεπε να βρισκόμαστε; Έπρεπε να είμαστε στο Γκεζί, στο Ταξίμ εκείνη την ημέρα. Ήμασταν εκεί εκείνη την ημέρα. Ορκίζομαι τώρα ότι θα πάρουμε πίσω το Ταξίμ, το ορκίζομαι!», είπε ο Οζέλ.

O αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία διαβεβαίωσε πως 300.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη για να στηρίξουν τον δήμαρχο της πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου. Μετά την ομιλία του άρχισαν τα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Στην Κωνσταντινούπολη, η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα για να απωθήσει τους διαδηλωτές που προσπάθησαν να σπάσουν ένα οδόφραγμα μπροστά από το ιστορικό υδραγωγείο της πόλης και πέταξαν εναντίον τους φωτοβολίδες, πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Η διαδήλωση στην Άγκυρα

Μιλώντας στην μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στην Άγκυρα, ο Μητροπολιτικός Δήμαρχος της πόλης, ο Mansur Yavaş είπε: “Νέοι άνθρωποι, κάντε ό,τι σας ταιριάζει και χρησιμοποιήστε τα δημοκρατικά σας δικαιώματα στο έπακρο”. “Δεν υπάρχει σωτηρία αν είστε μόνοι. Είτε όλοι μαζί είτε κανένας από εμάς”, είπε ο Yavaş και πρόσθεσε: «Σήμερα είναι το νεβρούζ, η ημέρα που η ελπίδα ανθίζει ξανά. Ενώ γιορτάζουμε το νεβρούζ, είμαστε γεμάτοι θλίψη. Ο πρόεδρός μας Εκρέμ κρατείται εδώ και μέρες. Αυτό αποτελεί σαφή απειλή για το κράτος δικαίου.”

“Ωστόσο, το νεβρούζ είναι ένα σύμβολο αντίστασης ενάντια στην αιχμαλωσία” συνέχισε και πρόσθεσε: «Αυτό το έθνος θα υπερασπιστεί τη θέλησή του. Η δικαιοσύνη θα βλαστήσει και πάλι. Η ελευθερία και η δημοκρατία θα ανθήσουν ξανά.»

Κανόνια νερού χρησιμοποιήθηκαν για να διαλύσουν διαδηλώσεις στην Άγκυρα, την πρωτεύουσα, καθώς και στην παραθαλάσσια πόλη, τη Σμύρνη. Χιλιάδες διαδήλωσαν σε πολλές άλλες πόλεις ζητώντας από την κυβέρνηση να παραιτηθεί, μετέδωσε η ιδιωτική τηλεόραση Halk TV.

Επεισόδια στην Σμύρνη
Φοιτητές του πανεπιστημίου συγκεντρώθηκαν στο Büyükpark στην συνοικία Μπουρνόβα, στην Σμύρνη, φωνάζοντας συνθήματα όπως “εξέγερση, επανάσταση, ελευθερία” και “Ερντογάν χωρίς δίπλωμα”. Η αστυνομία άρχισε την επέμβαση εναντίον των νέων γύρω από την τοπική έδρα του κυβερνώντος κόμματος AKP στο Bayraklı.

Οι νέοι πραγματοποίησαν πορεία προς το Küçükpark με συνθήματα όπως “Η κυβέρνηση να παραιτηθεί”, “Αυτή είναι μόνο η αρχή, συνεχίστε τον αγώνα”, “Μη σιωπάτε, όσο περισσότερο σιωπάτε, τόσο περισσότερο θα έρθει η σειρά σας”, “Εξέγερση, επανάσταση, ελευθερία” και “Ερντογάν χωρίς δίπλωμα”.

Η προειδοποίηση του Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε τις αυξανόμενες διαδηλώσεις στην Τουρκία. «Η κυβέρνηση δεν θα παραδοθεί στον “βανδαλισμό” ή την “τρομοκρατία του δρόμου”», είπε ενόψει των προγραμματισμένων διαδηλώσεων. «Δεν θα δεχθούμε τη διατάραξη της δημόσιας τάξης».

Ο Οζγκιούρ Οζέλ , ο ηγέτης του κόμματος του Ιμάμογλου, του κοσμικού CHP, δήλωσε ότι ο Ερντογάν φοβάται τις διαδηλώσεις.

Την Πέμπτη, 53 άτομα συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Στις διαδηλώσεις της Παρασκευής συνελήφθησαν 97 άτομα.

Προς επίρρωση των προειδοποιήσεων του Ερντογάν, η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει την διαδήλωση στην Σμύρνη με αντλίες νερού, ενώ χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες στην διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη.

Το έκτακτο συνέδριο

Ο ηγέτης του CHP θεωρεί ότι η σύλληψη του Ιμάμογλου και η λεγόμενη επιχείρηση κατά της διαφθοράς που έχει εξαπολύσει ο Ερντογάν έχει στόχο να διορίσει προσωρινό διαχειριστή στο κόμμα. Για να το αποφύγει ανακοίνωσε την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Ανακοινώθηκε και ο τόπος και ο χρόνος και το πρόγραμμα του συνεδρίου. Στο πλαίσιο της κυβερνητικής εκστρατείας καθαιρέθηκε χθες η ηγεσία του Δικηγορικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης.

Η κατάθεση Ιμάμογλου και μηνύματα

Ο φυλακισμένος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου αρνήθηκε τις κατηγορίες περί διαφθοράς που του αποδίδονται. «Απορρίπτω κατηγορηματικά όλους τους ισχυρισμούς» είπε προς υπεράσπισή του, ο Ιμάμογλου, και δήλωσε ότι όλα είναι κατασκευασμένα σε μια συνωμοσία εναντίον του.

Ο Ιμάμογλου, που αν δεν είχε συλληφθεί θα ήταν ο βασικός αντίπαλος του Ερντογάν στις επόμενες προεδρικές εκλογές, κλήθηκε να απαντήσει σε τουλάχιστον 40 ερωτήσεις σχετικά με τους δημόσιους διαγωνισμούς του Δήμου. Δεν απάντησε όλες.

Όταν ολοκλήρωσε το πρώτο κομμάτι της κατάθεσής του, έστειλε μήνυμα νίκης και αδελφοσύνης στους εργαζόμενους στον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης, στον οποίον είναι πρόεδρος. «Ο αγώνας μου θα συνεχιστεί – Το έθνος μας είναι μεγάλο», έγραψε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί σωπαίνει ο Αλέξης Τσίπρας; Η… μικροπολιτική σιωπή θα γυρίσει μπούμερανγκ

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Ενώ...

Οι Αμερικανοί θεωρούν τον Μητσοτάκη τελειωμένο – Ο Τραμπ θα συναντήσει τον επόμενο πρωθυπουργό

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν...

Ο Μητσοτάκης σκέφτεται να δώσει υπουργείο στον Ανδρέα Λοβέρδο

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου."Παίκτης" του παρασκηνίου μου...